Društvo Vlada podržala projekte

Uskoro uspostavljanje novih Centara izvrsnosti

Vlada Crne Gore usvojila je danas informaciju o podršci uspostavljanju novih centara izvrsnosti u kojoj su predstavljeni rezultati novog konkursa sprovedenog ove godine.

Prvorangirani centar je iz oblasti nauke o hrani pod nazivom Centar izvrsnosti za digitalizaciju u oblasti bezbjednosti hrane i autentičnosti prehrambenih proizvoda FoodHub. Rukovodilac je profesorka Aleksandra Martinović, a nosilac Univerzitet Donja Gorica sa brojnim partnerima iz zemlje i inostranstva.

Drugorangirani centrar odnosi se na istraživanja u biomedicini. Rukovodilac je Vjeroslava Slavić, a nosilac je Institut „Dr Simo Milošević“ u Igalu.

Glavni rezultat novog konkursa su dva vrlo kvalitetna prijedloga, sa kojima će Ministarstvo nauke ući u pregovore o finansiranju.

Kako je saopštila ministarka nauke Sanja Damjanović, ukupna vrijednost ova dva projekta je oko 2.5 miliona eura od čega je sufinansiranje iz budžeta 1.8 miliona eura za tri godine.

Damjanović je podsjetila na nedavno usvojenu Strategiju pametne specijalizacije, gdje su centri izvrsnosti važni instrumenti njene implementacije i jedan od uslova konkursa je bio povezanost teme istraživanja sa prioritetima ove strategije.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
DaliborkaStojankaMiloš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stojanka
Gost
Stojanka

Ovo je nagrada za najbolje naučnice u Crnoj Gori koje su svojim radom obilježile prethodnu deceniju. Podrška za ministarku Damjanović.

Miloš
Gost
Miloš

Zbog ovoga će neko nekada morati otići u zatvor ili u odgovarajuću ustanovu za liječenje.

Daliborka
Gost
Daliborka

Ne razumijem… UCG je imao priliku kroz BIO-ICT sa budžetom od 3.5 miliona da napravi nešto. Međutim, projekat je doživio krah, jer su ga na kraju vodili nestručni ljudi. Tim na UDG-u je vrlo mlad, ambiciozan i kvalitetan. Pogledajte njihove biografije i reference, kao i broj projekata koje su prošle godine dobili. Za razliku od njihovih kolega sa državnog univerziteta,… Više »

Send this to a friend