Društvo

Tržnica u Nikšiću biće preuređena i uslovnija nego do sad

Opština Nikšić nema namjeru da od postojeće gradske pijace napravi parking prostor za novosagrađeni tržni objekat, već da je preuredi i učini dostupnijom kupcima i uslovnijom prodavcima, saopštio je glavni gradski arhitekta Nebojša Adžić.

“Pijaca će da ostane u funkciji građana na otvorenom dijelu, svi koji budu zainteresovani moći će to da urade u dogovoru sa vlasnicima tržnog centra u zatvorenom dijelu, ali ćemo da obezbijedimo nesmetani prolaz kroz pijacu tokom 24 sata jer to smatramo da je neophodno za grad”, naglašava Adžić.

Od oko 200 tezgi na nikšićkoj pijaci oko 40 je stalno zakupljeno, a Adžić napominje da se na samo desetak može kupiti voće i povrće.

“Nema potrebe da zbog , nekih 40 svih 200 bude i u funkciji. Ideja je da se pijaca sredi, ofarba, da se ukloni jedan dio štandova i da se omogući nesmetani prolaz. Desni dio pijace gdje ima oko 60 štandova je zadovoljavajući. Taj prostor je sa tri strane obložen zidovima i negdje realno sa ulične strane posto ji mogućnost da se naprave rešetke i vrata koja će tokom dana biti otvorena, a tokom popodneva i večeri će biti zatvorena kako bi se roba sačuvala, a da se obezbijedi frekvencija prolaznika kroz ulicu. Ideja prakinga, ona je postojala u nekim razradama, samo što nije nigdje ozvaničena, tu je u pitanju zloupotreba gdje se sada pojavljuje neka maketa koja ima parking prostor umjesto pijace”, naglasio je Adžić.

Namjera lokalne uprave je da zelenu pijacu privede namjeni, te da se može kupiti samo ono što je i predviđeno da se prodaje na tržnicama.

“Imamo veliki broj vanpijačne robe, garderobe. Ako imamo taj tržni centar gdje su uložena značajna finasijska sredstva smatramo da i pijaca mora da se sredi i da se uvede neki red. Naša inicijativa, i to ćemo sigurno realizovati, je da eliminišemo prodaju vanpijačne robe. To će biti problem koji ne možemo drugačije rješiti nego zabraniti prodaju u okviru zelene pijace. Razmišljalo se o raznim varijantama i idejama, ali ni jednog trenutka se nije dovodila pijaca kao činjenica da se ona može ukloniti jer je zakonski to nemoguće uraditi”, naglasio je Adžić.

Ranije se ovim povodom pojavilo saopštenje URA-e u kojem je prikazana navodna maketa parkinga na mjestu sadašnje pijace, za koju je Nebojša Adžić, glavni gradski arhitekta u Opštini Nikšić, na jučerašnjem presu istakao da je “dezinformacija da je služba gradskog arhitekte ili bilo ko iz opštine to pravio, pripremao ili imao te projekte”.

On je dodao da je saopštenje Građanskog pokreta URA namjerna zloupotreba medija i nepoznavanje elementarnih zakonskih procedura i ovlašćenja organa lokalne uprave.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
PoltronlamburicDzordzvikiProcvjeta sunce
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Poltron
Gost
Poltron

Koliko godina vladate nikšićem ? što do sad ne uradiste da bude uslovnija !

lamburic
Gost
lamburic

po pricama mnogo je kamataskih i slicnih kombinacija oko trznice i ove zgradurine iza, u koje su umjesani mnogi nk biznismeni i opstinari

Dzordz
Gost
Dzordz

A sta ako se grad pocne razvijati i kako planiramo poraste broj poljoprivrednika u blizem okruzenju . Hvalit ce nam tezgi😀

viki
Gost
viki

Znači ipak prostor đe je pijaca pripada vlasniku zgrade kad se on mora pitati za sve…To onda može za godinu-dvije biti šta oni budu željeli…Dako riješite i onaj buvljak u centru grada ispred zgrade Treske,ono je ruglo

Procvjeta sunce
Gost
Procvjeta sunce

Medjed pored kuca seta

Send this to a friend