Društvo

Šta se desilo s crnogorskim obrazovnim sistemom?

Ilustracija

Nakon što je objavljeno da je veliki dio maturanata čiji su testovi iz eksternog maturskog ispita iz Crnogorsko-srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti, shodno Odluci Vlade, ponovo pregledani položio je taj dio maturskog ispita, te da su mnogi ocijenjeni četvorkama i peticama iako su masovno prepisivali, reagovali su prosvjetni radnici, roditelji, civilni sektor… Iz Ispitnog centra se još uvijek nijesu zvanično oglasili.

<<<Ponovo pregledani sumnjivi testovi: Većina maturanata položila, neki sa visokim ocjenama<<<

Iz Prosvjetne zajednice su predložili da se zbog ovog slučaja organizuje okupljanje ispred zgrade Ministarstva prosvjete.

“Pali smo na dno i dobro je zazvečalo. Jedino što je dobro što niže od toga ne možemo. Na nama je da vidimo hoćemo li vječito ostati na dnu ili je vrijeme da krenemo uzlaznom putanjom. Kraj je sedmice, izbori… Pustimo to da prođe, a onda od ponedjeljka da se organizujemo i svi pred Ministarstvo. I djeca koja ne varaju i njihovi roditelji i nastavnici koji pošteno rade i cijela javnost koja ne želi da ga sjutra lijeci neznaveni ljekar ili mu sudi korumpirani sudija”, saopštili su iz Provjetne zajednice.

Navode da oni ne bi vrijeđali i urlali, aludirajući na nemile scene koje su se prošle sedmice dogodile kada su ispred Ispitnog centra bili maturanti koji su prepisivali i njihovi roditelji nezadovolni jer su imali nula bodova.

“Samo bi tražili: da se poništi odluka druge nestručne komisije za ocjenjivanje koja je radila po nalogu, a ne po ključu i etici, da se smijene i da odgovaraju članovi Drzavne komisije za maturu, da se utvrde i kazne krivci za pomjeranje polumaturskog ispita iz matematike, koji je trebao da se održi 20. aprila; da se utvrdi odgovornost ministra, kao i da se objave imena novih članova komisije za ocjenjivanje, da se javnost informise šta ih je u kratkom roku preporučilo da budu ocjenjivači, da li su i sa kime potpisali ugovor te da li su prošli neophodnu obuku”, naglasili su iz Prosvjetne zajednice.

Poručuju da je sad  vrijeme da reaguju.

“Mislimo na septembar i da li ćemo moći u učionici da povratimo ono malo autoriteta i dostojanstva. Nećemo, već znamo! Neće nas više, s pravom, postovati ni primjerni učenici i njihovi roditelji.
Da ne bude zabune, ne pozivam, samo predlazem. Bude li veliki odziv onda mozemo razmatrati konkretnije korake,” zaključili su iz Prosvjetne zajednice.

Povodom ovog slučaja, koje je urušeni sistem obrazovanja dodazno urušio (ako je to ikako moguće) reagvao je direktor SMŠ “Danilo Kiš“ iz Budve Krsto Vuković.

“Povodom skandaloznog raspleta ocjenjivanja maturskog ispita iz CSHB jezika i književnosti, a ništa manje zakulisnog i problematičnog vrednovanja testa iz engleskog jezika, profesori i uprava SMŠ “Danilo Kiš“ iz Budve pozivaju sve kolege koji su preko Ispitnog centra angažovani za novo ocjenjivanje ovogodišnjih maturskih ispita i za taj posao su plaćeni, da državi vrate svaki euro jer ne samo da ga nisu zaradili već su obrazovnom sistemu i crnogorskom društvu nanijeli ogromnu štetu”, kazao je Vuković.

Takođe, zahtijevaju da se na prvoj sjednici Nacionalnog savjeta za obrazovanje i drugim institucionalnim nivoima pokrene inicijativa za ukidanje maturskog ispita i rasformiranje Ispitnog centra.

“Iz više očiglednih, po prosvjetu dramatičnih razloga. Eksterni maturski ispit u srednjim školama je, po javnom priznanju dugogodišnje članice Komisije za ocjenjivanje prof. Milice Stanković, godinama bio praćen brojnim propustima i problemima a ove godine i kulminacijom vanserijske nesposobnosti najodgovornijih lica, nespremnih da se odupru kršenju ispitnih procedura i masovnom prepisivanju”, kazao je Vuković.

Kako je istakao, kroz odnos prema probematičnoj organizaciji maturskih ispita, iz dana u dan svjedočimo brutalnom urušavanju obrazovnog sistema, ponižavanju prosvjetnih radnika, totalnoj degradaciji struke i izrazito malignom djelovanju na osnovne postulate humanističkog vaspitanja i obrazovanja.

“Varalicama i neznalicama se daje vjetar u leđa, vrijednim, darovitim i poštenim učenicima se šalje poruka da su odabrali pogrešno, da cilj opravdava sredstva i da je važno „snaći se“ a ne učiti i znati i graditi povjerenje u institucije. I to baš u trenutku kada smo napadnuti sa brojnim anomalijama i destrukcijama pred kojim upravo isključivo prosvjeta mora biti glavna linija odbrane. U društvu u kojem bujaju lažne diplome, lažne nagrade, lažni heroji, lažni prijatelji, lažni savezi, lažni poslovi. U društvu u kojem je instalirano ne samo besprizorno „vrijeme laži“ već i plasiran prototip „novog čovjeka“ po mjeri vladajuće kaste, tržišta i zakonima prljavog kapitala”, naveo je on.

Prema njegovim riječima očigledno, potrebni su poslušnici, licemjeri i poltroni a ne građani koji slobodno misle, kritički preispituju i savjesno djeluju uz čvrste moralne principe na kojima je istrajavala naša nekadašnja pozitivna tradicija poštenog rada, časti i čojstva.

“E, dame i gospodo, mi nemamo namjeru da učestvujemo u programu stvaranja najamne jeftine radne snage pod palicom i navalicom političke magle i programiranih interesa raznih skorojevića. Nemamo namjeru da pogrešno vaspitavamo djecu i hrabrimo ih da žmure na nepravdu i da sreću traže van Crne Gore”, ističe Vuković.

Prosvjetni radnici SMŠ“Danilo Kiš“ nedvosmisleno podržavaju sve učenike koji vrijedno rade i pošteno postupaju.

“Osuđuju jasno sve kalkulacije sa maturskim ispitima, jasno dižu glas protiv političkih igara u prosvjeti, protiv nesposobnosti, nestručnosti i neodgovornosti u svim segmentima obrazovnog sistema i traže od svih odgovornih lica donosioca odluka da se urgentno reaguje i zaustavi potop naše svete profesije. Istovremeno, pozivamo sve kolege da stanu u odbranu kvaliteta rada i profesionalne etike. Ko na to nije spreman neka preispita status, vjerovatno je zalutao”, poručuje Vuković.

Na društvenim mrežama roditelji pišu da traže od ministra prosvjete i njegovih ocjenjivača da njihovoj djeci upišu četiri ili pet iz CSBH na eksternoj provjeri i maturskom ispitu.

Prosvjetni radnici kažu da ovo sramni čin novoformirane komisije – nekolegijalno i poltronistički i prihvatili i “ocijenili”!

Iako je prethodna Komisija za ocjenjivanje početkom sedmice javno stala iza tvrdnji da su maturanti prepisivali tokom polaganja eksternog maturskog ispita, Državna ispitna komisija insistirala je na tome da radovi moraju biti ponovo pregledani i da očekuju da dokazi o varanju na testu budu jasni.

<<<Ispitni centar ne da kompletan posljednji izvještaj o maturskom i stručnom ispitu i eksternoj provjeri znanja, nema dijela o propustima<<<

Nakon toga je na telefonskoj sjednici Vlade, smijenjena direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović, Upravni odbor te institucije i glavni ocjenjivač Dragana Nenadović.

Za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra postavljen je Miloš Trivić.

Imenovan je i privremeni Upravni odbor, koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

Prethodna grupa ocjenjivača je u jedinom javnom obraćanju, saopštila da nijesu mogli da zažmure na to što je između 200 i 300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor na 21. zadatak testa.

Oni su tada saopštili još podataka koji ukazuju na to da je više stotina đaka prepisivalo na testu, naglasili da nema zakonske mogućnosti da ponovo pregledaju testove, a sugerisali su da se tim učenicima ponovo pruži prilika da polažu ispit.

Aleksandra Obradović

53

avatar
1000
37
16
0
 
46
StefanNego štoMaduroRealanMNE Evropa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nego što
Gost
Nego što

Veća je sramota što imamo toliko hiljada kupljenih diploma ,a ovakvo stanje je upravo posledica toga !

Maduro
Gost
Maduro

Ne znanje se nagradjuje fakultetom i odma zaposlenje u drzavne firme ,da se nebi vraca na sjever .

MNE Evropa
Gost
MNE Evropa

Teze je dobiti 2 na trecem stepenu u masinskoj skoli ,nego 2 u gimnaziji. Tu pocinje problem.
A 2 iz gimnazije duplo vise znanja daje…

Realan
Gost
Realan

Izviljavanje. Ne sporim da djeca nece da yce.. Ali recimo profesor od 25 ucenika da 21 jedinicu na pismenom …Sta to govori??? Da ne zna da objasni…

Primorac
Gost
Primorac

Pitajte BRATICKU

Realan
Gost
Realan

Sto mi ne objavite komentar… Kazem da je na sceni sistem uz ex YU i SSSR od prije 70 godina. Pofesori i nastavnici se izivljavaju cast izuzecima i to bez posledica. Treba casove 8h i prilagoditi-sazeti materiju i prezentovati video ili sl. Djeca da komentarisu, pitaju.. ne da se kljukaju cesto nepotrebnim informacijama… da nauce u skoli-kakvi privatni casovi i… Više »

Maxim
Gost
Maxim

Jednostavno je, posle Braticke koja ga je razvalila po svakom savu, dosao je crkvenjak i rusofil kojemu je jedino stalo da se nadje crkvi i otvori joj vjerske skole… Da ima drzave, kao sto je nema, ovo bi bilo pohapseno odavno.

Stefan
Gost
Stefan

A Migo Stjepovic koji za Pariz kaze Paris Seint Germen ti je pretpostavljam bio dobar ?

veki
Gost
veki

desilo se,,oćemo na zapad i dobismo divlji,,đeca rastu u divljake kao što smo mi

Slardar
Gost
Slardar

Kako da unistite neku drzavu bez ispaljenog metka? Unistite joj prosvjetu i dugorocno gledano unistili ste sve. Pocelo je kad je krivi drzao podignut prst i prijetio direktorima skola. Nastavilo se sa bratickom. I evo nam sad Snp sa polupismenim jokovicem i vojinovicem zakucava zadnji ekser u kovceg prosvjetnog sektora

……….
Gost
……….

Dovoljno o bodovanju iz engleskog jezika govori to sto su prva dva zadatka i odgovori na njima vrednovani sa po 1.79 i 1.67 bodova…

Komentator
Gost
Komentator

Propo

Belveder
Gost
Belveder

Naslov je dobro pitanje,nekada iz mog skolstva iz 2005nogi su diplome trazili i placali u Pale (BiH) ili Mitrovica, Leposavic/Blace (Srb) takve kupljene diplome sada predaju nama i nasoj djeci ispiraju mozak sa raznim dojavama o podmetanjima i zastrasivanjem djece…. Jer neko sa skolom i inteligencijom bi moga da naskodi ovoj garnituri politickih glumaca… Opste poznato da ima 10posto gradjana… Više »

insajderko
Gost
insajderko

desilo se to da sve tumaci pravnim durovic iz prosvjete, koji unisti sve sto takne, ukrade sve sto moze, a sjedi tamo i slusa ga svaki ministar.prica se da se niko ne pita nista osim njega,a on radi za pare.

aleksandar
Gost
aleksandar

Đurić!

Nataša
Gost
Nataša

Desila se Bratićka. Svi smo ćutali i dan danas ćutimo. Prvenstveno prosvjetni radnici i intelektualci, ne samo kada su smijenjeni ljudi koji su davali pečat jednom obrazovnom sistemu već i ovih dana kada vidimo do čega je došlo naše obrazovanje, a znamo da je obrazovanje stub države. Vratiti ljude koji imaju znanje, volju i entuzijazam je prioritet ukoliko hoćemo da… Više »

ACQUA
Gost
ACQUA

Preuzeli popovi, eto sta se desilo.

Tivat
Gost
Tivat

Premijera Krivokspića ste makli vi prije godinu ipo, i vi doveli Dritana.
I ko vam je branio da popravljate Školstvo ako je bilo uništeno, ako je moglo da se uništi za pola godine mi će pruje biti da ste ga vi uništili

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Svetosavlje će sve spasit samo moramo bit strpljivi do nam jonaš izgradi gimnaziju.
A i crkava je brate malo,neka vlada ne štedi za to,e kako će nam se tada divit čitav svijet.

milovan
Gost
milovan

Nije čudno ovo što nam se dešava kad imamo Univerzitet i NK fakultete i niko od njih da osudi hajdučiju Vojinovića i rušenje sistema za koji oni školuju kadar. Alo, profesori budućih profesora, ako ste živi, kažite nešto makar da vam čujemo glas. Trebalo bi da ste vi glas razuma obrazovnog sistema a vi ste izgleda ili bez glasa ili… Više »

Marta
Gost
Marta

Otišlo sve u tri lijepe…

prika
Gost
prika

pao obrazovni sistem u ove 3 godine, posrnuo, ma neka, potonuo je a ne posrnuo u poslednjih 15-20 i vise godina, od politickog zaposljavanja od skola fakulteta ministarstava, dje se primala plata za nerad

prika
Gost
prika

umro prije 35 godina

Lipovo
Gost
Lipovo

,,kakav domaćin – takva kuća,, Urušen obrazovni sistem ili bar ono malo povjerenja , što je ostalo poslije Bratićke ! Obzirom da su za dva dana izbori, duboko sam ubijeđen da su ispravljeni ( poklonjeni) rezultati propisanih testova u funkciji istih – kupljeni su glasovi ,,mladih, birača. Ima li tužilaštvo ,,interesa,, da se umiješa?

Mitar
Gost
Mitar

Nista. Uce djeca ko je bio Sava ( ili barem jednu verziju) i to je to. Njihovi roditelji su to trazili evo tri godine.

Pjer
Gost
Pjer

Da mi je tvoj mozak

Nulomir
Gost
Nulomir

Možes biti ministar ili šta već, ali moraš imati svoje mišljenje tj kičmu.
Ministri prosvjete su obično bez kičme i svog mišljenja. Nulomir do Nulomira

Ime
Gost
Ime

Desio se zapad

dpero
Gost
dpero

Zar postoji??? Ne postoji kao ni jedna instirucija u CG,postoje prevaranti,lazovi,polupismeni ministri,profesori,nastavnici! A poslije zene cetnika sve potonuloj!Kad je ona mogla biti munistar i ovaj Vojinovic moze svaka avetinja.Inace posebno je pitanje profesora i nastavnika koji cine vecinu(osveta najgorih djaka prije30-40 g koji hos predaju a i ovi novi isti su,cast ozuzecima a ima ih vrlo malo!).Ovo je haos,katastrofa koja… Više »

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Što reče Nikolaidis, fukarluk je zaboravljen izraz, iako je najprimjereniji! Uruši, pokloni i zapiši- budući glasači i rukovodioci!

Crnka
Gost
Crnka

A sta kaze Trivic, je li matura pala

Tata
Gost
Tata

Desio mu se Braticka, koju niko nidje vise ne pominje a trebala bi da je u zatvor!

Mag
Gost
Mag

Kazu uziva u HN na ljetovanju! Propala drzava

Marko-PG
Gost
Marko-PG

Sta se desilo? Pa osvjezilo bre!

Caja
Gost
Caja

Desila se Braticka i desio se SNP

Sandra
Gost
Sandra

Abazovicu urusio si ovo malo skolstva sto je ostalo neokaljano da bi spasavao svoju fotelju. Sram da te bude i tebe i ministra. Da imate malo obraza davno biste podnijeli ostavke. Ova postena i pametna djeca nikad nece dati glas tebi i tvojoj druzini jer si ih svojim postupkom unizio.

Mag
Gost
Mag

Jes bas oni znaju da ih je unizio neko! To grama mozga nema ova omlatina

Zbunjeni
Gost
Zbunjeni

Desile su se neznalice u rukovodećim strukturama. Akumulirale su se zadnjih 10-12 godina i sad dostigle većinu. Ne mislim političku nego neznavenu. Što manje znanja više moći. Zaboravilo se i zašto je uveden eksterni ispit – da bi, makar donekle ispravio nepravde u ocjenjivanju i velike razlike između kriterijuma profesora, škola… Nikad nijesu dobili šansu, jer nikome, posebno Ministarstvu ne… Više »

Pg
Gost
Pg

Za odgovor na pitanje iz naslova morali bi se vratit bar 15 godina nazad jer sad žanjemo ono što smo tada sijali i pravili se da ne vidimo. Sva imenovanja ministara, direktora i zapošljavanje po školama isključivo partijski i nažalost u većini slučajeva baš nesposobni a često i polupismeni ljudi. Pa pogledajte ova zadnja imenovanja, gruba je riječ ali to… Više »

Sve vi cvjetalo
Gost
Sve vi cvjetalo

Na kraju svega nece imati od koga vise da prepisu. I ovi sto zaista uce, uvidjece da im je to uzalud. Nazalost.

Mag
Gost
Mag

Idu preko grane dje i treba da budu!

svizajedno
Gost
svizajedno

Sto treba da se desi pa da Ministar podnese ostavku …. , neprimjereno u svijetu da posle svega ovoga ostaje isti Ministar …. 👎👎👎

Jelena
Gost
Jelena

Ministar koji odavno ima status odlazeceg ne moze ni dat ostavku.

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Nada se glasovima, “zadovoljnih” roditelja, koji su , većinom, na isti način školovani! Nestručni se mogu zaposliti samo u državnim ustanovama, ali za sve nema mjesta!

marius
Gost
marius

Odgovor, nema kudj jednostaniji. Prsnujo !

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Što se delilo, od kad nam se Srpski jezik koji smo učili nazvan po onoj Kineskoj firmi što je radila Auto put CRBC ili CHNFS… tako nešto

Tanja
Gost
Tanja

Desilo se to da obrazovni sistem na koljenima ceka reformu, ako ne znate kako prepisite Finski model.Ne mozemo imati isto skolstvo kao prije 50godina.

Crnka
Gost
Crnka

Nije problem u reformi, nego u kvalitetu realizacije i kvalitetu znanja ucenika…

Lipa
Gost
Lipa

A šta je reforma😀

Mada
Gost
Mada

Prije 50 godina je bio odličan. Ovi razni finski i bolonjski sistemi nas upropastiše. Vratiti stari sistem prije eksperimentisanja DrPSa.

Mag
Gost
Mag

Mi smo za bolonju 4 godine materijala ucili za 3! I posle kazu to je kao visa skola? Samo kod nas

Mimica
Gost
Mimica

A da se vratimo u srednji vijek tamo smo krenuli sa crkvom , ucicemo da je zemlja ravna ploca ……

konemtar
Gost
konemtar

Finski obrazovni model se može prepisati i neće se primiti u CG kao što se limun neće primiti ako ga kalemite na mušmulu.

Send this to a friend