Društvo

U Crnoj Gori od septembra planirana vakcinacija djevojčica protiv HPV virusa

Arhiva

U Crnoj Gori planirana je vakcinacija djevojčica sa navršenih devet godina života, sa deveto-valentnom vakcinom, tj. vakcinom koja pruža zaštitu od najvećeg broja tipova HPV-a, od trenutno dostupnih HPV vakcina. Planirano je da se sa Programom vakcinacije započne u septembru 2022.

“HPV vakcinacija predstavlja mjeru primarne prevencije, koja ukoliko se sprovodi adekvatno daje veoma dobre rezultate u prevenciji prekanceroznih i kanceroznih promjena na grliću materice. Najbolji efekat vakcina ima ukoliko se daje u ranom uzrastu već nakon navršenih devet godina života (od 9 do 14 godina)”, navode iz Instituta za javno zdravlje.

Zemlje koje deceniju ili duže vakcinaciju sprovode na sistemski način i sa visokim obuhvatom, već bilježe značajan pad prevalencije HPV infekcija, genitalnih bradavica, prekanceroznih promjena na grliću materice i raka grlića materice.

“Vakcinacija je samo jedna karika u lancu prevencije karcinoma grlića materice, za uspješnu borbu potrebno kontinuirano, sistemsko i paralelno sprovođenje edukacije o zaštiti zdravlja reproduktivnih organa, vakcinacije i skrining pregleda”, navode iz IJZ.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Uzbuna
Gost
Uzbuna

Ko to kaze da treba djecu zdravu vakcinisati
Uzbunaaaaa

Send this to a friend