Društvo

Šta će biti sa Rajovim rančom još se ne zna

Rajov ranč (Foto: Pobjeda)

Nelegalno radilište u mjestu Manastirska tapija juče ujutro, kako je Pobjedi kazao direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenad Ivanović, obišla su dva inspektora iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, a mišljenje o tome što se radi u toj zoni zaštićenog područja daće naknadno, nakon što sprovedu sve procedure.

“Oni su po našem zapisniku došli na lice mjesta sa našim plovilima i obavili inspekcijski nadzor”, kazao je Ivanović, navodeći da on nema više podataka o inspekcijskom nadzoru.

RADILIŠTE

Pobjedi su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma potvrdili da su inspektori iz Odsjeka za inspekcijski nadzor za centralni region obišli teren i da su “počeli postupak shodno ovlašćenjima”. Ni oni nijesu mogli da saopšte više informacija ističući da će javnost biti obaviještena o rezultatima kada inspektori okončaju posao.

Ekipa Pobjede u srijedu je, nakon što su se toj redakciji obratili lokalni ribari i poslali fotografiju na kojoj se vidi bager na lokaciji Manastirska tapija, koja pripada zoni Nacionalnog parka Skadarsko jezero, što znači da je zaštićeno područje, obišla ovo mjesto i uvjerila se da je obala prekopana, da je posječeno nekoliko stabala, ali na radilištu nije bilo radnika. Najednom kamenu na obali uklesano je: “Čikov izvor” i imena Stanko Rakčević, Rajo Suškavčević, Momo Božović, Slobo Dabanović, Srećko Raičević, Dragan Korović, a na kraju piše: ,,Rajov ranč”.

Tim tragom ekipa Pobjede je dišla do Raja Suškavčevića koji je potvrdio da je on inicijator radova na Manastirskoj tapiji, ali je bio kategoričan i da niko nema namjeru da nešto gradi na obali jezera.

“Svi u susjednim mjestima sređuju obalu kako bi tu odmarali, roštiljali… U godinu dana smo tu 10 i to nije nikakva katastrofa. Očistili smo vrbe, obalu smo utvrdili i ne znam šta je tu naopako”, kazao je Šuškavčević.

Ističe da je prošle godine pitao sveštenike i dobio od njih dozvolu da utvrdi obalu kako je ne bi voda odnijela.

Poručio je i da “nikada u životu ne bi nešto radio” na Manastirskoj tapiji.

“Ne koristim to samo ja, nego svi okolo. Ja već 35 godina kosim, pazim to i tu svi odmaraju, to je samo to, samo uređenje, ništa drugo. Meni ne treba da gradim, ja već imam kuću na jezeru”, kazao je Suškavčević.

Dodaje da je sredio i izvor, postavio klupe i stolice…

UPRAVA PARKA

U upravi Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” kazali su u srijedu da ne znaju ko i što radi u Manastirskoj tapiji. Direktor Ivanović je rekao da su njihovi nadzornici primijetili da “neko devastira tu zonu” i o tome obavijestili resorno Ministarstvo turizma i održivog razvoja, jer je to “protivpravna aktivnost, nelegalna promjena u prostoru”.

“Naša obaveza je da takve i slične stvari prosljeđujemo Ministarstvu održivog razvoja i turizma, odnosno Inspekciji zaštite prostora. Mi smo to uradili. Ne znam što su htjeli da prave tu”, rekao je Ivanović.

Radovi se odvijaju nedaleko od Manastira Vranjina, u kojem služi sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i koje smatra daje i ovaj dio obale Skadarskog jezera njihovo gazdinstvo.

Mještanin Boban Petrović s kojim je ekipa Pobjede u srijedu razgovarala ispričao je da su ribari prije nekoliko dana primijetili radove na obali Manastirske tapije, da su mašine i bager bili na radilištu tri dana. On i ostali ribari uvjereni su da je zemljište pripremano “za gradnju nekog objekta”.

“Bilo je tu nekoliko radnika. Bager su utovarili na ponton, tu ga dovezli i onda su kopali dva-tri dana. Kamenu ploču su donijeli i ugradili, a što su dalje htjeli da rade ne.znam, mora da su neki objekat planirali”, uvjeren je Petrović.

Naglašava da uz obale jezera ima dosta mjesta na kojima su postavljeni stolovi i stolice i gdje mnogi dolaze na kampovanje ili organizuju roštilje, te daje to u redu, ali da su radovi na Manastirskoj tapiji devastacija zaštićenog prostora.

“Takvih mjesta ima dosta. Mladi dolaze i roštiljaju, donose zvučnike, kupaju se i plivaju i to nikome ne smeta. Međutim, ovo što se sada radi je već devastacija obale”, ističe Petrović.

Zakon o nacionalnim parkovima, u odjeljku Izgradnja objekata, članom 22 precizira da se “izgradnja objekata i izvođenje drugih radova na području nacionalnih parkova može vršiti u skladu sa prostornim planom posebne namjene, planom upravljanja i drugim planskim dokumentima” i uz građevinsku dozvolu.

23

avatar
1000
14
9
0
 
22
radbogaG15Bojanetobeli
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
radboga
Gost
radboga

rajo je glavni depesovac u zetu

delboj
Gost
delboj

Kad bi shako uzeo da “uredi” parce javnog dobra, po svom ugodaju mogu mislit na sto bi to na kraju licilo.

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

A najjaci je sa ovom izjavom da je pitao svestenike i oni dozvolili. E pa jada. Pa ne pitaju se svestenici u drzavi no institucije.

Drps
Gost
Drps

Pa zar do sada nijesi vidio da se institucije u odnosu sa crkvom nista ne pitaju

beli
Gost
beli

To je crkovno i svestenstvo mu je dozvolilo tu nema nista sporno

Majkl
Gost
Majkl

Hapsi !!

COBER
Gost
COBER

Druže, to je Nacionalni park! Ne može niko po svojoj volji ni da “uređuje”! Da je ovo država,kao što nije, ti i tebi slični bi pogodili direktno u Spuž i to po kratkom postupku! Koliko štete, toliko i društveno korisnog rada! Pa već kad volite da “uređujete”, onda bar pod konrolom i tamo đe treba!

Mekely
Gost
Mekely

SPC je devastirala cijelu drzavu od juga do sjevera gradeći gdje je je god palo na pamet a ko je za to vrijeme bio na vlasti?

Bojan
Gost
Bojan

Očigledno si potomak onih koji su rušili te iste crkve, zatvarali stoku u njih i ubijali i maltretirali sveštenike, pa ti sad smetaju obnovljene bogomolje

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ova priča.mi strašno smeta, jer je jedna stara crkva blizu moje seoske kuće.
pa podijeli sa nama koje su to crkve srušene?
tema crkve je škakljiva tema i to što ti pričaš može pričati samo zla osoba.

Bojan
Gost
Bojan

Ne mogu te ja prijatelju edukovati, to je isto kao što u Hrvatskoj kažu ostalo je Srba, al od 250000 protjeranih. E tako je ostala i ta jedna i još po koja, ali se zapitaj u kakvom stanju.

G15
Gost
G15

Bojane,to ti govori koliko je komunizam bio anticrnogorski.Za vrijeme komunizma sagrađen je spomenik Karađorđa,nije obnovljena Crnogorska crkva a zastava uvedena trobojka.A Risto je crkve devastirao,tako što je većinu obnovio u raško-prizrenskom stilu.

Marko
Gost
Marko

I to je neko odobrio..

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Da ne prave krstionicu kao u Tivat ?

Mongro
Gost
Mongro

Popovi spc izgleda hoće da podižu crkvu, naravno uz pomoć posrbica iz Crmnice i Zete? Sasjeći tu pomisao u korjenu i to najoštrije!

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Eto bas se ti naso da to ocistis vidi cuda

eto
Gost
eto

Komedija od države.Samo znaju da se istresu na kakvo siroče.Ogavno.

NegraDZanin
Gost
NegraDZanin

Naravno da je komedija. A onda ovi sizofrenicari pocinju da se oglasavaju “kako SPC sve devastira” “napadi na drzavu” itd.. Samo jadnici sa IQ85 ne vide ko ovdje devastira, pljacka i ponizava evo 30 godina

eto
Gost
eto

Spc je totalno bez maske ostala.Vazda je bila najveći neprijatelj svega crnogorskog.Potpuno je jasno i njima i svima da je 2006. godine nastala potreba za – čiji narod toga je i crkva.Nije više 1918 i kraljevina Jugoslavija.Znaju oni to ali pusto materijalno,oteto,im je oslačalo.

Mugambe
Gost
Mugambe

Iii niko ništa ne zna….
To je tu palo sa neba Božijom voljiom…
Najlakše se na Svevišnjeg pozvati…
Onda je sve OK

Persa Špirova
Gost
Persa Špirova

Uzurpator,bio i ostao ! Treba procesuirati ovakve postupke “revnosnog” Laja.

Megud
Gost
Megud

Niko ne zna ništa, to je izletište a ja tvrdim biće nova crkva ili krstionica. Uostalom što će bager za stolice i te gluposti. Živi bili pa vidjeli.

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

ja pomislio da je riječ o RAJU L njegov ranč je cijeli vrmac bogdašići kavač đurđevo brdo gradiošnica

Send this to a friend