Društvo

Švedski političar koji je spasio bebu iz Morače izabran za poslanika Evropskog parlamenta

Adnan Dibrani/ Foto: Delegacija EU u Crnoj Gori

Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata.

Iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori su podsjetili da je Dibrani već tri mandata proveo u švedskom parlamentu Riksdagu, gdje je član odbora za finansije. Bio je, kažu, i predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

U izjavi koju je dao kada su ga Socijaldemokrate najavile kao kandidata, izrazio je nadu da će njegovo porijeklo biti dodatna vrijednost u poslu koji ga očekuje.

„Nije da sam se prijavio za ovo. Ali mislim da će biti zabavno. Dolazim sa Balkana i možda je u ovim vremenima prednost imati nekoga ko razumije i Istok i Zapad“, kazao je Dibrani tada.

Crnogorskoj i regionalnoj javnosti postao poznat u martu prošle godine, kada je zajedno sa još tri osobe u herojskom činu spasio bebu iz ledene Morače.  Bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, koja je pratila izborni dan u Crnoj Gori.

Tada je u izjavi za Pobjedu objasnio šta se dešavalo tog dana u Podgorici.

„Prelazio sam most i pogledao ka vodi kada sam vidio da žena i dijete plutaju rijekom. Neki drugi momci su došli, spustili se do rijeke i izvukli bebu iz vode, dok su drugi pozvali Hitnu pomoć. Potrčao sam ka njima i vidio da drže bebu, koja nije davala znake života. Pošto imam malo dijete kod kuće, znao sam šta treba raditi u ovakvim situacijama“, ispričao je tada Adnan.

Nakon četiri mjeseca, Adnan je ponovo došao u Podgoricu i sreo se sa porodicom dječaka čiji je život spasio.

“Ono što me je najviše obradovalo jeste da je dečak savršeno zdrav, uspješno se oporavio i samo se smije”, rekao je Dibrani za medije po povratku u Crnu Goru.

Iz EU Delegacije navode da je Dibrani rođen je 1985. godine. Navode da je imao sedam godina kada se njegova porodica iz Kosovske Mitrovice preselila u Švedsku. Studirao je ekonomiju, a prije odlaska u politiku bio je bankarski službenik. Prvi je Albanac sa Kosova koji će sjediti kao u Evropskom parlamentu.

Rezultati evropskih izbora

Iz EU delegacije dodaju da na izborima za Evropski parlament najbolji rezultat postigla je Evropska narodna partija sa 184 poslanička mjesta.

Socijalističko-demokratska koalicija osvojila je 139 mjesta, dok će Grupi Obnovimo Evropu pripasti 80 mandata, a Zelenima 52. Desno orijentisana Identitet i demokratija ima 58, a Evropski konzervativci i reformisti 73 mandat. Liberali su izgubuli čak 20 mjesta u odnosu na prethodni saziv, dok je ljevici pripalo 36 mandata.

Prvi zadatak za nove europoslanike će biti da izaberu šef/icu Evropske komisije.

“Nijedna pojedinačna grupa nema većinu u Evropskom parlamentu, zbog toga će i ovoga puta za važne odluke biti potrebna koalicija”, kaže se u saopštenju EU delegacije.

Podsjećaju da pravo glasa na izborima za Evropski parlament, koji su trajali od četvrtka do nedjelje, imalo oko 360 miliona ljudi u 27 država članica EU. Novi saziv imaće 720 poslanika, 15 više nego u dosadašnjem.

14

avatar
1000
10
4
0
 
14
Crna GoraMNE083KojoNeko iz maseDeki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MNE083
Gost
MNE083

Hvala svim dobrim ljudima koji su spasili bebu!

Kojo
Gost
Kojo

Bio je tu skočio kao sto bi većina naseg naroda uradila da su tu bili ,ne hvali humanosti da nismo pizmavi i mutikaše .

Deki
Gost
Deki

Romi spasili bebu
Švedjanina proglasili herojem
Mediji su cudo

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

On je dohvatio iz vode mislis li da romi znaju da plivaju, on je dodao njima… svaka cast i romima i ovom covjeku spasao je jedan zivot maleni

Beni
Gost
Beni

Hvala i jednima i drugima ❤️

Lenjin
Gost
Lenjin

Ljudina, treba mu neku ploču uz Moraču podignuti ako Podgorica pamti.

Žiks
Gost
Žiks

Svaka te sreća pratila dobri čovječe!

vezuv
Gost
vezuv

Sa srećom dobri čovjece!

Life
Gost
Life

Predivni čovjek. Čestitke.

Mojas
Gost
Mojas

Bravo za Dibranija

Mija
Gost
Mija

Bebu su spasili Romi iz cistoce a on je ukazai prvu pomoc. Kada su Romi izneli bebu gore na cestu!
Nije fino da ovako pisete.
Romi su usli u Moracu da spasu bebu jedan nije ni znao da pliva! A gradjani podgorice su prolazili I fotografisali.

Sone
Gost
Sone

Tacno tako, pozdrav Aldinu i njegovom kolegi iz gradskog zelenila.

ime
Gost
ime

tačno tako.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Dobro bi bilo da procitas tekst prije nego sto das komentar. Ili ako ei ga procitao da ga procitas jos par puta poslije mojeg komentara. Onda ces shvatititi, valjda, da je sve iz tvog komentara napisano u tekstu.
Dobro bi bilo da I ovi sto su ti lajkovali komentar ponovo procitaju tekst. Haj muke I jada….

Send this to a friend