Društvo

Univerzitetski centar u Beranama neće biti hotel već dom učenika i studenata

Univerzitetski centar Berane

Opština Berane optužila je danas Ministarstvo prosvjete da u prostorije Univerzitetskog centra, ovih dana useljava đake te da pretvara ovo zdanje u privatno preduzeće Socijaldemokrata. S druge strane iz Ministarstva prosvjete odgovaraju da je Vlada Crne Gore, u Univerzitetski centar, a ne opština, uložila 3,5 miliona eura, da ne bude pretvoren u hotel, kako je to opština Berane tražila, i koji bi njeno rukovodstvo koristilo shodno svojim potrebama, već dom učenika i studenata.

“Zbog toga je rekonstruisan, i takav će biti od najveće koristi građanima Berana I studentima i đacima koje svoje obrazovanje nastavljaju na teritoriji ove opštine”,navode u Ministarstvu prosvjete.

U toj lokalnoj upravi tvrde da je zemljište na kom se nalazi ovaj objekat bio je u vlasništvu Opštine Berane ali da je na volšeban način, 2018. godine Univerzitetski centar prešao u ruke Vlade Crne Gore, odnosno njenog Univerziteta, čime je prekršen svaki način dogovora.

“Jedino što je preostalo našoj Opštini je da pravdu potraži sudskim putem i u upravnom postupku dokažemo ono što je svima dobro poznato, a to je da je imovina Opštine Berane oteta i predata Vladi Crne Gore. O svemu ovome smo upoznali i predsjednika Vlade. Sudski spor još uvijek nije završen”, istakli su u beranskoj Opštini.

Iz Ministarstva prosvjete ističu da je pitanje same uknjižbe tog objekta potpuno jasno.

“Uprava za nekretnine je, rješavajući po zahtjevu Uprave za imovinu, upisala pravo svojine na predmetnoj parceli na državu Crnu Goru. Objektom, opet u skladu sa zakonom, upravlja JU Dom učenika i studenata čiji je osnivač Vlada Crne Gore. Dodatno, Ministarstvo finansija kao drugostepeni organ, je potvrdio sve navedeno. Taj objekat sada je na raspolaganju našim đacima istudentima. Što dodatno čini javno problematizovanje te činjenice vrlo čudnim”, kažu u tom Vladinom resoru.

U Opštini Berane smatraju da ova dešavanja govore da SD-u i njihovom Ministrastvu prosvjete ni najmanje nije stalo da Berane bude univerzitetski centar u pravom smislu te riječi.

“Nedobijene akreditacije za nove studijske programe, za šta su postojali kapaciteti u ovoj zgradi, nepostojanje volje i želje da se rekonstruiše škola na Donjim Lugama, iako je Opština uradila svoj dio posla uz gotov projekat, govore u prilog tezi da su uskostranački interesi Socijaldemokrata iznad interesa beranske lokalne uprave. I konačno, možemo očekivati ovih dana da se ovaj objekat budu smještene i opštinske prostorije socijaldemokrata ili njima bliskih partija, čime bi i konačno bio zaokružen projekat otvorene otimačine, koji se sprovodi prema Beranama”, kažu u Opštini Berane.

Na ovu tvrdnju su iz Ministarstva prosvjete istakli da je čudno djeluje to što opština Berane problematizuje to što Vlada Crne Gore želi da Berane učini univerzitetskim centrom, kojeg nema bez savremenih smještajnih kapaciteta za učenike i studente, a što Univerzitetski centar svakako obezbjeđuje.

“Da ne govorimo o tome da njegovi prihvatni kapaciteti od preko 200 mjesta otvaraju mogućnosti za otvaranje novih studijskih programa na teritoriji opštine Berane, čemu je Vlada u potpunosti posvećena”, odgovaraju u Ministarstvu prosvjete.

U tom Vladinom resosu ocjenjuju neozbiljnim “obradu” ove teme kroz saopštenja za javnost, koje je svedeno na politikanske kvalifikacije, ne nudeći ni jedan jedini stvarni argument.

“Neozbiljnim u odnosu na mlade koji će ovaj objekat koristiti, ali i nadležne državne organe koji su rekli svoje kada je ova tema u pitanju”, zaključuju u Ministarstvu prosvjete na čijem čelu je Damir Šehović koji je i potpredsjenik SD-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasojević
Gost
Vasojević

Saopštenje optine je jedna velika tuga i zalost.Zamislite neko im uzeo nešto sto je taj pravio a njihovo je jer su samo gledali i psovali te što rade.Boli njih za studente i djake propadose im fotelje i privilegije.Pukose im snovi a bas su se fino bili rasporedili po kancelarijama.

Vidikovac
Gost
Vidikovac

Uselio se Scekic sa svojom svitom zaposljenih u Univerzitetski centar, zauzeli kancelarije, polijepili na vratima imena, da se malo rasterete kancelarije u opstini, jer namaju dje da sjede… Sad drzava hoce Univerzitetski centar i Dom ucenika, zamisli 😊 Umjesto da se tamo sire novo zaposljene mlade djevojke koje zaposljava Scekic… valjace mu

Ćita banana
Gost
Ćita banana

Vidikovac,legendo nemaju da sjede jer su ovi tvoji termiti sjeli i nece da idu,a ovce i koze im same bleje po livadama,jabuke neobrane,trava nepokosena,vratite se u sela Vidikovac da dane malo grad od vas!

Vuko
Gost
Vuko

Potpuno odsudstvo logike u saopstenju Opstine. Ovaj sto je pisao nije vidjao niti Draga nit gimnazije…

Vladan
Gost
Vladan

SD pih!!!

Send this to a friend