Društvo

Sindikat: Otkaz Vidaković prijetnja svim zaposlenima

Disciplinski postupak kojije sproveden protiv nastavnice tehničkog obrazovanja Mirjane Vidaković u podgoričkoj osnovnoj školi “Štampar Makarije”, nakon čega je odlučeno da joj se uruči otkaz, obavljen je u skladu sa zakonom i u najboljem interesu obrazovnog sistema, koji ne smije imati bilo koji motiv osim najboljeg interesa djece rekla je za Pobjedu vršiteljka dužnosti direktorice ove škole Milica Stanković. Saopštenjem se oglasio podgorički odbor Sindikata prosvjete ističući da su iznenađeni ovakvim epilogom disciplinskog postupka.

<<<Nastavnica dobila otkaz, bez dozvole iznijela računarsku opremu iz škole<<<

Pobjeda je juče objavila odluku koju je donijela Stanković o prestanku radnog odnosa nastavnici Vidaković, a otpuštena nastavnica smatra da se na ovaj način direktorica samo lično obračunava sa njom i da odluka nema zakonskog uporišta.

Stanković nije željela da komentariše ove optužbe, već je kratko ponovila da je Vidaković teže povrijedila radnu obavezu kada je otuđila, odnosno iznijela iz škole dio računarske opreme, jer je na taj način onemogućila redovno odvijanje nastave.

“Moramo shvatiti da je nastavni kadar u školi u službi učenika i da nemamo pravo da ih lišimo onog što im pripada. Prosvjetni radnik mora biti oličenje rada, kulture i primjernog ponašanja, a ne medijskih senzacija”, istakla je ona.

Iz Ministarstva prosvjete juče su Pobjedi saopštili da su dokumentaciju, sa žalbama nastavnice, proslijedili Upravi za inspekcijske poslove radi utvrđivanja činjeničnog stanja.

“Isključivo škola, a ne ministarstvo, po zakonu ima pravo da pokrene i zaključi diciplinski postupak protiv zaposlenog u školi. Na sudskim organima je eventualno dalje postupanje u konkretnom slučaju”, istakli su kratko iz ovog resora.

Saopštenjem se oglasio i podgorički odbor Sindikata prosvjete ističući da su iznenađeni ovakvim epilogom disciplinskog postupka. Podsjetili su da je disciplinski pokazao da je Vidaković obavijestila upravu, usmeno, da će uzeti kompjuter iz prostorija škole da bi u servisu povratila pobrisane lične dokumente.

“Disciplinski postupak nije utvrdio da li je taj kompjuter imao ikakvu knjigovodstvenu vrijednost, jer je njegov rok upotrebe istekao. Ovo su samo neki od utisaka koji otvaraju neka šira pitanja. Kako to da je disciplinski postupak pokrenut protiv koleginice Vidaković nakon njenog podnošenja krivične prijave protiv direktorice Stanković? Da li se ovim disciplinskim postupkom željela skrenuti pažnja sa nekih drugih događanja u školi? Kako to da se u školi vodilo i vodi više disciplinskih postupaka protiv zaposlenih nego u svim ostalim školama Podgorice? U školi su posljednjih mjeseci vođena tri disciplinska postupka”,saopštili su oni.

Istakli su kako pružaju podršku Vidaković, ocjenjujući da ,,ovakvo ponašanje direktorice Stanković predstavlja prijetnju svim zaposlenim u školi.

Sindikat će, kako su dodali, na statutom i zakonski dozvoljeni način pomoći zaposlenima u ovoj školi da ,,ostvare svoja ugrožena radna prava.

“Ministarstvu prosvjete smo na raspolaganju da pomognemo u ostvarivanju njihove želje da povrate ugled ovoj nekad renomiranoj školi”, saopštili su oni.

Otpuštena nastavnica najavila je da će se žaliti Osnovnom i Ustavnom sudu, kao i ombudsmanu Šućku Bakoviću.

Ona negira tvrdnje da je iznošenjem računara iz škole izazvala stopiranje nastave na bilo koji način, jer kaže da se dešava da u mreži često ne rade četiri do šest komjutera.

Vidaković je pokrenula krivičnu prijavu protiv Stanković i pred Osnovnim državnim tužilaštvom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tina
Gost
Tina

Mom djetetu je razredna bila nastavnica Vidakovic, nista avetnije nisam u zivotu srela. Potpuno tršena.

Djurka
Gost
Djurka

Ja imam dvoje djece u toj skoli, prosvjetni sam radnik. Vode se disciplinski postupci protiv tri radnika koji ne rade svoj posao, koji kasne na posao, koji ne ispunjavaju svoje radne obaveze i koji, mogu s punim pravom reci “blate” profesorsku profesiju. Uzimaju mjesta mladim ljudima koji bi radili svoj posao valjano. Primaju plate ni za kakav rad, vrijedjaju ucenike… Više »

Zetatrans
Gost
Zetatrans

Ova sto je nosila kompijuter,sreo sam je u cikom i ima nekih bubica to stoji.al ako je direktorica makla iz licnih razloga bez osnova i ova kompijuterasica dokaze to na sud.pa nema druge nego direktorici otkaz,previse se bahato ponasaju,nije ona jedina pa za primjer.

Nikola
Gost
Nikola

I sto ce sindikat da uradi povodom toga? Da napise izjavu pa naravno. Eeeee kakav je sindikat

Sivi dom
Gost
Sivi dom

Pogledajmo samo kako izgleda škola koja je do skoro bila u vrhu našeg školstva. Sposobni Veljko Šukovoć, pa za njim garnitura: Valentina, Dragana, Zoja, Milica. Pad! Teško je voditi dobru gradsku školu, sa iskutvom rukovođenja seoske škole.

Velimir1966
Gost
Velimir1966

MILICE STANKOVIC,SRAM TE BILO,PODNESI OSTAVKU,TO NIJE MORALNO STO RADIS,POSTOJE I NEKE DRUGE KAZNE,NEKA SE OGLASI MINISTAR PROSVJETE!

Posmatram te
Gost
Posmatram te

Čuj da se oglasi ministar! Pa to je ministar i naredio da “uguraju” nekog partijskog favorita

Ex ucenik
Gost
Ex ucenik

Ne zna se koja je ludja

snebesa
Gost
snebesa

pod hitno da se nabavi dobar blesimetar

Send this to a friend