Društvo

Uprava pomorske sigurnosti dobila vojni čamac-zodijak

Jedro Bar

Uprava pomorske sigurnosti (UPS) dobila je plovilo, vojni čamac-zodijak, devet metara dužine koje u opremi ima i moćnu termo-vizijsku kameru. To je, kako ističu u Upravi, najsavremeniji čamac koji do sada ima UPS. Vrijednost plovila je 220.000 eura, prenosi jedro.bar.

Sredstva je donirala Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, a plovilo je danas uručeno Upravi pomorske sigurnosti u Baru.

“Savremeno plovilo koje može da isplovi na stanje mora pet i Boforove skale osam. Koriste ga mnoge vojne institucije na svijetu. Akcija se skraćuje vremenski za 40 posto , ranije je od Bara do Budve trebalo 50 minuta, a ovim čamcem službenici UPS stižu za 25 do 30 minuta od prijema poziva. Plovilo ide 50 nautičkih milja, duplo brže od plovila koje ima UPS” , kazao je načelnik Odjeljenje za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja Žarko Lukšić dodajući da je UPS u procesu nabavke specijalne, profesionalne opreme za spasioce i ronioce.

Foto: Jedro Bar

“Planirani su specijalni treninzi za spasioce u maju mjesecu”, kazao je Lukšić.

Direktor UPS Safet Kočan kaže da ova služba djeluje 24 časa dnevno.

Foto: Jedro Bar

“Redovno servisiramo plovila i vršimo obuku spasioca”, kazao je Kočan.

Uručenju plovila u Baru prisustvovao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Foto: Jedro Bar

“Država prati potrebe građana. Svakodnevno smo svjedoci koliko je ekcesnih situacija, koliko je potrebno intervencija. Bez ozbira koliko sposobno ljudstvo imamo, ako tehnički nije opremljeno ne može doći do intervencije i spasavanja života”, kazao je Nurković izražavajući zadovoljstvo kako je UPS uspješno realizovala akciju spašavanja dva njemačka državljana u ponedeljak veče.

Foto: Jedro Bar

“To daje imidž našoj državi kao bezbjdnoj destinaciji. Ovo je kontinuitet saradnje između Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore i Uprave pomorske sigurnosti. Agencija već dvije godine obezbjeđuje sredstva donacije koja na ovaj način upotrebljavamo. Pored plovila nabavljena je kamera koja ima mogućnost da snimi plovilo u noćnim uslovima na udaljenosti od četri kilometra, odnosno čovjeka na udaljenosti od dva kilometra. Uz dobru obuku, kompletne posade na brodu, tehničku opremljenost možemo vršiti intervencije koje znače spašavanje života ljudi”, kazao je Nurković.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
R. SrpskaMiloŠkuriAlfa 2
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R. Srpska
Gost
R. Srpska

Zodijak ?
A koji je znak u zodijaku ?

MiloŠkuri
Gost
MiloŠkuri

Ide li cisterna za njim?

Alfa 2
Gost
Alfa 2

Sa ovim plovilom na more 5 …. ovaj onda nezna sto je petica na moru, ali ja vidim kako je ovo plovilo….

Send this to a friend