Društvo

Uništavanje zakonska obaveza: Edukacija o ambroziji u utorak na Skalinama

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Glavni grad Podgorica organizovaće 24. jula na Skalinama, u 8.30 časova, edukaciju o prepoznavanju i uništavanju ambrozije.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, organizatori pozivaju sve građane da uništavaju tu korovsku biljku, te da se odazovu edukaciji.

Ambrozija-Ambrosia artemisiifolia-korovska je jednogodišnja biljka, koja se danas smatra jednom od najznačajnijih alergenih vrsta.

Vrlo je prilagodljiva i otporna, raste svuda, na privatnim i javnim površinama, poljoprivrednom, šumskom i građevinskom zemljištu, uz puteve i pruge. Najčešće se javlja na sunčanim i suvim terenima.

“Tokom dosadašnjeg monitoringa, koji se sprovodi od 2013. godine, zaključeno je da se areal ove vrste jako brzo širi i da je primjena fitosanitarnih mjera neophodna”, navode u Glavnom Gradu.

Na području Podgorice, ambrozija je prisutna uz prugu, puteve, ali i na javnim površinama i privatnim posjedima.

“Zakonska obaveza svih građana je da preduzmu propisane mjere uništavanja korovske biljke ambrozije. Pozivamo sve da se edukuju, kako bi što uspješnije sprovodili mjere uništavanja korovske biljke ambrozije”, zaključuju u Glavnom gradu.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nixon
Gost
Nixon

Bas ce neko poranit u 8:30h da vas slusa… kao i uvijek

Send this to a friend