Društvo

Sekulović – Lundberg: Ilegalne migracije i zaštita ljudskih prava u fokusu buduće saradnje

Ilustracija

Prioritet Crne Gore u narednom periodu biće izgradnja dodatnih kapaciteta za prihvat migranata i lica koja traže azil u Crnoj Gori, kao i sistem elektronske identifikacije migranata, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

On je na tretmanu migranata i ilegalnim migracijama razgovarao online sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piterom Lundbergom. Predstavnik UN-a je iskazao odlučnost nastavka podrške Crnoj Gori u ostvarivanju tih prioriteta, posebno kada su u pitanju ilegalne migracije i zaštita ljudskih prava.

“Crna Gora je primjer države koja je dokazala privrženost regionalnoj saradnji, očuvanju mira i bezbjednosti, kao i razvoju i zaštiti ljudskih prava. Ujedinjene nacije će nastaviti snažnu podršku
zemlji u daljem jačanju zaštite ljudskih prava i u izgradnja šireg društvenog konsenzusa”, kazao je Lundbergom.

Na sastanku je bilo riječi i o unapređenju saradnje u oblasti ljudskih prava i izgradnji tolerantnijeg društva. Konstatovano je da bi se donošenjem Nacionalne strategije za unutrašnji dijalog stvorili preduslovi za zajedničko djelovanje države, civilnog sektora, međunarodnih partnera i društva u cjelini, u cilju izgradnje inkluzivnog i pomirujućeg društva.

“Da bi izgradili tolerantno društvo, u kojem nema diskriminacije, potreban je sistemski odgovor, čemu ćemo biti posvećeni u narednom periodu”, rekao je Sekulović.

MUP je, kako je dodao, posvećen ostvarivanju ciljeva održivog razvoja definisanih u Agendi 2030, kroz saradnju u oblastima kao što su borba protiv nasilja nad ženama, zaštita djece i borba protiv porodičnog i vršnjačkog nasilja, te borba protiv trgovine ljudima i dječijih ugovorenih brakova. Lundberg je poručio da su UN partner i u projektima koji se odnose na upravljanje migracijama, zaštitu lica koja traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, smanjenje nezakonitog posjedovanja i krijumčarenja lakog i malokalibarskog naoružanja, kao i jačanje odgovora na vanredne situacije.

Send this to a friend