Društvo

U školama mjesečno angažovana 333 asistenta

Milica Lekić

Obuka asistenata u nastavi od ove školske godine sprovodi se po novoj proceduri, koja uključuje 70 časova praktične i teorijske nastave u okviru 11 dana, a realizuje je licencirani centar za obrazovanje odraslih podgoričke Gimnazije Slobodan Škerović. Pobjedi su iz Ministarstva prosvjete kazali da obuku sprovode licencirani nastavnici iz oblasti koje su povezane sa razvijanjem traženih vještina.

Prema evidenciji Ministarstva, mjesečno su angažovana 333 asistenta u nastavi.

“Zakonom su jasno definisani uslovi koje osoba mora da ispunjava da bi radila ovaj odgovoran posao. Upravo u odnosu na to smo prošle godine otišli korak dalje, te je centar za obrazovanje odraslih Gimnazije „Slobodan Škerović“ sada licenciran za obuke za asistenata u nastavi. S obzirom na to da te osobe ulaze u obrazovni sistem i rade sa djecom i u blizini djece, vjerujemo da takav pristup, koji podrazumijeva stalno unapređenje procesa obuke asistenata, može i treba da naiđe na odobravanje”, kazala je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Asistent u nastavi je, pojašnjava, razvijena kvalifikacija, te ovaj sertifikat može steći svako ko cijeni da će mu jednog dana biti od koristi. Za sticanje kvalifikacije kroz obuku koju sada sprovodi podgorička gimnazija treba izdvojiti 250 eura.

“Ovo je program obuke odraslih, kao i svaki drugi, koji podrazumijeva kvalifikaciju više u biografiji, a time i mogućnost da se sjutra eventualno prijavite na neki od konkursa za asistenta u nastavi. Naravno, izbor osoba koje konkurišu je u nadležnosti samih ustanova”, precizirala je Lekić.

Iz Gimnazije su pojasnili da program obuke obuhvata tri jedinice kvalifikacije predmetne oblasti.

“Pružanje podrške djetetu/ djeci sa posebnim obrazovnim potrebama u procesu usvajanja znanja, vještina i kompetencija u skladu sa IROP-om i instrukcijama nastavnika različitih predmeta, pružanje podrške djeci sa posebnim obrazovnim potrebama u kretanju i aktivnostima, brige o sebi i pružanje podrške djeci sa posebnim obrazovnim potrebama u komunikaciji i socijalnoj uključenosti. Obuka se realizuje u grupama od 10 do 15 polaznika”, naveli su iz Gimnazije.

Do sada je proces obuke rađen u saradnji sa nevladinim organizacijama po akreditovanom programu. Cijena obuke bila je 50 eura.

6

avatar
1000
4
2
0
 
6
LekicaaaMarkisa1NDdfhjmilance
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lekicaaa
Gost
Lekicaaa

Mnogo je skupo 250e plus stan i hrana za 11 dana za ljude koji nisu iz Pg. A za posao niko ne garantuje. 🤔

Markisa1
Gost
Markisa1

Admin jesam li ja koga uvrijedio sto mi ne pustas komentar. Sve sam istinu napisao.

ND
Gost
ND

I sa ovim ste napravili sprdnju. Na strenu šta radite sa asistentima i ko je uzeo najveći dio novca za “obuku” ovih ljudi. Sama inkluzija je nemoguća sa većinom djece,osim sa djecom koja imaju fizičke nedostatke a intelektualno su očuvana. Za djecu sa posebnim potrebama mnogo bolja rešenja su dnevni centri sa stručnim kadrom.

Ana
Gost
Ana

Za nevjerovati. Asistenti rade na ugovorima po 9 mjeseci za minimalne zarade, i svake godine jovo nanovo prijavljivanje na konkurs, bez ikakve sigurnosti da ce sledece godine biti angazovani- i za tu CIJENJENU profesiju su digli cijenu obuke na 250 eura? Neka ministarstvo prvo obezbijedi dostojanstvene uslove rada za ljude koji obavljaju taj posao, pa nek onda promovise obuke.

milance
Gost
milance

Ziva istina.

dfhj
Gost
dfhj

To je druze obrazovanje odraslih, kao i svako drugo. Prodjes obuku i dobijes sertifikat ako zelis. Ako ne, ne moras

Send this to a friend