Društvo

U Klinici za onkologiju dnevno na zračenju 150 pacijenata

Klinički centar

Aparat za spoljašnje zračenje na Klinici za onkologiju i dalje ne radi, ali kvar će ubrzo biti otklonjen, a nabavljen je još jedan aparat, čija instalacija je u toku, rečeno je Pobjedi iz Kliničkog centra Crne Gore.

“Ovlašćeni serviser radi na otklanjanju kvara i naša su očekivanja da će aparat brzo biti funkcionalan. Serviser će ostati nekoliko dana kako bi ispratio rad aparata, da bi se spriječili eventualni problemi u radu i pacijentima obezbijedio kontinuitet u terapiji zračenjem”, naveli su iz te zdravstvene ustanove.

Postojeći aparat za spoljašnje zračenje, kako su pojasnili iz Kliničkog, podložan je povremenim kvarovima, kojima između ostalog doprinosi njegova opterećenost.

“Ranije se dnevno zračilo od 45 do 50 pacijenata, a u posljednjih sedam godina taj broj se utrostručio. Na godišnjem nivou bilo je oko 15.000 pregleda, a sada ima oko 25.000, dakle 10.000 više. Ovaj trend rasta oboljelih od raka nije karakterističan samo za Crnu Goru već i za region i svijet uopšte, zbog produženog starosnog ljudskog vijeka, kao i loših navika naših građana, odnosno, faktora rizika, a na koje svaki pojedinac može da utiče, a to su konzumiranje duvana, alkohola, zatim gojaznost”, upozorili su iz Kliničkog centra.

Najnoviji podaci GLOBOCAN-a pokazuju da je od početka godine u našoj zemlji registrovano 2.366 novooboljelih od raka, dok je od ove opake bolesti umrlo 1.287 osoba.

Iz Kliničkog centra ističu da se kod onkoloških oboljenja promjene ne dešavaju preko noći, tako, na primjer, da bi se razvio karcinom dojke od jednog centimetra potrebno je od pet do 10 godina.

“Zbog toga su neophodne preventivne mjere kako bi se smanjio broj oboljelih. Važno je da građani znaju da se onkološkim pacijentima u našoj ustanovi pristupa multidisciplinarno, gdje ljekari različitih specijalnosti zajedno donose odluku o daljem liječenju. Ovakav pristup nemaju mnoge zdravstvene ustanove koje se svakodnevno reklamiraju u raznim medijima”, naveli su iz KCCG, dodajući da se za liječenje onkoloških pacijenata primjenjuju i drugi vidovi terapije, kao što su hemioterapija i ljekovi koji u pojedinim slučajevima imaju bolji efekat od terapije zračenjem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
logotip
Gost
logotip

E novinari, novinari. Naslov dnevno se zrači 150 pacijenata, a aparat mjesecima u kvaru. Od vas je pismenija Zorica Kovačević PŠ

realan
Gost
realan

Aparat je konstantno u kvaru ne moze sklopit nedelju dana uzastopno da radi a svi znamo koliko je bitno za pacjente da se terapija ne prekida ,dodje pacjent sa sjevera ili primorja posto aparat ima samo u podgorici, a oni ti recu ne radi pa nazad . Da napomenem da je osoblje na onkologiji ljubazno i gleda da izvuce maksimum… Više »

Raka
Gost
Raka

Kakav raspad sistema.Nevjerovatno.A jesi li ga Hrapovicu zaglibio, jesi.A od kako nam ti dodje sve nam unisti.A takve stetocine po zdravstvo nije dolazilo, niti ce. Pih.

Ivan
Gost
Ivan

Istina, preoptereceni su, aparati dotrajali, a I kadrovski su tanki. Mora vise da se poradi na preventivni, da se na vrijeme otkrije tumor, kad dodje do zracenja vec je nazalost kasno.

Zainteresovana
Gost
Zainteresovana

Je li to onaj Siemens, što je silu na sramotu morao proći tender, ispred Philipsa, tri puta boljega?
Zašto se pacijenti sa sjevera ne obavještavaju o kvaru aparata, nego mlate odozgo i vraćaju se neobavljenoga posla kuci? Ima tu srarijih ljudi, 70+, kojima nije baš do vožnje 200-300km.

Send this to a friend