Društvo

Sindikat medija traži da se povuče disciplinski postupak protiv novinara RTCG

Foto: Facebook

Sindikat medija Crne Gore zahtjeva od generalnog direktora RTCG Božidara Šundića da odmah povuče odluku o pokretanju disciplinskih postupaka protiv novinara te kuće Nevenke Bošković Ćirović i Zorana Lekovića i na taj način spriječi dalju, kako navode, kompromitaciju Javnog servisa koji je i bez ovoga u javnosti prepoznat kao politizovan i blizak vlastima.

“Smatramo da i formalno uvođenje jednoumlja i kažnjavanje rijetkih pojedinaca, kakvi su Ćirović i Leković, koji se usuđuju da govore o profesionalnim i drugim nepravilnostima koje se dešavaju u RTCG od dolaska aktuelnog menadžmenta i uredničkog tima, ne idu u prilog i onako degradiranoj slobodi medija u Crnoj Gori”, navodi se u saopšenju Sindikata medija.

Disciplinski postupci koji su pokrenuti zbog objava na društvenoj mreži Facebook mogu da rezultiraju i otkazima.

“Ako se to desi, a očekujemo da hoće ako se menadžmentu Javnog servisa eksplicitno ne kaže da su njihove odluke i demonstracija moći nedopustive, to će biti konačni udarac na višemjesečni progon Ćirović i Lekovića. Podsjećamo da je Ćirović prva novinarka RTCG koja je dokazala da je cenzurisana i to je urađeno tako što je iz njenog priloga izbačena izjava ambasadora Evropske delegacije u Crnoj Gori Aiva Orava, za šta niko nije kažnjen”, dodaje se u saopštenju.

Progon se, tvrde oni, nastavio pa je ona za posljednja tri mjeseca dobila svega dva radna zadatka iako uredno dolazi na posao na kojem je ignorisana, što govori o kontinuitetu diskriminacije kojoj je izložena. Lekoviću je oduzeta autorska emisija i pokretan je disciplinski postupak od kojeg je menadžment odustao kada su shvatili da on ne može biti završen u njihovu korist.

“Čvrsto vjerujemo da svi imaju pravo na slobodu govora pa samim tim i novinari Javnog servisa Crne Gore i borićemo se da to pravo zadržimo i da dokažemo da ne smijemo biti otpušteni kada se usudimo da iznesemo stavove koji su suprotni onome što naš poslodavac ili vladajuća elita misle. Borićemo se i za dostojanstvo naše profesije kao i za profesionalne standarde koji su, naročito u Javnom servisu, jasni”, ističe se u saopštenju.

O dešavanjima u RTCG i progonu ljudi koji su se usudili da iznesu kritički stav i da se osvrnu na program Javnog servisa i dešavanja u društvu SMCG će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne adrese.

“Tražićemo reakciju i pomoć svih onih koji sa pravom budno posmatraju degradaciju slobode medija i zaposlenih u njima, a prije svih Evropske delegacije u Crnoj Gori, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ambasade Velike Britanije, Misije OEBS-a u Crnoj Gori, a obavijestićemo i predsjednike Vlade, Skupštine i Crne Gore kao i Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
koroman
Gost
koroman

Ćirovićka je potpredsjednica ovog mrčenog sindikata, tako da ona podnosi istovremeno dvije tužbe: lično i preko sindikata svog sindikata. Na facebooku joj piše da je zaposlena na RTV i Sindikatu RTV?

Vajs
Gost
Vajs

Neka idu na RTS tamo ima mjesta

Maki
Gost
Maki

Drzite se narod je uz vas,ali je sramota da nisu vase kolege.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Sklanjati nego što! Pa nek rade za Svetigoru.

Milorad
Gost
Milorad

Evo udjoh da vidim taj cuveni profil. Da ne komentarisem drugo, zanima me kako je moguce da jedan novinar ne zna pravilnu upotrebu zareza, vec pise ovako:
1.rijec , rijec
2. rijec ,rijec

202
Gost
202

Nepismeni!

Bijela
Gost
Bijela

Zena stalno prica iz neznanja

Dok ne popadamo
Gost
Dok ne popadamo

Zamislite budalastinu da suspenduje novinara zato sto je sve izreceno spakovao u jedan dokumentarac.Pa nije radio montazu govora nego je sve ziva istina.Koliko takvih dokumentaraca ima o Milu i mnogim ostalim pa sta?Nijesam vidio da je neko zbog toga bio suspendovan.Zemlja cudaka

miljenko
Gost
miljenko

Mozeli ovaj moj komentar izazvati sukobe izgleda da je nepozeljan ,izvinite mozda ste dobili sendvice 😇😇😇😇😇

miljenko
Gost
miljenko

JA SAM DA SE VRATE NA POSAO SAMO JAVNO DA SE ODREDE PREMA POLITICI VUCICA I DA KAZU IMAJULI DVOJNO DRZAVLJANSTVO -RECIPROCITET BRATE TO JE PRAVO😇😇😇😇😇

Maki
Gost
Maki

Kakve veze ima Vucic ????

Cetinje
Gost
Cetinje

Dok se lekovic supka milu bio je dobar

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Je li ovo Sindikat medija ili Beogradski sindikat? 😜 Ja razliku ne vidim, istu pjesmu pjevaju…

Darija
Gost
Darija

Ovu Ćirovićku treba isterati sa državne televizije, jer je ona protiv države. To je valjda dovoljan argument. Napolje !!!

Milorad
Gost
Milorad

Tako je.

Sigurica
Gost
Sigurica

Ć. Nevenku poznajem tridesetak godina, kao čestitu, otmenu, vrijednu, dostojanstvenu,… osobu. Svaku sreću njoj želim. Naravno i Lekoviću.

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Evo ti je jedini pohvali

Rtcg
Gost
Rtcg

Neno kraljice uz tebe smo radio 98

Vojo
Gost
Vojo

A sto ona prica po drugim televizijama da nema CRNOGORACA u CRNOJ GORI i da moja crkva U KATUNSKOJ NAHIJI pripada srpskoj crkvi i da ja ne mogu imati svogaaaa popa u CETINJSKOM MANASTIRU kako onda da radi na drzavnoj televiziji kad ona ne priznaje drzavu CRNU GORU pa neka se zali i radi u drzavi koju smatra da je… Više »

Brano
Gost
Brano

Zaslužili su da ne rade na RTCG, Ćirovićka može radit u Svetigoru kod Rista. Može da radi kao politički analitičar kod Duška Kneževića.

MILA
Gost
MILA

Ma koji novinari leković i ćirović tu gdje zarađuju za hljeb udaraju niskim udarcima i.prevrću korito ne treba se obazirati na obe koji ih štite jer su i oni izdajnici svega Crnogorskoga

TREBADAPIŠE
Gost
TREBADAPIŠE

Sindikat medija traži smjenu rukovodstva Javnog servisa RTCG…Obavezno !

Tole
Gost
Tole

Svako poštovanje za žensku osobu, ali ova je gđa Ćirović toliko površna i neobrazovana da je neshvatljivo da se o njoj priča kao o velikom novinaru.

Ida
Gost
Ida

Ti si, Tole, kao neki kantar za obrazovanje??? A ne sprdaj se

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Ido, ti sigurno nijesi, pa ćemo za druge lako.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Mičite više ovo dvoje sa javnog servisa.

Gusinje
Gost
Gusinje

Nemogu da vjerujem koliko mrznje prema svemu sto je Crnogorskom plasira Nevenka Cirovic,obrazi joj zacrvene od bijesa i mrznje,kako je moguce da ovakve osobe rade na javnom servisu i bilo dje u instutucijama od javnog znacaja.

ElPatron
Gost
ElPatron

Ne razbijaj glavu ali pasin izvor

Prevara
Gost
Prevara

Kako ih brane ovi sa cdm-a.. jado moj.. ne daju ni jedan komentar da prodje.. sta sam lose rekao ako sam samo napisao da ih cesto gledaju zajedno po iznajmljenim stanovima po city kvartu..

Ida
Gost
Ida

Prevara, kad nemaš argumenata, koristiš pljuvačku! Nijesi svjestan da pljuješ samo sebe!

PGricanin
Gost
PGricanin

Znaci ti si ih gledao stanovima dok su bili u njim’, bio si unutra sta li? Kako molim te?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Oćeraj četnike iz televizije!!!

Mirko
Gost
Mirko

A viđi im sliku 😂😂😂😂😂😂

Marko
Gost
Marko

Samo udjite na profile ovom srpskom dvojcu i sve ce vam biti jasno

Send this to a friend