Društvo

Škole dobijaju 4.000 mikrobitova, obuka za 700 nastavnika

Djeca nam iz škola neće izlaziti samo informisana, ali bez ideja. Nama su potrebni inovatori, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem otvaranju projekta “Škole za 21. vijek”. Projekat, koji je danas zvanično otpočet potpisivanjem memoranduma između Britanskog savjeta, Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, podrazumijeva da će u naredne tri godine biti dodijeljeno 4.000 mikrobit džepnih računara, da će ih imati svaka osnovna škola u Crnoj Gori, da će biti obučeno 700 nastavnika za njihovo korišćenje, te da će se unaprijediti predmetni program Informatika sa tehnikom i raditi na kritičkom mišljenju u školama.

Na današnjem događaju, na kome se video-porukom obratio britanski ministar za Evropu i Ameriku Alen Dankan, kreativna direktorka BBC Lerning Keris Grifits, te britanska ambasadorska Alison Kemp i direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori Vanja Madžgalj, poručeno je da obrazovanje ne treba da bježi od tehnologije već da uzme najbolje od nje.

“Zato mi nećemo okretati glavu, već raditi na obrazovanju u kome će tabla i kreda, te dobra knjiga, zauzimati i dalje mjesto koje im pripada, ali ćemo biti i svjesni da moderno doba traži nov način razmišljanja i učenja”, rekao je Šehović.

Pomenuti projekat je dio šireg programa Britanskog savjeta „Škole za 21. vijek“ koji se odnosi na čitav region, i koji je vrijedan 10 miliona funti, usmjerenih od strane britanske vlade. Cilj Projekta je da više od milion učenika Zapadnog Balkana, uzrasta 10-15 godina, ovlada vještinama kritičkog mišljenja, rješavanja problema i vještinom kodiranja.

Kako je Šehović istakao, mikrobit računar, koji zapravo omogućava korišćenje djelova hardvera preko softvera, otvarajući tako neograničene mogućnosti za inovaciju, nije samo jednokratna investicija, već pravi razvojni projekat čiji je osnovni cilj: naučiti djecu da promišljaju.

“Kritičko mišljenje je stoga naš cilj, i postižemo ga kako Mikrobit projektom, tako i podrškom drugim projektima koji za cilj imaju digitalizaciju u obrazovanju”, poručio je ministar.

Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori, podsetila je da je Savjet sproveo pilot fazu ovog projekta tokom prošle godine i da su rezultati bili ohrabrujući.

“Nastavnici su uvidjeli važnost primjene kritičkog razmišljanja i rješavanja problema u nastavi, dok je kod učenika uočeno povećano interesovanje za programiranje. Ovo je do sada najveća investicija britanske vlade u neki obrazovni projekat na našim prostorima”, kazala je Madžgalj.

Povodom početka programa, Ser Alan Dankan, britanski ministar za Evropu i Amerike, u obraćanju putem video linka rekao je da mu je zadovoljstvo da otvori program Škole za 21. vijek na Zapadnom Balkanu, danas na 30. godišnjicu od nastanka interneta.

“Ova inicijativa nastala je iz želje da pomognemo da ovaj region postane stabilniji i prosperitetniji, a razvijanje vještina za 21. vijek podstaćiće nove generacije tehnoloških preduzetnika, kao i u stvaranje novih zanimanja. Ponosan sam što, kao u rađanju interneta pre 30 godina, Velika Britanija i u ovom poduhvatu igra ključnu ulogu”, kazao je Dankan.

Ambasadorka Velike Britanije u Podgorici, Alison Kemp, je istakla da je ovaj program jasan znak kontinuirane podrške Ujedinjenog Kraljevstva regionu.

“Nijedna zemlja se nije u ovolikoj mjeri posvetila razvoju obrazovanja na Zapadnom Balkanu i budućnosti mladih ljudi u regionu”, dodala je ona.

Tokom konferencije potpisan je Memorandum o saradnji, a potpisnici ovog dokumenta su Vanja Madžgalj ispred crnogorskog predstavništva British Council-a, Damir Šehović, ministar prosvjete Crne Gore, kao i Rešad Sijarić, direktor Zavoda za školstvo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suzana
Gost
Suzana

Prava stvar treba djeca da idu u korak sa tehnologijom i to na vrijeme počet što je i počelo zahvaljujući ovom sjajnom čovjeku koji je na čelo Ministarstva prosvjete

Skolica
Gost
Skolica

Gdine ministre, valjda se redom ide, korak po korak…posjetite vrtice, vidite na sta lice-sirotista su prije 100g ljepse izgledala.

esme
Gost
esme

Preskocili ste nekoliko vaznih koraka prije mikrobita, legendo.

Sever
Gost
Sever

Kako je ovo ministarstvo pošteno potvrdjuje sledeća informacija.Prošle godine je ekipa iz O.Š.Vuk Karadzić iz Berana utela 1 mesto na takmičenju u koraštenju mikrobita u Podgorici i 3 mesto na takmičenju u Beogradu.Ekipu su sači njavali učenici MM i ŠM.Ovo ministarstvo je učenika ŠM nagradilo sa 1000 e, a učenika MM su odbili uz obrazloženje da nema dovoljno bodova. Napominjem… Više »

radivoje
Gost
radivoje

Dje su im roditelji? Možda nijesu u pravoj patriji ili nemaju adekvatno ime!

Sever
Gost
Sever

Upravo tako,ali neda se obraz za pare. Kako reče Vladika,,čast i bruka žive dovijeka”. MM je moj sin i nek je on meni živ i zdrav izguraćemo mi i bez njihovih selektivnih nagrada ali sa njima NEĆEMO.

Sever
Gost
Sever

Sever

Košuta
Gost
Košuta

Magla, magla.

Dnodnadosljedno
Gost
Dnodnadosljedno

Moram lriznati da je Šehović jedan od rijetkih koji se izdigao od dna svoje partije.

Migo
Gost
Migo

Podnesi ostavku.

građanin
Gost
građanin

Za ovaj potez Ministra sve pohvale samo tako nastavite da unapređujete obrazovanje u korak sa vremenom

Lola
Gost
Lola

Ovo je 16-ti put da saopštava. Al dobro, čovjek zna šta je self promotion. No mu je džaba

Dejana
Gost
Dejana

Kažem ja da je ovo ubjedljivo najbolji ministar u ovoj Vladi.

Gorica
Gost
Gorica

Jedno veliko bravo za ovog ministra! Svaka cast na ovome. Konacno!!!

Senchoo
Gost
Senchoo

Svaka cast Ministre, samo naprijed..
Ajmo misevi i neostvarene licnosti sad da kritikujete jer nista i ne znate drugo.

Bijelopoljka
Gost
Bijelopoljka

Digli su ruke od promovisanja engleskog jezika i kulture

Drasko R
Gost
Drasko R

Bas lijepo od Vlade VB.

Send this to a friend