Društvo

Šehović vjeruje da će školska godina početi na regularan način

Damir Šehović (Foto: Ministarstvo prosvjete)

Ukoliko zdravstvene vlasti budu procijenile da postoji bilo kakav rizik po bezbjednost djece buduci da raste broj zaraženih koronavirusom, ministarstvo prosvjete će biti spremno da odgovori i tom izazovu, kazao je u razgovoru za Novu M ministar prosvjete Damir Šehović.

Napominje da je projekat Uci doma prevazisao očekivanja i sto je najvaznije, sacuvao zdravlje djece.

“Ukoliko zdravstvene vlasti budu procijenile da postoji bilo kakav rizik po bezbjednost djece onda budite sigurni da ćemo i tada biti na visini zadatka i da cemo uspjeti da transformisemo obrazovni sistem i da se prilagodimo toj novonastaloj situaciji. Medjutim, kažem vam za sada nista ne ukazuje da ce to biti tako i ja vjerujem da ćemo na način na koji smo to radili svake prethodne godine započeti narednu školsku godinu”, napominje on.

A da se projekat Uči doma pokazao i te kako dobrim, siguran je ministar Šehović. Prevazišao je, kaže, sva očekivanja i ono sto je najvažnije odgovorio je svrsi.

“U jednom teškom vremenu je sačuvao zdravlje a našoj djeci obezbijedio znanje. To je u konačnom i bila poenta pokretanja ovako značajnog poduhvata od strane kompetnog obrazovnog resora. Kada iz ove perspektive posmatramo sta smo sve uspjeli da u rekordnim rokovima odradimo onda definitivno da ne mozemo biti zadovoljni”, dodao je ministar.

No, to je samo jedan od projekata kome je posvećeno ministartvo prosvjete. U planu je pilot projekat Digitalna učionica čiji je cilj da transformiše način obrazovanja. Podrazumijeva izradu digitalnih učbenika koji ipak nece zamijeniti klasične.

“Koji ne treba da zamijene klasični udzbenik već dopuna klasičnim udzbenicima na koje smo navikli. Isti ce se odnositi na sve prvog razreda osnovne škole i ako sve bude teklo po planu mi ćemo vrlo vjerovatno već od početka naredne školske godine imati priliku da implementiramo taj projekat”, kazao je Šehović.

A da bi uspjesno realizovali ove aktivnosti ministarstvo će zamijeniti kompetnu računarsku opremu u svim osnovnim i srednjim školama u Crne Gore oko čega već pripremaju tendersku dokumentaciju.

“Takođe ćemo prvih nekoliko razreda osnovne skola snabdjeti neophodnom opremom u smislu smart tabli i pametnih televizora a sve učionice u svim skolama u Crnoj Gori ćemo obezbijediti kvalitetan internet signal.U planu je još 38 kapitalnih projekata”,  dodaje ministar.

Podsjeća da je ministarstvo prosvjete potpisalo kreditni aranžman sa Evropskom investicionom bankom, a taj novac biće iskorišćen između za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih skola.

“Mi ćemo biti u prilici da sagradimo četiri nove škole, da rekonstruišemo tri vrtića, da izvrsimo rekonstrukciju deset srednjih stručnih skola, da kupimo novi namještaj za sve škole, da zamijenimo računarsku opremu”, naglasio je on.

Ministar je ubijeđen da je u prethodnom četvorogodišnjem periodu urađeno sve što je bilo u moći ministarstva prosvjete o čemu će imati priliku građani da sude.

32

avatar
1000
27
5
0
 
31
MMMDigitalizacijaKo je kriv?Ko je kriv?Hazbo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Digitalizacija
Gost
Digitalizacija

Dođite samo da vidite kakva je tzv škola u Igalu. Tj. To je grijeh školom nazvati. Igalo koje ima 10000 stanovnika, nisu sposobni školu da naprave. A ovo gdje djeca uče, pa to ni ona djeca po Africi nemaju. Tuga golema zaista. Ali važna je digitalizacija po svaku cijenu. Smiješno!!!!!!!!!!

Ko je kriv?
Gost
Ko je kriv?

I ptice na grani više znaju da se djeca neće vratiti u školske klupe!!!!

MMM
Gost
MMM

Neka su djeca zdravo.

Hazbo
Gost
Hazbo

Lupi tako ponesto, I stalno mu zebu ruke, trlja ih.

Ananas
Gost
Ananas

Oce, malo sjutra

Ehm
Gost
Ehm

Radije bi poslali djecu u skolu, da se zaraze? Pa jos ako, ne daj boze, imaju neku skrivenu bolest ili poremecaj, to korona aktivira pa im se zdravstveno stanje toliko pogorsa do te mjere da mu se borite za zivot? Neka hvala. I ovako se sa djecom svaki dan mora raditi, a ne kao neki roditelji sto bi neko drugi… Više »

Radza
Gost
Radza

Kakav je ovo trgovac.

Daro
Gost
Daro

Ostane li ministar jos jedan mandat đavoljega čovjek u Plav neće ostati, svi će u Podgoricu doći.

Ko je kriv?
Gost
Ko je kriv?

Eto vam. Birali ste, gledajte!!!

JankoCt
Gost
JankoCt

Kakav prodavač magle.

Bole
Gost
Bole

Da pogađam, projekat sa Mtelom?

Ilija
Gost
Ilija

Kalva je to prevara od projekta , “digitalna SD učionica”.

Drogba
Gost
Drogba

A sto cemo sa prvacima s obzirom da je vaspitbo obrazovna ustanova, kako da im roditelji nametnu autoritet uciteljice i pedagoga, skole kao institucije? Vaspitni dio ce biti nenadoknadiv za njih, pogotovo za dijete od nepunih 6 godina.

Bokelj
Gost
Bokelj

Koje je ovo foliranje,opet online

Bajaga
Gost
Bajaga

Vjerujem,nevjerujem…..

Hello
Gost
Hello

Zdravlje djece na prvom mjestu!

Ema
Gost
Ema

Ministre, u pljevaljskoj gimnaziji stolice su od prije 50 godina, iz svake vire ekseri, dijete mi sve pantalone podera, u patosu rupe, stolarija od 1901. god. kad je škola otvorena, elektro instalacija takođe iz 1901. gog. škola svakog trenutka može da plane… a vi započinjete izgradnju novih. Provjerite ove navode, obiđite učionice, pa ćete se uvjeriti

Vesna
Gost
Vesna

Napravice on ljepsu i ,,stariju”gimnaziju.

Sofija
Gost
Sofija

Bravo Ema za komentar, nadam se da ministar cita ovo…mada mi je cudno da se direktor skole nije zalozio po tom pitanju i trazio sredstva od ministarstva da se skola renovira..stvarno je nehumano da djeca uce u tim uslovima!!!!

Sofija
Gost
Sofija

To su nase zelje, ali…

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Ministre mojoj zeni dugujete plate za mart,april i maj 2020 jer je ona ucila sa dvoje djece. A po meni ce i od septembra poceti skola preko interneta jer kako je krenulo mislim da ce korona ostati duze kod nas od planiranog

Mama
Gost
Mama

Svaka cast za komentar! Ko nije dozivio ucenje od kuce sa vecim brojem djaka nije svjestan koliko zna to biti napornp

Anonimus
Gost
Anonimus

To zadnje ti je živa istina! Sudiće građani svima koji su pokrali cg, vraća će se stanovi, auta novac, satovi, torbice i sl luksuz koji se od plate nije mogao kupiti!

The Stig 🇲🇪
Gost
The Stig 🇲🇪

Vjerovatno da vjeruje. Ali njemu slabo ko vjeruje.

Vesna
Gost
Vesna

Kako gospodine ministre?Hoce li prosvjetni radnici i dalje da koriste svoje telefone i racunare da bi radili?
Mogli bi malo pogledati i stanje po skolama.
Bez vode u ucionici.Sa ,,zakrpljenim” prozorima i starom stolarijom…

Plana brda
Gost
Plana brda

Mora da se konsultovao sa nekim hodzom ili mu neka gledala u pasulj.. 😂 😂 😂

Mike so
Gost
Mike so

Staropodgoricanin

Hydra
Gost
Hydra

Kako kralju,tempom kojim smo krenuli oboljelih može biti i preko 10 hiljada.

Aoo
Gost
Aoo

Veliki planovi, a cujem od septembra smanjenje plata. Cisto me interesije, ko ce te velike planove sprovesti? 🤔

Nomad
Gost
Nomad

Vjeruj ministre ali treba biti realan.

Crni
Gost
Crni

Pocece za njih, a ti si zavrsio sa tim resorom

Milovan
Gost
Milovan

Hahaha

Send this to a friend