Društvo

Šansa za građane Crne Gore: Lakše do posla u Njemačkoj

Ambasada SR Njemačke u Podgorici je tokom 2017. godine izdala 876 viza za pojednostavljeno zasnivanje radnog odnosa u Njemačkoj (683 u 2016. godini), saopšteno je iz njemačke Ambasade.

Kako tvde, od 1. januara 2016., pa vjerovatno do kraja 2020. godine, Savezna vlada Njemačke pojednostavlja državljanima Crne Gore (kao i Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Albanije) početak obrazovanja ili zasnivanje radnog odnosa u Njemačkoj.

“Za ulazak u Njemačku radi zasnivanja radnog odnosa potrebna je viza, za čije izdavanje se mora podnijeti zahtjev u Ambasadi SR Njemačke u Podgorici. Podnosioci zahtjeva moraju priložiti ugovor o radu ili stručnoj obuci sa privatnom firmom ili državnom ustanovom u Njemačkoj”, saopšteno je iz Ambasade.

Putem ovog programa Savezna vlada Njemačke nudi upravo manje kvalifikovanim državljanima Zapadnog Balkana put za poboljšanje njihove ekonomske situacije – dalje od bezizgledne tražnje za azilom, ka legalnim radnim migracijama.

S obzirom na znatno povećan broj zahtjeva tokom poslednjih nedjelja, počev od 12. marta 2018. podnosioci zahtjeva za izdavanje vize moraju zakazati termin za intervju u Ambasadi.

Prijaviti se možete OVDJE.

M.D. 

Send this to a friend