Društvo cilj nulta stopa smrtnosti na putevima

Smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama

Vlada je danas utvrdila Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju 2020-2022, s Akcionim planom za period 2020-2022. godine. Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Pejanović je, predstavljajući najznačajnije novine koje Program donosi, saopštio da je nakon desetogodišnje implementacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju 2010-2019, konstatovano da je ostvaren njen osnovni cilj – broj poginulih u saobraćajnim nesrećama je smanjen za više od 100 procenata.

“Na nivou statistike to izgleda ovako: 2009. godine je evidentirano 10.112 saobraćajnih nezgoda, dok je u prošloj godini evidentirano 5.872 saobraćajne nezgode, broj saobraćajnih nezgoda smanjen je za gotovo 100 procenata. Takođe, analizom broja saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima može se zaključiti da je broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama u padu”, saopštio je Pejanović.

Istakao je da Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju predstavlja kontinuitet implementacije Strategije i direktno se nadovezuje na novu Strategiju razvoja saobraćaja 2019-2035. godine i to u oblastima unapređenja normativno-pravnog okvira, poboljšanja putne infrastrukture i sprovođenju kampanja podizanja svijesti učesnika u saobraćaju, detaljno razrađujući aktivnosti kroz Akcioni plan u cilju daljeg poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori.

Takođe, tim strateškim dokumentom definišu se dva nova cilja – da se broj smrtno stradalih lica smanji za 10 procenata do kraja 2022. godine, a da se broj teško povrijeđenih lica u saobraćajnim nezgodama na putevima smanji za pet procenata, pri čemu će za ostvarivanje ovih ciljeva veliki značaj imati i multiresorska saradnja MUP-a, Uprave policije, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva prosvjete, Ministarstva zdravlja, Uprave za saobraćaj, jedinica lokalne samouprave, Agencije za nadzor osiguranja kao i Nacionalnog biroa osiguravača.

Pejanović je rekao da je uvjeren da će se dosadašnji dobri rezultati nastaviti u narednom periodu, te da će realizacija niza novih projekata koji se planiraju, među kojima je postavljanje video nadzora u crnogorskim gradovima, dodatno povećati nivo ukupne bezbjednosti na putevima u Crnoj Gori.

“Sve navedeno je u skladu sa dugoročnim ciljem EU, a to je nulta stopa smrtnosti u drumskom saobraćaju do 2050. godine, jer život nema cijenu”, zaključio je Pejanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
faust
Gost
faust

Znaci ovi sto su poginuli da se ne zajebavaju, no neka se vracaju doma!

oooo
Gost
oooo

Treba mu provjerit sva svjedocanstva i diplome od prvog osnovne do nekakvog fakulteta ako je zavrsio.

Bakica
Gost
Bakica

Sacekajte sta ste skocili na covjeka ,zar ne postoji mogucnozt da je pogresno prenesena informavija?!

He-he
Gost
He-he

Bako, bako, preslušaj snimak : -)

Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

Da li je ovo moguće. ….primjer-ako je auto 10.000 i smanjen na 5.000 da li je to 100% pojeftinjenje. Nije ! Znači da nije 100% broj poginulih .

ZemljoOtvoriSe
Gost
ZemljoOtvoriSe

Dje li si ti matematiku ucio da mi je znati?

Istoričar
Gost
Istoričar

Učio na elitnom Univerzitetu UDG.

Seljak
Gost
Seljak

Sekretare, đe ste ojdili uškolu? Da mi svoju đecu tamo ne šiljemo.

Matematika 1.r.
Gost
Matematika 1.r.

Smanjenje za više od sto odsto znači da ne samo da niko nije poginuo, nego ih se nekoliko i rodilo u autima.

.....
Gost
.....

E, ovo je neko novo “racunanje” procenata ! Smanjen za vise od “100%” ! Hahahaha…nevjerovatno ! Drzavni sekretar ! Nazad u osnovnu !

Prosta atematik
Gost
Prosta atematik

Kako nešto može biti smanjeno više od 100%? Ako je prošle godine bilo 10000 nesreća, a ove 5000, onda je to smanjenje za 50%.

Diva
Gost
Diva

Inate li pojma vi iz CDM sta je 100 %? Ako je vise od 100 %, znaci niko ne pogine, cak de desava da ima neka nesreca u kojoj vaskrsne neko iz neke prethodne nesrece!!

Sportista
Gost
Sportista

Extra komentar iako je crni humor u pitanju….cdm je samo prenio šta je ovaj izlupetao, još se potrudio da ostavi jak utisak pa krenuo sa “na nivou statistike…..”

Krsto
Gost
Krsto

Nidje Ne Pise Koliko je bilo poginulih u saobracaju od 2009-te god? 50 godisnje? 100? 30?
Kako planirate da smanjite broj zrtava?
Vise policije? Bolja obuka? Vece kazne?

BijesniVranac
Gost
BijesniVranac

Znate li vi koliko je 100% od necega?!?!? Stvarno se svakakve gluposti izjavljuju i plasiraju u medijima a ovo je, za sad, apsolutni sampopn!!!

Sportista
Gost
Sportista

Kakav je ovo matematičar……kad se nešto umanji za 100% znaci da je došlo do 0 i nema dalje….da li je ovaj lik išao u školu ikada….ludilo mozga…..

budala
Gost
budala

Pa da je smanjen za 100procenata, znacilo bi da ih nije bilo. Smanjen je upola, znaci 50posto

Uciteljica
Gost
Uciteljica

Mozda je ovo stamparska greska?! Necu da vjerujem da ovaj gospodin ne pravi razliku izmedju 100% i 50%.Za danasnje novinare nisam bas sigurna.

Send this to a friend