Društvo

Senzacionalno otkriće kod Nikšića: Pronađeni najstariji ljudski ostaci iz praistorije u Crnoj Gori

Foto: Privatna arhiva

Naučni tim, koji broji nekoliko domaćih i stranih arheologa, ovih dana boravi u Nikšiću gdje istražuju Vrbičku pećinu – čuveno arheološko nalazište koje svjedoči o životu u doba praistorije na području Crne Gore. Ova eskpedicija je došla do senzacionalnog otkrića, odnosno pronašli su najstarije ljudske ostatke u Crnoj Gori. Profesor arheologije Dušan Borić, naučni istraživač na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, u razgovoru za CdM ekskluzivno je kazao da su identifikovali dva ljudska zuba – jedan datira iz ranog neolita, dok je drugi, po svemu sudeći još stariji – tačnije pripada dobu mezolita.

Borić je objasnio da su zube pronašli prije nekoliko godina, ali su nedavno stigle DNK i druge analize koje su potvrdile da su zaista u pitanju najstariji ljudski ostaci ikada pronađeni na teritoriji Crne Gore.

Foto: Privatna arhiva

“Jedan je iz ranog neolitskog perioda – to je negdje oko 5800 p.n.e. Drugi je, po svemu sudeći, mezolitski zub, možda negdje oko 7000 p.n.e. Ono što je zanimljivo jeste da smo dobili DNK analize na tim zubima. Za taj iz neolitskog perioda utvrđeno je da su u pitanju prvi zemljoradnici, stočari koji dolaze na ovo područje. Oni dolaze iz Anadolije, sa Bliskog istoka i polako se šire Evropom i preko Balkana. Prepostavka je da je postojala i neka primorska ruta, da su išli Egejskom, Jonskom pa Jadranskom obalom”, pojašnjava prof. Borić.

Foto: Privatna arhiva

Za drugi zub, za koji se čeka zvanična potvrda da je iz mezolitskog perioda, tipičan je za lovačko-sakupljačke zajednice i njihovo genetsko nasljeđe koje je postojalo tokom perioda lovaca sakupljača u paleolitu i mezolitu.

Nikola Borovinić iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore kaže da je iz perioda praistorije jako malo skeletnih ostataka na teritoriji Crne Gore. Zbog toga, ovo otkiće je fantastično, posebno jer je sada poznat i datum.

Otkrili kosti novorođenčeta, ognjište, zub…

“Ovaj projekat istraživanja Vrbičke pećine datira još od 2012. godine, u saradnji tada sa McDonald Institutom za arheološka istraživanja iz Kembridža, Filozofskim fakultetom u Beogradu i Nikšićkim muzejom. Nastavljena je saradnja, ali su učesnici izmijenjeni, uglavnom na relaciji La sapienca iz Rima, Kolumbija Univerziteta iz Njujorka i Centra za arheološka istraživanja. Ideja je bila da se obiđe nikšićka opština, pronađu najinteresantnija pećinska staništa, koja bi bila pogodna za dalja arheološka istraživanja, a kako bi probali da utvrdimo život lovaca-sakupljača, kulturnih grupa i civilizacija koje su tu obitavale”, pojasnio je Borovinić.

Foto: Privatna arhiva

Od tada pa do danas pronašli su mnogo zanimljivih premeta – životinjske kosti, oruđe iz kamenog doba, keramiku… Ova sezona bila je podjednako “plodna”, a Vrbička pećina, kažu, nikako ne prestaje da iznenađuje.

Tako su ove sezone, između ostalog, pronašli i kosti koje pripadaju novorođenčetu.

“Moramo detaljnije da ispitamo, ali otkrili smo kosti djeteta koje je vjerovatno sahranjeno u pećini. To je na ivici zone koju istražujemo i vidjećemo da li se to širi, postoji li čitav skelet. Ranije smo otkrili dvije kosti potkoljenice, vjerovatno iz bronzanog doba. Ima još jedan zub koji smo našli na početku ove sezone, i mogao bi da bude neolitske starosti”, pojašnjava prof. Borić.

Mračni, pozadinski djelovi pećine su vjerovatno služili za sahranjivanje i rituale, a ono što je očigledno jeste da su se u njoj kroz vrijeme smjenjivale razne grupe koje su tu obitavale.

Foto: Privatna arhiva

“Polako smo krenuli i fokusirali smo se na pećinu. Da smo završili prve godine ne bi imali sve ovo što imamo. Konstantan rad je rezultirao uspjehom. Tu smo šesta godina, i svaki put nešto novo otkrijemo. Naravno, moramo da radimo analize da bi razumjeli šta se sve tu dešava”, kaže Borić.

Profesor objašnjava da su ove godine otrkili i vatrište (ognjište), iz doba mezolita, oko 7000 p.n.e.

Foto: Privatna arhiva

“Tu sad imamo ostake drveta koje je gorjelo, možda neke biljne ostatke koji su se sačuvali u tom procesu. Možemo i prostorno da razmujemo kako se koristio prostor pećine, gdje su sjedjeli, kako se pripremala hrana i kako je sve funkionisalo”, navodi on.

Veoma pomaže, dodaje, ukoliko otkriju ljudske ostatke na osnovnu kojih mogu doći do zanimljivih i značajnih podataka. Tako, na osnovu analize izotopa mogu saznati šta su ti ljudi jeli, kuda su se kretali ili kakvog su bili zdravlja. Borić navodi da su u tom smislu zubi “najzahvalniji” jer se u gleđi i dentinu sačuvaju materije na osnovnu koje se može utvrditi koliko su živjeli, koliko su bili stari…

Mrmoti u paleolitskom dobu

Ovaj arheolog pojašnjava da su u Vrbičkoj pećini pronađeni i ostaci mrmota- životinjice koju su lovci lovili posljednih milenijuma paleolitskog doba.

“Te životinje su se tu razmilile tokom najhladnijih faza posljednjeg ledenog doba i onda su ovi lovci to iskoristli i lovili ih. U Crnoj Gori još ima mjesta gdje je bilo mrmota ali ne u ovoj mjeri kao što smo ovdje otkrili. To je još jedna stvar po kojoj je specifična ova naša pećina. Danas radimo po nekim standardima koje podrazumijeva što preciznije iskopavanje, tako da otkrivamo gomilu sitnih stvari- perlice i razne stvari koje bi, da ne radimo kako radimo, propustili”, ističe profesor sa Kolumbija univerziteta.

Dušan Borić (Foto: Privatna arhiva)

Kada nešto pronađete osjećaj je sjajan!

Borovinić kaže da ima mnogo zanimljivih pećina na nikšićkoj teritoriji, ali nijesu sve bile pogodne za istraživanja. Skrivena u kršima Duge, na 20-ak kilometara od Nikšića, Vrbička pećina je svakako posebna.

Tokom prethodnih ekspedicija pronalazili su mnoge zanimljive predmete – što je iskopavanje išlo dublje tako su i otrkića bila uzbudljivija.

Foto: Privatna arhiva

“Našli smo tada ostatke keramike iz bronzanog doba, koji su mogli po površini da se vide. To je dalo indicije da se radi o staništu u kojem su boravile razne zajednce, iz perioda praistorije. Otkrili smo slojeve iz doba neolita, imamo iz mlađe faze neolita, ostatke iz mezolita i perioda gornjeg paleolita. Takođe, i koštane ostatke životinja. Imamo i kremenih artefakata, od oružja i oruđa, kremene vrhove strelica… Osjećaj kada pronađemo nešto je sjajan. Znate, kada nešto tražite i ne znate hoćete li naći. Interesantno je i lijepo, čovjek je srećan i zadovoljan pa koliko god je težak rad”, zaključuje Borovinić.

Jovana Lasica

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bajo
Gost
Bajo

Evo dokaza da smo Srbi 😀😀😀😀.
Garant e sad popovi crkve srba MCP-SPC početi da kade i pričaju da su tu živjeli Srbi 😀😀😀

Igor
Gost
Igor

Vi niste normalni …sad vi znate dje su tumarali i odakle je ko dolazio prije 3000 godina…e nema budale bez skolovane

Ђоко
Gost
Ђоко

Да је вјечна велика СРБИЈА

Vesko
Gost
Vesko

hahahaha trla baba dlan

мит пфк
Gost
мит пфк

да није неки предак , веље дукљана -влаха , ловац сакупљач …😂😂

Miljan
Gost
Miljan

Nikad nece Crna Gora bit obala srpskog mora !!!!!!!!

Ђоко
Gost
Ђоко

Па колико се туриста србијанских испишало у то море справом је њихово тако милогорци жао ми је ал пливате у србијанској пишаћи

Milf
Gost
Milf

Vec je

Pomorac
Gost
Pomorac

Adam i Eva su bili Srbi. “Reseno”.

Normalna CG
Gost
Normalna CG

SPC najveca gradjevinska firma, samo u BD milioni kvadrata poslovnih prostora i luksuznih apartmana. A zasto ovo niko ne kaze. Demantujte ako mozete.
1,000.000×1.000eura=milijarda eura

Normalna CG
Gost
Normalna CG

SPC najveca gradjevinska firma, samo u BD milioni kvadrata poslovnih prostora i luksuznih apartmana. A zasto ovo niko ne kaze. Demantujte ako mozete.
1,000.000×1.000eura=milijarda eura

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Da nije koji srbin pronadjen kojim slučajem….

Ode on,osta zub
Gost
Ode on,osta zub

Najbolje vijesti povodom zuba, ni ti je zub pretke ambasadora Srbije, niti Amfilohija, iako su ovom drugom, sto ce mu meso odmarati, davali vece sanse za pripadnost zubu po DNK analizi, zavrsne analize su pokazale da zub iskljucuje dva prethodna slucaju sa 50:50, a dava mogucnost nekom iz porodice prezivara ili cak konju

Petar
Gost
Petar

Колико се зна да су у Пиви нађени трагови из Палеолита,
Мада ја мислим да су то трагови најстаријег народа Комитетлија

Cicimak
Gost
Cicimak

Sto posto rodbina Krivokapica e necemo ti dat Crnu Goru

Toni
Gost
Toni

Mozak na rezervi?

STARA HERCEGOVI
Gost
STARA HERCEGOVI

Morace se utvrditi da li su i oni bili komunisti, ako jesu da im se podigne spomenik.

Niksic 1985
Gost
Niksic 1985

Mora da su preci Rista Radovica!
Posto on planira da zivi 666 godina.

Janko
Gost
Janko

To te neki Dukljanin, oni su nastali direktno od ameba i imali svoju CPC u pećini Eviva.

Igor
Gost
Igor

Znaci kad su Ristovi onda su i tada bili Srbi

Neno
Gost
Neno

Bravo

Idea
Gost
Idea

Mora da je srbin,jer su srbi najstariji narodi u evropi a mozda u svetu.

Dex
Gost
Dex

Svaka čast na pronalascima…mogli biste i koju sliku objaviti tih otkrića….

Petar
Gost
Petar

Da se objavi jeli srbin ili crnogorac

Mir braćo mir
Gost
Mir braćo mir

I koja je zastava nacrtana kredom…

Hogar
Gost
Hogar

U Srbiji postoje dve istorijske škole, jedna je Srpska, druga Nordijska, između njih nema saradnje, oni ih nazivaju Vatikanski kloakari, a svoje svoje saradnike zovu Rasari, Srbi, pravi Rasi. Ova istorija Srba počela 10.000 godina pre Hrista, od tada oni idu sa izučavanjem, oni su vratili srpskom narodu šta mu je ukradeno, ono što je vatikanija uspela da prisvoji. Ko… Više »

Radovan
Gost
Radovan

Hahahahahhaahhahah, pa ja ne mogu vise!

Dovla
Gost
Dovla

Riblja Čorba – “Kako je lepo biti glup”.
🙂

delboj
Gost
delboj

Legendarno.

odje
Gost
odje

je li Hrist bio srbin? majka mu je sigurno srpkinja jer samo srpkinje radjaju ……

srbi
Gost
srbi

evo rekose i da je isus bio srbin sa kosova….

marius
Gost
marius

A kako ti je Helga , Hogare. Ispravlja li se ? Moze li ikudj preko praga ?

Dosta vise
Gost
Dosta vise

Crni Hogare promijeni terapiju.Ja sam cuo da su kornjace srpskog porijekla.Kakav balvan od covjeka.

Bleso
Gost
Bleso

Auu ti si prsoo

Mitar
Gost
Mitar

Briga te vala! Ti to pricas sebi i drugima i tebi je ( nekakva ) korist od toga! E sad zamisli nase morone koji tebe podrzavaju u toj tvrdnji, znaci njima ama bas nikakve koristi!!!

Neno
Gost
Neno

Kretenu

nikola
Gost
nikola

Majka Hrista je bliska rodaka CECE i naravno da je i on srbin

Neno
Gost
Neno

🐸 ten-U

Hogar
Gost
Hogar

Rim je po poreklu srpski grad, Hanibal je bio Srbin u službi Kartagine, još nije riješeno pitanje Kartagine, koji je to narod, mada su našli jedan natpis na srpskom… Katolička crkva je uništila Srbe u celoj Evropi, osim na Balkanu, tako je došlo do čudnih stvari, rimski papa 1139. godine stvara novu državu Portugaliju, Port u Galiji, luka u galiji,… Više »

MilenaS
Gost
MilenaS

Hogar, nasmija me, necu zaspati. Hajahahahahahshsja. E, dobar, do daske!

Mitar
Gost
Mitar

Pa sve si rekao ali jedno ne!!! Kako si mogao to da preskocis!!! Najvazniju informaciju! Molim te nemoj drugi put da zaboravis da napomenes da je Cak Noris srbin!!!! Znam, znam to se podrazumijeva ali ima ljudi koji ne znaju, moras im pomoc da shvate!!!

Neno
Gost
Neno

Go vedo..

Neno
Gost
Neno

Gov€|)@

Serp
Gost
Serp

Vidio sam ja cudno nesto, nama Zdravka 2 dana, da nije most izgubio, pa nece skrbav u masu

Öde on, osta zu
Gost
Öde on, osta zu

Sastavlja vladu kao, ma posao za BG da mu ja usade. Ne moze skrbav.

odje
Gost
odje

malo ima glavobolju, pije vise no sto je propisano ali sa rakijom

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nit u boga nit u prirodu vjerujete. Kakva praistorija jadnici. Procitajte stari zavjet koji je i Hriscanima i Jevrejima i u islamu isti. Zemlja postoji 6000 godina sve ostalo samo na boga pljujete.

Realnost
Gost
Realnost

Lajkovacu ti ovo u nadi da je ironija

Mitar
Gost
Mitar

Nadajmo se, ali …

MilenaS
Gost
MilenaS

Ti si Ctnogorac koliko ja Kineskinja

Mir braćo mir
Gost
Mir braćo mir

To ako misliš da je zemlja stara 6000 godina moraš biti srbini ili? Ne razumijemm?

Terminator
Gost
Terminator

Naucno je dokazano da zemlja postoji milijardama godina, a mnoge su civilizacije starije od 6000. Ta cifra ze doduse ne navodi u icijim svetim knjigama tako da ne mlati

NK grad
Gost
NK grad

Hahaha dobra ironija 🙂

Dmajka 338 mln
Gost
Dmajka 338 mln

Žulijet Binoš

Spiro Sumar
Gost
Spiro Sumar

17% Anadolija, sad znam da je Niksic u mojoj DNK.

Perper
Gost
Perper

Amfilohije odlozio put za Kosovo kad je cuo, ide u nedjelju.

Ljubo
Gost
Ljubo

Ali se zube dokopa, zavrsit ce u Beogradu kod patrijarha srpskoga Irineja, zato pazite na zub kao na zenicu oka.Bice ti sjutra to pripada spc, ni u kom slucaju mora odje ostati sjecanje neko na srbe

Perper
Gost
Perper

Zato je ambasador Srbije iz NK, zna Vucic, al cuti

Kockica
Gost
Kockica

Streknuh, pricinje mi se Dritan! Velim okle odje ovaj sad? Kad ono nije, uh odahnuh

Verem
Gost
Verem

Sva su nam jaja u jednoj korpi, a nju drzi Dritan…nije smijesno, ali ovi komentari jesu…neka ste me malo razveselili.

Depesa iz šume
Gost
Depesa iz šume

Da ne odose u šumu nista od otkrica. Koja je prednost kad oni koji su za šume odu iz civilizacijskog drustva. Uskoce u pecinu, čeprkaju i eto nadjose nekakvog pretka.

Nate
Gost
Nate

Kazu da su nasli i naskrabanu trobojku na zidu u cosku desno!

Perper
Gost
Perper

Nems kandila?

Nate
Gost
Nate

Ne znam brt sta si htio reci, ali vele trobojku naslikanu na zidu nasli hahaha e jade tadi nebeski narod aka sky nation

Gaca bacca
Gost
Gaca bacca

Ovo je serbska vinca prva civilizacija😁😁😁😁🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣kuku kako je dobro

Komentar
Gost
Komentar

Eto vidite kad je Crna Gora postojala,a ovi hoce da nas posrbe!!!da je vjecna pecina,neolit i Crna Gora!!!

Riki
Gost
Riki

Ovo je serbsko krsta mi🤣🤣🤣🤣🤣🤣Kuku kako je dobro

Perper
Gost
Perper

Risto je odje 800 godina, moze biti da je od nekog od Radovica.

Goran
Gost
Goran

Ne moram ni čitati tekst,Srbi nema ko drugi

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zivio Srpski Niksic

NK grad
Gost
NK grad

Mislis Srbski? hahahah Malo sjutra, aligatore

Onako samo
Gost
Onako samo

Tu pećinu je Risto davno prepisa u katastar na SPC pod brojem 025-2003 KO Nikšić

Mila
Gost
Mila

Mozda je izmisljeni car lazar😆😆😆😆🤣🤣🤣🤣🤣🤣😁😁😁🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Provokatorka
Gost
Provokatorka

Predugačak tekst …
Previše komentara…
Mrzi me da čitam i jedno i drugo..
Ako su utvrdili da pripadaju nebeskom narodu , javite mi …
Obečavam sve ču pročitati

Sefket
Gost
Sefket

Sto ne slikate i mobilni.

Teret
Gost
Teret

Nemoj da i ovo bude ka onaj brod-podmornica sto su ga kao pronasli.

Božidar
Gost
Božidar

Da da prvo su došli Crnogorci a onda su došle Amebe !

CCCCCC
Gost
CCCCCC

To vi je srpska stomatološka ordinacija.

vule
Gost
vule

Amfilohijev i Pipunov djed nadjeni ?

kos
Gost
kos

to su preci knezevica i medojevica a i onog mandica kad su trzili vucica

Aoo
Gost
Aoo

Da nijesu srpski praistorijski ostaci? Posto kazu da Crnogorci vode porijeklo od njih! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Djordje
Gost
Djordje

Srbi 100%!

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

A što kaže Vulin na ovo?

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Srpskog porijekla 😄

Duklja
Gost
Duklja

Stara srpska istorija

crkvenjaci
Gost
crkvenjaci

najstarija srbska praistorija

Anonimus
Gost
Anonimus

Jeli to pronašao milo krijući se i braneći cg iz šume

Cgcg
Gost
Cgcg

Da nijesu to ristovi zubi. Vele ljudi gledali su ga po noći da obilazi pećine i provodi neko vrijeme u njima, vjerovatno vrača. Možda se nedje kad mu se utulila šterika opalio štapom po zubu pa mu ispà.

apsolutista
Gost
apsolutista

U zabludi ste, srbi nisu sigurno.. čim su našli zube😁😁😁

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

aooooo 😂

Dora Mar
Gost
Dora Mar

Tako je axaxxaxax 500 litijasa 4 zuba ukupno.I neandertalci su imali kulturniji kez axxxxaxaxX.Evo i dokaza 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Srbsrbsrbija
Gost
Srbsrbsrbija

pa nisu sigurno nasi,mora da su crnogorski,mi ih u ustima drzimo hahahahahahahahha kako si retardiran

apsolutista
Gost
apsolutista

Dobro de, ne lomi sad po kući, zezamo se 😆

Bad Karma
Gost
Bad Karma

Znači da neandretalci Ipak potiču odatle

Nikolina
Gost
Nikolina

Odmah ih ubacite u biracki spisak

Prof
Gost
Prof

Praistorijski srbi.

MilenaS
Gost
MilenaS

Hahhahahaha

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Eto i Kralj Nikola je tvrdio da je srpskog roda, milogorce nije nikada spomenuo.
Ahahahahahahahahahahahaaaaa

Cduduk
Gost
Cduduk

Cujes ovoga trebinjca hercegovca

Cduduk
Gost
Cduduk

Onaj zorz andric je los voditelj na nivou kursadzije a buksovci kraljevi

Baraka
Gost
Baraka

Trci Risto, osvestaj to. Eto naucni dokazi od kad su Srbi u ove krajeve. Trci, cujes li dok si na vrijeme

Perper
Gost
Perper

Nemoze sad pakuje se za Kosovo, pa drugi put

!!!
Gost
!!!

Pored njega nasli kapu sa 4C…

Ma, čuš
Gost
Ma, čuš

Ma to je neki Srb došo s Moravu i tu ga zateklo..

Silicone soul
Gost
Silicone soul

Kako se ovaj Boric osisao na dritanku…

Matematicar
Gost
Matematicar

Hahahhahahahhahahaa ovaj je najjaci komentar godine. Bravo brate hahahha

Robert
Gost
Robert

Kako su se bal8je razgoropDile sa lajanjem

MilenaS
Gost
MilenaS

Bobi, ne se.i!

Matematicar
Gost
Matematicar

Odma da se osvesta i demonizuje i da se postavi kutija za priloge. Ovo su ostaci prastarih Srba, koji su, cekali da budu otkriveni u pravi cas! I da se demonizuje obavezno. I valjda su nasli malu crnobijelu trobojku, jer tada nije bilo televizora u boji.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Nasli su velikog srpskog junaka iz tog vremena kojih je jaja o na dinosaurusu,Vjerovatno ce ubrzo naci I njegove ostatke pi nekoj srpskoj prici postojao je takvi junak pi imene Milentije Srbomanovic

russ
Gost
russ

Srbi, srbi. Oni ne znaju da plivaju zato su i ostali odje a ovi što su bili plivači opalili preko Jonskog, Egejskog i ostalih mora “tamo daleko”…

lsc
Gost
lsc

kažem vam da smo srbi

Srbin Berane
Gost
Srbin Berane

Najstariji ljudi su isto Srbi bili to će vam svi potvrditi.

Mikac678
Gost
Mikac678

Nešto smiješno pa Nikšića je stara Hercegovina, jedino ako je šljegnuo iz Cuca

nepristrasan
Gost
nepristrasan

trebinje i bileca su stara crna gora , samo sto je to trebinje sad bosna

Poruka
Gost
Poruka

Po popisu iz tog perioda umnjaci su srbski, i bili su stub srbstva

Nisam robot
Gost
Nisam robot

Europska unija je nastala kad je propala velika srbija!!!

LSCG
Gost
LSCG

Jeli srbin ili crnogirac ?

MilenaS
Gost
MilenaS

Ti si crn u mozgu svakako…

Lav
Gost
Lav

Sad ce “braca” Sorabi to da prisvoje odmax. Hahaaa, a neka ih, greote, smijesni su.

Marko
Gost
Marko

To to prvi srbi na ovim prostorima

Vuchina
Gost
Vuchina

Koliko originalnih komentara! Skoro da sam iznenađen.

Laki
Gost
Laki

bice da je opet nesto Milash lazirao😎

Bjelopavlić
Gost
Bjelopavlić

Treba pošteno reći da je pronađen najstariji srpski zub na ovim prostorima.

ne džip
Gost
ne džip

i treba da ga risto ćirov nosi u svom džepu

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Svi znamo da je jedan zub cetnicki a drugi partizanski !

Blaki
Gost
Blaki

Ako budu ovo Srbi pročitali, eto im izgovor da su to njihovi ostati i da su oni starosjedioci Crne Gore.

nepristrasan
Gost
nepristrasan

u kojeg Boga su oni vjerovali ? da im nije risto okadio pecinu

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

demonizovao je

Plimut expres
Gost
Plimut expres

Nijesu to zubi već proteza Matije Bećkovića !

Just me
Gost
Just me

Napokon, zanimljiv i poucan tekst!

Mitar
Gost
Mitar

Da li imaju 4s pored sebe i bocu rakijje.
To iz Niksica mogu biti samo pecinski srbi sta drugo bolan.

PG 081
Gost
PG 081

Glupo je tvrditi da ostaci tog naroda nisu serbski… jer sve sto je prastaro i prvo moralo bi biti serbsko inace zivimo u zabludi vjekovima

Seka
Gost
Seka

Bravo, nebi smjeli pogriješiti, mora biti to serbsko

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Ha ha bravo majstore – natjera mi suze na oci. Sjutra dolazi ajatolah amfi da odsluzi opelo!!

Mara
Gost
Mara

Iskopavaju Srbe, spremaju se za pops.

Djole
Gost
Djole

Nije ovo serbski zub, njihov su nasli na Merkur .

Milosh
Gost
Milosh

Hahhaha dobarrr

Jasno kao
Gost
Jasno kao

Dobar!

Radosav
Gost
Radosav

Ovu su Albanci 100%
Jos tada su znali da ce DPS biti na vlasti pa su se naselili u pecinu…A onda se jedan pobunio (potomak Dritana) nije htio i odmah su mu izvadili dva zuba… (bez anestezije)😂😂😂😂😂

rekbu
Gost
rekbu

potomak Dritana a…pun krug uhvatili 😀

Delboj
Gost
Delboj

Ah kako si samo duhovit.

Pedja*
Gost
Pedja*

Dusan Boric ka da je Dritanov predak .

Bond
Gost
Bond

Zakljucajte tu pecinu da je Risto preko noci ne pretvori u ‘obnovljenu’ crkvu.

Cetinjanin 🇲🇪
Gost
Cetinjanin 🇲🇪

To su biće neki “pećinski srbi”, što će i sami odma da pohitaju ta su to “njihovi ostaci” – njihovih predaka (korijena)…

Crni
Gost
Crni

E sad ce da kazu da su to preci Srpski i da su se oni tu doselili prije 7000god i da je Niksic Srpski grad!!

tamanmi
Gost
tamanmi

manje zuba imaju ovi danasnji srbi no tad..

Nisam robot
Gost
Nisam robot

Isus je pricao staro srpski jezik i onda je to posle neka budala rekla da je armenski

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Srbi, nema ko drugi 🙂

Jasno ka
Gost
Jasno ka

Hahahahaha, ma, čuš, zovite odma onoga laznog doktora Deretica da to prefstavi svetu….hahaha

MPR
Gost
MPR

Dobro se zna da su u to vrijeme ovdje zivjeli samo Srbi, ovo je nas predak, Srbo Prasrbski

Ana
Gost
Ana

Prasrpski srbin-poreklom crnogorac.

Ljupče
Gost
Ljupče

Nebeski ili pećinski narod ali Srbi sigurno.

Plimut expres
Gost
Plimut expres

A šajkača ?

Arian
Gost
Arian

Hahahahha … kralju!

Mara
Gost
Mara

Sajkaca je kod kuma od K.

Zoran
Gost
Zoran

Komentari se extra. Ovi komentari jasno pokazuju koliko su se srbi srozali sa svojim bolesnim lazima. Evo ih sluze za sprdnju.

Borko
Gost
Borko

Cao Zoki…gdje si bio 30-tog.Udri ti junace po tastaturi i najaci si.

Botun
Gost
Botun

Aha vama par dps botova.

Nema veze
Gost
Nema veze

Ja reko Dritan, ka ovo ovaj Borić,uh dobro je

Top
Gost
Top

Nemoguce da su to bili srbi , jer su oni mnogo prije toga iz sprskog mora kod herceg novog.

Jelena
Gost
Jelena

Neka naljutice ti se Srbi iz Perasta!🤣🤣🤣🤣🤣

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Hahahahaha 👌👍

Забјело
Gost
Забјело

Opustite se, ovaj je ukra ova dva zuba nedje i donio ih da ih pronadje 🤣

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Bas si duhovit. De vidi grizalo u Babe.

Naroz
Gost
Naroz

Beli orao, bela pčela i ožimikur od Nemanje, odmah zvati Rista da to demonizuje.

Tito
Gost
Tito

Sve lazi
To su bre bili Srbi

tesla
Gost
tesla

100% Srbi , nema druge.

Samo da pitam
Gost
Samo da pitam

Srbi,a krili se po brda? Nije tacno.

Onogost
Gost
Onogost

Milogorci nijesu sigurno. Oni su nastali u moderno doba 🙂

singericah
Gost
singericah

nisu ni srbi izmišljena nacija od strane servi-kako kaže car vizantije zemlja robovska klasa. ništa nije pogriješio.

Botun
Gost
Botun

Jos jedan strucnjak za etimologiju. Servi zato sto stari Grci nisu imali samoglasnik “B”, kao botina sto si ti.

Naroz
Gost
Naroz

@Votun, slovo i glas “B”, drugo slovo grčkog alfabeta, koji je i dobio naziv po prva dva slova, “alfa i beta”, itekako je postojao i u klasičnom grčkom i u vizantijskom grčkom, i u koine/kini grčkom, istina u novogrčkom taj glas se izgovara sa “V”, ali je problem što je novogrčki standardizovan 1976. godine 😉 Zato je prethodni komentator potpuno… Više »

nepristrasan
Gost
nepristrasan

ljutili li se ili ne dobra je fora 🙂 ja sam crnogorac , liberal ali ismijah se na ovo 😅😅 bravo

KolenicaMoleban
Gost
KolenicaMoleban

Srbi ili cigani ,pardon egipcani mada ista dnk

Mau mau
Gost
Mau mau

Ma to su, bre, Srbi, samo sto su iz plemena Mau Mau

Zeljko
Gost
Zeljko

Sada ce se javiti Amfilohije da je vjerovatno .praistorijski Srbin,jer prvo je nastalo Srpstvo pa kasnije praistorijski covjek!!

Prč
Gost
Prč

I jod da ste pasos nasli uz te zube

Botun
Gost
Botun

Zar nisu nasli neke ostatke kostura od prije 30 hiljada god. jos ranije?

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

alat i kosti od životinja.
crvena stijena.
isto opština nikšić.

Botun
Gost
Botun

Ahaa zato su ovo najstariji ostaci covjeka….

Verem
Gost
Verem

U Maroku, stari oko 300.000 godina. A i oni su sigurno Srbi, jer su i oni , kao i Marokanci, do skoro motali turban oko glave. Sajkaca se tek posle ustalila.

profesor N
Gost
profesor N

Istražite i Peraj do(l) u Brezoviku, pokraj Nikšića… jako interesantno područje.

Aoo
Gost
Aoo

Sto? Koliko Srba tamo ima?😂

Njegoš
Gost
Njegoš

Pa kako, zar nijesu srblji pali na Gazimestan, oklen u Nikšić??

Oaro
Gost
Oaro

Jesu li litijali zna li iko i davali na kamatu

delboj
Gost
delboj

Srbi. Opstepoznato je da su oni jeli viljuskom 6000 godina prije nove ere. I igrali bilijar jos tada.

Botun
Gost
Botun

Tacno! Ne pise dzabe po starom Srpskom kalendaru, na starim crkvama, da su gradjene 7525. god. 😉

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Kakvi srbi. Mogu biti samo crnogorci. Nije vas ni bilo tada. Starija smo nacija od vas. Nestretnici.

Botun
Gost
Botun

Montenegrinka katunjanka sta sta? U povelji kralja Milutina se CG prvi put pominje u 12. vjeku kao toponim. Srbi u 7. vjeku legendo kao uredjen narod. Tako da tisina toponimko.

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Dukljanin neandertalac

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Da nije Tu bila stomatoloska ordinacija

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

i tada su dobro živjeli.
vidi mu poslovni koliki je.

Plimut expres
Gost
Plimut expres

Kreće nova litija-otkriveni ostaci praiskonskog Srbina i rodonačelnika serbskog roda. Novo serBsko svetilište.Dajte mi šteriku da krenem u litiju !

DuleMNE
Gost
DuleMNE

Ne mucite se, sigurno su Srbi, nema ko drugi, od njih je citav svijet nastao….

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Morate zvat rista,da on to provjeri,nemojte ga ljutit,jer će opet litije?

WEKND
Gost
WEKND

Pa normalno da su Nikšićani najstariji Crnogorci. 😹😹😹

Eto
Gost
Eto

Bice da su Srbi

Radosav
Gost
Radosav

Sigurno su Albanci…

Neko
Gost
Neko

haha. sad htjedoh da kazem

Ivan grozni
Gost
Ivan grozni

I glasali su tada za dps

Novi
Gost
Novi

Mora da su Srbi 🙂

Brajusko
Gost
Brajusko

Iz vremena kad je Pedja Bulatovic bio komunista i Crnogorac i pocinjao politicku karijeru

nemannja
Gost
nemannja

nice nice!!!! brVO Bravo!!!

Nikola
Gost
Nikola

Ne govorite nikom za pecinu, moze valjati, Ko zna kakva vremena dolaze.

Kole
Gost
Kole

Srbi ?

Pravda
Gost
Pravda

To su srbi,najstariji narod na svijet hahahhahahahahhahahahaaa

sizif
Gost
sizif

tacno sam zna da ce biti ovakvi komentari, a mozete li jedan dan bez Srba? Ili ih sanjate?

PaLaf
Gost
PaLaf

A kako da ih ne pominjemo kad je to nebeskihahahahahahahahahaha naahahahharod 😂😂😂

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

E nemože, sve oko sebe su o jadu zabavili pa se moraju i pominjati!

PraviCG
Gost
PraviCG

O jadu zabavljanje je samo jedan grad u CG,cini mi se nesto se sa Bogom poistovjecuje.

KolenicaMoleban
Gost
KolenicaMoleban

Mogli bi veoma lako vjeruj mi

Lala
Gost
Lala

Pa prije su nastali srbi pa onda amebe

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Hahahaaaaa

21.maj
Gost
21.maj

Imaju saznanja(iz pouzdanih izvora),da je i Bog Srbin.

Send this to a friend