Društvo

Šćekić: Faliće 11 miliona eura za zdravstvo

Dragoslav Šćekić

Vršilac dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Dragoslav Šćekić kazao je za Dan da je Ministarstvo finansija donijelo odluku da budžet za zdravstvo u ovoj godini bude 301.000.000 eura. Šćekić je objasnio da je Fond sačinio nacrt budžeta za ovu godinu u iznosu 313,41 milion, dok po predlogu Ministarstva finansija on iznosi 301,94 miliona eura. To je za 11,47 miliona eura ili 3.66 odsto niže od iznosa u nacrtu.

Inače, predlog budžeta resora finansija je za oko 20.000.000 eura veći u odnosu na početni budžet koji je opredijeljen za zdravstveni sistem u 2020. godini.

“U periodu privremenog finansiranja za prethodna tri mjeseca 2021. godine za budžet Fonda opredijeljena su sredstva u iznosu 70,68 miliona eura, dok je predlogom Zakona o budžetu za 2021. god. planiran iznos od 301,94 miliona eura. Uz potpuno razumijevanje trenutne ekonomske situacije, očekujemo da će Ministarstvo finansija u narednom periodu naći mogućnosti i obezbijediti nedostajuća sredstva”, kazao je Šćekić.

Kako je dodao, smanjenje sredstava u odnosu na nacrt budžeta Fonda evidentirano je na najvećim budžetskim stavkama, koje čine okosnicu budžeta Fonda.

“To se prije svega odnosi na izdatke za zarade zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, ljekove i medicinska sredstva, liječenje van javnog zdravstvenog sistema i izdatke za nabavku nove medicinske opreme, kao i na drugim budžetskim pozicijama, koje su od značaja za tekuće poslovanje (materijalni troškovi JZU). Očekujemo da će kontrole poslovanja, koje je pokrenulo Ministarstvo zdravlja u javnim zdravstvenim ustanovama dati presjek stanja u organizacionom i finansijskom pogledu i rezultirati otklanjanjem svih nedostataka”, ističe Šćekić.

Na pitanje da li se ustanove suočavaju sa nestašicama reagenasa i medikamenata zbog neracionalne potrošnje ili kovid krize, Šćekić navodi da je u ovom momentu zadovoljavajuće snabdijevanje zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima.

“Međutim, povremeno dolazi do kašnjenja u isporuci zbog povećanih zahtjeva usled povećanja potrošnje ljekova i medicinskih sredstava koji se koriste u liječenju kovid pacijenata (longacef i drugi antibiotici). Fond pomno prati situaciju snabdijevanja javnih zdravstvenih ustanova ljekovima i medicinskim sredstvima i ulaže napor da sve zdravstvene ustanove budu blagovremeno snabdjevene”, ističe Šćekić.

Sredstva za nabavku ljekova i testova za kovid planirana su u okviru budžetske pozicije ljekovi i medicinska sredstava za potrebe JZU u zbirnom iznosu, dok su sredstva za dijagnostikume i potrošni materijal za PCR testiranje planirana u okviru programa Instituta za javno zdravlje.

“Sredstva za nabavku medicinske zaštitne opreme i druge nestandardne nabavke obezbjeđivaće se u skladu s potrebama. Takođe, u budžetu Fonda opredijeljena su sredstva za nabavku vakcina za sprovođenje imunizacije stanovništva za suzbijenje širenja virusa korona”, kaže Šćekić.

On navodi da će Fond u saradnji s Ministarstvom zdravlja uraditi analizu Liste ljekova i medicinskih sredstava, načina njihovog snabdijevanja s ciljem smanjenja cijena ljekova i medicinskih sredstava.

“Cilj Fonda je da u saradnji s Ministarstvom zdravlja vrati stomatološku zdravstvenu zaštitu u okvire javnog zdravlja, o čemu su preduzeti određeni koraci”, rekao je Šćekić.

On smatra da je potrebno jačati kadrovske, prostorne i organizacione kapacitete u javnom zdravstvenom sistemu, povećati ulaganja u savremenu medicinsku opremu (skeneri, digitalni mamografi, RTG aparati…) i savremene medicinske tehnologije i procedure, kako bi sistem bio konkurentan i kako bi se povećao kvalitet pružanja zdravstvene zaštite.

“Istovremeno kroz bolje upravljanje od strane menadžmenta javnih zdravstvenih ustanova, potrebno je uspostaviti bolju kontrolu potrošnje na svim nivoima, u cilju racionalizacije trošenja javnih sredstava. Primarni cilj Fonda je da u saradnji s Ministarstvom zdravlja, Kliničkim centrom i ostalim zdravstvenim ustanovama radi na jačanju kapaciteta javnog zdravstvenog sistema, kako bi se korisnicima zdravstvenih usluga pružala zdravstvena zaštita u okviru sistema i izbjegli troškovi upućivanja pacijenata u privatne zdravstvene ustanove i ustanove u inostranstvu”, navodi on.

26

avatar
1000
25
1
0
 
26
crnomaceZokiBnjjDragiDurmitorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnomace
Gost
crnomace

Да и теби не фали 21 мелеон?

Zoki
Gost
Zoki

Brzo ćeš nazad u Berane, ne śekiraj se pez potrebe.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ovaj stručnjak je Berane uništio sa dps

Dragi
Gost
Dragi

A da prebaciš dug na ćirilicu,zar ne bi bio bar prepolovljen?

Durmitorac
Gost
Durmitorac

Ovaga eksperta, kako to ovako brzo utvrdi???

WTF
Gost
WTF

Nažalost, faliće mnogo više sa tobom.

rasso
Gost
rasso

Dobar menadzer bi se snasao za tu sicu,ne bi kukao!!!

Aaaa
Gost
Aaaa

A ti si sposoban pa ćeš da se snajdeš…

Milojko
Gost
Milojko

Ovo je mali korak za Šćekića ali veliki za čovječanstvo😂😂 ekspert.

Support
Gost
Support

Neka vam da Bratićka, jedino na nju se nije šteđelo, izgleda.

Brgi
Gost
Brgi

Vidji da ne možeš izdvojiti što od tih tastatura

kl029
Gost
kl029

Fali tebi u glavu izgleda.Možda kad kupiš tastature ćirilične ti manje novca bude trebalo

zoran
Gost
zoran

Hvalice ti ta tastarure

Moj Niksic
Gost
Moj Niksic

Javi se Spajketu,on je rekao da je ovo najbolji budzet u ISTORIJI Crne Gore😀jesu li stigle cirilicne tastature?vauu kakav napredak prema Evropskoj uniji🤣

Rozaj
Gost
Rozaj

Lako ces ti naci taj novac, postavio si cirilicu na kompjutere 😂😂😂

Naroz
Gost
Naroz

Ma od Fonda za zdravstveno osiguranje napraviš novu Opštinu Berane, i svi korisnici zadovoljni, kao što su bili gradjani Berana dok si im bio predsjednik.

Duda
Gost
Duda

Važno je da će biti za nove tastature 😊

Histologija
Gost
Histologija

Zato ti kupuj tastature i prevodi na cirilicu, intelektualna i politicka gromado. Kuku dje ja zivim i ko je na celu necega.

Bajo Markov
Gost
Bajo Markov

Prodaj stare tastature nobelovac ekspert.

Ned
Gost
Ned

Toliko kostaju cirilicne tastature?

Pečičanin
Gost
Pečičanin

Kako ćeš sada nabavit nove ćirilične tastature kada nemaš para? Sigurno ćeš tražit donaciju od Vučića.

Ateista
Gost
Ateista

Fali para ali za tastature ne fali e umno poremećenog naroda

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Tek zasio u Fond a izračunao da mu fali 11 miliona eura?
Što je ovaj inače po vokaciji i čime se bavio do sad?
Je li u tu sumu uračunao njegov smještaj u PG?

Može li mi neko odgovorit?

Djomaa
Gost
Djomaa

Kako brate?Pozajmi.

Jsksksksp
Gost
Jsksksksp

Nećeš dočekati ni to da potrošiš

Liberal
Gost
Liberal

Fali tebe mnogo vise od 11 mil.?

Send this to a friend