Društvo

U utorak protest vatrogasaca u Andrijevici

Ilustracija

Služba zaštite i spašavanja Andrijevica će, u utorak, 16. oktobra organizovati mirni Protestni skup sa ciljem rješavanja pitanja rasporeda radnog vremena vatrogasaca-spasilaca i pristupanja revidiranju Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Protestni skup će početi u 11  časova ispred zgrade Opštine Andrijevica, ul. Branka Daletića bb, Andrijevica.

Iz Strukovnog sindikata vatrogasaca Crne Gore izražavaju zabrinutost aktuelnim dešavanjima u Opštini Andrijevica, odnosno odlukama koje direktno utiču na radni, ekonomski i profesionalni položaj vatrogasaca-spasilaca ali i na ulogu same Službe zaštite i spašavanja.

“Naime, u Sindikalnoj organizaciji Službe zaštite i spašavanja Andrijevica, kao i u Strukovnom sindikatu vatrogasaca Crne Gore, navode da su u više navrata reagovali prema nadležnima u vezi sa izmjenom Odluke o rasporedu radnog vremena u ovoj Službi, kojom je Predsjednik Opštine Andrijevica utvrdio da radno vrijeme vatrogasaca-spasilaca u Službi zaštite i spašavanja počinje od 07:00 časova, a završava se u 22:00 časova, dok se pripravnost utvrđuje za period od 22:00 časa do 07:00 narednog dana, pri čemu, shodno odluci, pripravnost vrši isključivo Komandir u Službi zaštite Opštine Andrijevica”, tvrde u USSCG.

Prema njihovim riječima, ovakva odluka direktno urušava sistem rada vatrogasnih jedinica koje, kao službe od posebnog značaja, moraju obezbijediti neprekidan rad.

“Shodno ovoj odluci, u praksi dolazi do toga da u ovoj službi nakon 22:00 časa nema niti jednog pripadnika Službe, pa je, kažu, jasno da je na ovaj način dovedena u pitanje efikasnost same službe i mogućnost efikasne zaštite lica i imovine u slučaju neposredne opasnosti, te da do danas, i pored više dopisa upućenih Direktoratu za vanredne situacije i Savjetu za bezbjednost, nije učinjeno ništa na tom planu”, ističu u USSCG.

Takođe, navode da je, sa druge strane, evidentna namjera da se, osim uskraćivanja ili ograničavanja prava na pripravnost vatrogascima-spasiocima, izmjenom Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, degradiraju vatrogasci-spasioci, koji u ovoj Službi obavljaju najodgovornije poslove od njenog osnivanja, na način što su ovim aktom predviđena nova radna mjesta i broj izvršilaca na istima, za kojima zapravo i ne postoji stvarna potreba, niti objektivna mogućnost vršenja poslova na istima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Morgan
Gost
Morgan

A nekavi price leziljebovici,ka da u Andrijevci bijesne poznati svaki dan

Mirko
Gost
Mirko

Hrvatska Andrijevica 🙂

Lovac
Gost
Lovac

A stoje tah bistar nebi mu dao da cuva 2 koze na papir a ne da vodi opstinu e tugo

Send this to a friend