Društvo Zamjenik direktora UNICEF-a Filip Kori

UNICEF-ovi programi u Crnoj Gori model dobre prakse

Programi za djecu, mlade i roditelje koji se u Crnoj Gori uspješno sprovode uz podršku UNICEF-a mogu biti model dobre prakse za zemlje Evrope i centralne Azije.

To je kazao zamjenik regionalne direktorice UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju Filip Kori koji se nalazi u posjeti Crnoj Gori.

„Mislim da imate razvojni model koji može biti od pomoći mnogim zemljama, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i u Evropskoj uniji. Mislim da postoji mnogo toga što možete da naučite zemlje Evropske unije”, kazao je on.

Kori je obišao i vrtić “Sunce” u Nikšiću, gdje je razgovarao je s djecom i roditeljima – pripadnicima romske zajednice o važnosti predškolskog obrazovanja i o podršci djeci i roditeljima iz romske zajednice.

„Sve počinje u vrtiću – ako uspijete da ostvarite inkluziju u kontekstu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ona će rezultirati većim stepenom angažovanja, uključenosti i društvene kohezije kasnije – u osnovnoj školi, srednjoj školi i odrasloj dobi,” kazao je Kori.

Tokom posjete nikšićkoj Osnovnoj školi “Mileva Lajović Lalatović”, Kori je poručio da je zadatak cijele zajednice da se inkluzija ostvari, u prvom redu roditelja, nastavnika i same djece.

“Djeci morate dati prostora da se izraze, da uživaju u nastavnim planovima i programima koji su usmjereni ka njima, a ne da im oni budu nametnuti. Takvi planovi i programi moraju uključivati i djecu koja se suočavaju s većim izazovima, djecu sa smetnjama u razvoju, tako da ni ona ne budu zapostavljena. Ovdje vidim puno dobrih ulaganja, napora i kapaciteta za dalji razvoj inkluzivnog obrazovanja”, istakao je Kori.

On se sastao i sa roditeljima koji su pohađali program „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje” koji se, kroz saradnju vrtića, domova zdravlja, Udruženja Roditelji i Pedagoškog centra Crne Gore, od 2017. godine, sprovodi u nekoliko crnogorskih opština.

“To je veoma interesantan, jednostavan pristup koji ima veliki uticaj, a tiče se pozitivnog pristupa djeci. To je nešto što se zaista jednostavno radi u samo 12 sesija, a imate tako veliki uticaj i veoma motivisane roditelje, smirene porodice i srećnu djecu,” kazao je Kori.

Send this to a friend