Društvo

U Nikšiću nisu problem psi, već neodgovorni vlasnici

Nikšić

U nikšićkom Udruženju za zaštitu životinja nadaju se da će akcija čipovanja pasa smanjiti broj napuštenih životinja kojih je u gradskoj zoni Nikšića, ali i na seoskom području veliki broj. Psi lutalice problem su sa kojim se u gradu, uprkos postojanju azila, poslednjih godina ni lokalne vlasti, a ponajmanje udruženje, koje nema izvor finansiranja, nikako ne mogu izboriti. Predsjednica udruženja Vesna Dacić smatra da je čipovanje osnov rješavanja problema, jer će na taj način imati bolju kontrolu.

“Glavni problem su vlasnici i njihova neodgovornost. Imamo bezbroj primjera gdje upravo oni na ulici ostavljaju štence. U Nikšiću ima lovaca i svaki od njih ima no nekoliko pasa. A onda kada pogledate da su većina onih napuštenih mješanci, jasno vam je o čemu se radi.  Kada lovce, ali i sve ostale koji drže pse akcijom koja je počela dovedemou red mi smo riješili 90 odsto problema”, smatra Dacićeva.

Nerijetko se dešava i da vlasnici samoinicijativno u azil dovedu i ostave svog psa, često i ženku sa štencima, a sklonište nema kapacitete da sve prihvati.

“Prije 18 mjeseci u azilu su bila 103 psa, a kapacitet je 45 jedinki. Uspjeli smo da izvučemo, izliječimo i udomimo 53 psa kako bi u skloništu taj broj doveli na neki prihvatljivi. Od kraja prošle godine do danas uspjeli smo da više od 120 napuštenih ženki sterilišimo, ali i pored svega toga pronalizimo legla, ne uličnih nego vlasničkih pasa”,  tvrdi Dacićeva.

Roditelji učenika osnovnih škola „Ratko Žarić” i „Braća Labudović” tvrde da je svakim danom sve više napuštenih pasa oko tih ustanova, padjecu moraju da prate do škole i nazad. Dacićeva naglašava da je očigledno da se u Nikšić dovoze napušteni psi iz drugih opština, o čemu su, kako kaže, razgovarali sa predstavnicima policije i Opštine.

“Ima nekoliko lokacija gdje je primijećeno da se psi dovoze i tražili smo da se neke od njih kontrolišu, ali još uvijek nije ništa preduzeto. Predloži li smo i da se revidiraju tužbe koje građani sve češće podnose zbogujeda pasa, ni to nije pokrenuto. U maju i aprilu ove godine podneseno je čak 75 tužbi, u većini slučajeva isti ljekar je potpisnik izvještaja o povredama, a uglavnom i advokat koji zastupa tužbu. Imamo slučajeve gdje Opštinu tuže i oni koje njihov pas ujede, na pokušavaju da prikažu da je povreda nastala od uličnog”, navodi Dacićeva.

Opština je lani za štete od ujeda pasa no tužbama građana platila 238.383 eura, a za prvih nekoliko mjeseci ove godine oko 42 hiljade eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KO-
Gost
KO-

Kriva je opstina.

Vesna
Gost
Vesna

Ako vas ujede pas, razumite ga. On samo štiti svoju teritoriju.

BIG
Gost
BIG

Niti mozemo izaci na ulicu, niti mozemo pustiti djecu ispred zgrada, poslati u prodavnicu…koliko ima lutalica.svaki dan u grad cujem da su ujeli nekog…jednostavno u NK je haos od lutalica.Izadjite na teren gospodo.pogledajte.U bolnicu se ne moze uci od pasa lutalica…kvart kod bolnice haos.centar grada haos…

???????
Gost
???????

za 238.000 eura mogli ste obezbijediti super azil za 3 godine , znaci problem je u vama. Naravno da ima neodgovornih vlasnika ,ali sa kaznama i ulaganjem pola od onoga sto se isplati ostecenima sve se vrlo lako moze dovesti u red!

Cool
Gost
Cool

A,drzanje tzv kucnih ljubimaca po balkona.Od njih se zaspat ne moze.Čemu inspekcija. Sramota!!

Gold
Gost
Gold

Dvoriste škole Luka Simonovic puno kucnih ljubimaca i njihovih vlasnika.Zajedno sa prvacima na prvi čas.Dobro je to.

Nik
Gost
Nik

Kada ste kaznili vlasnika pasa.Ja živim pored škole , dvorište je puno kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika.Vise ima njih nego djaka prvaka. Mozda je kriva i uprava škole .

Sale
Gost
Sale

Vidio sam gazda nosi korpu a pas ga vodi

Marko
Gost
Marko

Kakva nam je kultura, ponašanje i vaspitanje taman bi trebali svi korpe da nosimo, ne umiju kesu smeća u kontejner bačit no po potoka i u rijeke. Glibav nevaspitan drzak narod kojem treba pendrek po glavi.

Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

Što držite komunalnu stranačko zapošljavanje šetkaju i ne reaguju prime -naučili od stankovića koji euro i zažmure krivi vlasnici

Uhh
Gost
Uhh

Nije tacno. Problem je inspekcija i druge opstinske sluzbe koje ne rade svoj posao. U zapadnim zemljama vlasnik ne smije da pusti psa bez povodca koji opet ne smije biti duzi od 2 m. Imaju tacno odredjene zone gdje se pas moze pustiti i nigdje drugo – obicno omedjene parcale u parkovima i to je to. U suprotnom vlasnik placa… Više »

ND
Gost
ND

Problem su i vlasnici i psi!!

Baki
Gost
Baki

Problem je NE-rad državnih službi koje žmure pred bezvlađem na ulicama, jer tako ne gube svoje glasače! Koga su upozorili ili kaznili? Samo one bez veze u službi! Jel to rješenje?

Send this to a friend