Društvo

Stimulans samo u vrijeme epidemije: Bez povećanja plata za ljekare

Samostalni sindikat zdravstva poslije deset dana od upućivanja zahtjeva Vladi da se nakon epidemije svim medicinskim radnicima, ne samo doktorima koji su radili sa zaraženim pacijentima, povećaju plate za 25 odsto, nije dobio odgovor da će im inicijativa biti ispunjena, piše Dan.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za ovaj list da će početkom naredne sedmice tražiti ponovo precizan odgovor hoće li se uvećati primanja zdravstvenim radnicima, koji su prethodnih mjeseci dokazali koliko je važna njihova uloga. Ona objašnjava da nije dobro da uvijek moraju da mole za povišicu, kada države regiona preopoznaju zanačaj te struke i bez bilo kakvih zahtjeva im opredijele novac za stalno povećanje plata.

“Pozitivno je što smo dobili povećanje za prethodna dva mjeseca, ali veliki broj ljekara nije bio uključen i nije dobio uvećanu platu. To je nepravedno jer oni svakodnevno rade sa pacijentima, iako nijesu imali zadatak da brinu o osobama koje su bile inficirane. Kako sam shvatila iz izlaganja ministra zdravlja Kenana Hrapovića, u budžetu trenutno nema novca da se povećaju plate medicinskim radnicima. Svaka država cijeni svoje ljekare, dok se kod nas to samo nazire. Pitaju se Ministarstvo finansija i Vlada, ali ćemo vidjeti šta će poslanici reći na predloge koji su im upućeni od strane političkih partija. Na nama je samo da predano radimo i da vjerujemo da će odgovorni prepoznati važnost i predanost medicinara bez kojih nijedna država ne može da bude uspješna”, poručuje Krivokapićeva.

Ona kaže da su svjesni da su zdravstveni radnici ovih par mjeseci u borbi sa Kovidom-19 iskazali i stručnost i hrabrost i nadasve energičnost.

“Cijeneći komentare države i naroda u cjelini smatramo da bi uvećanje od 15 odsto trebalo da dobijemo trajno. Slovenija, Hrvatska i Republika Srpska su u većem iznosu nagradili rad medicinskih radnika tokom trajanja epidemije, tako da ćemo pokušati da nadležnim institucijama predočimo koliko je to bitno za razvoj sistema i borbu protiv epidemije. Očekujemo da će se konačno shvatiti značaj, uloga i hrabrost, kao i odgovornost zdravstvenih radnika. Očekujem prave razgovore nakon smirivanja pandemije, kako bi se dodatno unaprijedio položaj i standard naših kolega. Kada čujemo da direktorica Plantaža zarađuje kao doktor medicine za godinu dana, onda nas to navodi da treba uraditi ozbiljnu analizu kako se koliko cijeni naš rad”, istakla je Krivokapićeva.

Ona podsjeća da se godinama uzalud podnose zahtjevi za povećanje plata u zdravstvenom sistemu.

“Zahtjev za povećanje plata, koji je predložen u parlamentu, nije na pravi način iniciran, jer su zarade u zdravstvu regulisane Granskim kolektivnim ugovorom, a ne Zakonom o zaradama u javnom sektoru, čije su se izmjene tražile. Jedno je jasno- svim medicinskim radnicima trebalo je uvećati primanja za isti iznos zbog opterećenja, jer imamo ljekare i specijaliste koji su zbog koeficijenta složenosti dobili uvećanje od 150, a medicinske sestre samo 50 eura”, kaže Krivokapićeva.

29

avatar
1000
16
13
0
 
23
SasaEnigmaHablamrkelaTrt milojka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sasa
Gost
Sasa

Ovi valja očekivati na izbornim listama DFa, pokazala sw za vrijeme Corone.

Habla
Gost
Habla

Sramota

mrkela
Gost
mrkela

20 % zrastvenih radnika je bilo ugroženo . 80 % se izodmaralo ali ne možemo isplaćivati do kraja života im pare za to jer nijesu to boračke penzije Titove !

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Glasajte opet za drps

Jovan
Gost
Jovan

Zar nije ,prije korone bilo ugovoreno povecanje od 12 posto ,od aprila. Ako je realizovano ,mislim da ,s obzirom na okolnosti ,u ovom trenutku vise nije realno !

Irena
Gost
Irena

Treba povećati plate zdravstvenim radnicima, trajno makar za 20%. A ovu gospođu zamijeniti drugom/drugim predsjednicom/kom sindikata, jer je dosadna nenormalno i neinspirativna.

Šojic
Gost
Šojic

Ma važno je da upravni odbor funkcioniše i da rade sa Šefovima. Njihova minimalno primanje 4000€./ plantaže ;Luka; aerodrom; agencije. ../Ljekarima aplauz

KPJ
Gost
KPJ

I jos
Drzite se vi popova
I nema zime
Docice i posao i plate
Jednog lijepog dana
A mozda i prije

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Ima li sapuna

Bnjj
Gost
Bnjj

U Cg plate moraju biti veće, to se može podići reformom poreske politike, povećati preniski porez na dobit preduzeća a smanjiti poreze na plate. Uvesti min platu po regijama i sektorima npr a Jugu i u Pg minimalac mora biti za 180h rada 350e a na Sjeveru Nk i CT neka bude 250e.

Enigma
Gost
Enigma

Kad povećaju platu u Poreskoj Upravi koja je najvažnije Državni organ!!!

Raki
Gost
Raki

Da razjasnimo stvar….nekorektno je i netealno povecavsti plste svima u zdravstvu …isto onaj u pg u klinickom sto je na infektivno sa pacijentima da se uporefjuju sa domovima zdravlja na djeveru sto ama bas nista ne rade…i ovo im je mnogo

Seka
Gost
Seka

Bravo, dok su pojedini med. radnici proveli vrijeme u klinikama sa inficiranim bolesnicima, veći broj je bio na slobodnim danima, bolovanjima, godiš. odmorima. Zar je onda to uredu da oni, i oni po kartotekama, punktovima ambulanti imaju jednako povećanje plate. nije i nikad neće biti…..

Ruzica
Gost
Ruzica

Budimo realni- koliko je pregleda obavljeno (koji su cekani po vise mjeseci)u ambulantama?

Brano
Gost
Brano

Uvažena dr. moja penzija je 128 eur. 35 god. radnog staža, otišao u penziju zbog bolesti. Radio na rukovodećem njestima, radio posvećeno do zadnjeg dana. Vi ste plaćeni za taj posao koji radite, nađite bolje. Zamislite nas 50-60 hiljada penzionera da izađemo na ulicu zbog niske penzije.
.

A drugi talas
Gost
A drugi talas

Pitacu vas na zimu, nasim ljekarima vec nude posao za 6000€ i vise u Skandinaviji

Toni
Gost
Toni

Pa što ne izađete? Čuvate državu? Pa dobro, životarite i dalje.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa što ne tražite vaša prava. Cg treba pravednija raspodela bogastva. Novca ima ali je u rukama elite. Nije normalno da plate budu bijednih 200,300e i penzije 100,200e.

KPJ
Gost
KPJ

Da sto valjate izasli bi
Ovako trpite i cutite kao vecina ovog bezkicmenog naroda

Jovan
Gost
Jovan

Penzija za toliko staza i takav posao ne moze biti 128 eura .Jedino ako ste svo vrijeme primali minimalnu platu !

21. MAJ 2006
Gost
21. MAJ 2006

Sjedite vise i radite svoj posao ako ocete.. Sto mislite da smo mi ostali stoka koja moze da pase travu jer su nam penzije i plate od 150 do 400 e a radili po 40 g. Dosta vaseg kukanja primate po 10 pacijenata dnevno a ni u lice ih ne pogledate a ne u bolno mjesto.

Toni
Gost
Toni

Ta vaša primanja su samo vaš problem. Ljekari se sa pravom bune (mada ne dovoljno), a to što ste vi spremni da “pasete” za 150E, to je samo vaš problem. Evo će brzo 21.05, taman će i penzija biti tada neđe. Hoćete li je primiti 21.10, viđećemo.

P R I K A
Gost
P R I K A

21.05 .. ne tjeraju te valjda ds paseš travu dosta je to sto sagneš glavu i nesmetano se odvija korupcija , kradja pa neosta no malo za radnike i penzionere

brkoo
Gost
brkoo

Šta ste očekivali drugo?
Radili ste svoj posao predano i izgarali na njemu ali ne samo vi.
Poslije je došla CG stvarnost i shvatili ste da ste iskorišteni i odbačeni baš kao maske nakon upotrbe.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

I jopet nek glasaju za drps

djuradj
Gost
djuradj

…platu treba povecati jednako,ne procentualno… po npr. 150e…jednako jede i sestra i doktorica, i njihova djeca, muzeve ne racunam..:)……a ne %, pa doktorica 150e a sestra 38e…

Citaj kako pise
Gost
Citaj kako pise

Nema vise SFRJ, danas ne placas ljekare, sjutra u Njemacku na lijecenje

Bnjj
Gost
Bnjj

U Cg plate su katastrofa ne samo u zdrastvu već u svim delatnostima pogotovo kod privatnika

Xyz
Gost
Xyz

40 000 ljudi ni ne zna sta je plata…e to je katastrofa

Send this to a friend