Društvo

Uspavan Vili-omiljeni pas svih Novljana

Brojni Novljani čuli su za tužni vijest- prije nekoliko dana uspavan je Vili, pas lutalica koji nije imao sreću da ima vlasnika ali je imao naklonost većine mještana otkako se duže od decenije nastanio u Herceg Novom.

Vilija nijesu odvodili u azil na Dizdarici, jer je nakon dva pokušaja vraćan u grad, na molbu brojnih Novljana. Uvijek je vješto izbjegao sve akcije sklanjanja pasa lutalica i postao neko koga Novljani jednostavno očekuju da vide.

Na Dizdaricu nisu htjeli da ga odvedu ni sada kada je bolestan, onemoćao, bez sluha i sasvim oslabljenog vida poslednje dane provodio oko parka Boka. U trenutku kada je sasvim klonuo dobri ljudi su bili oko njega.

Dobri Vili je primio analgetike i infuzije, ali ništa više nije moglo da pomogne psu za koga znalci tvrde da je vjerovatno bio jedan od najstarijih na svijetu. Mnogi tvrde da je imao oko 24 godine.

Vili je dugo bio tihi, razigrani i neobični  čuvar Karače, Belaviste, Škvera i Parka Boka. Mnogi mještani su ga prisvojili i svi su ga voljeli jer nikada nije bio agresivan, gladan i bez ogrlice.

<<<Kako je pas lutalica Vili postao miljenik Novljana<<<

Priča se da je dok je boravio na Belavisti reagovao na zvuk zvona sa crkve. Ustajao bi dok zvonqa zvone i lavežom ili zavijanjem nepogrešivo pratio njihov ritam i melodiju.

Zato su se brojni građani oglasili sa inicijativom da ovaj miljenik dobije spomenik u Herceg Novom.

Čime je Vili zaslužio spomenik? Oni koji su o njemu brinuli kažu odanošću, spremnošću na igru sa svakim djetetom koje je kročilo  na Belavistu,  radošću koju je pokazivao prema ljudima i kada mu nisu bili skloni, činjenicom da je najljepši hercegnovski trg bio njegova odabrana kuća u vrijeme dok je još snažan lako savladavao novske skale do Škvera i nazad.

U stvari, možda to i ne bi morao da bude spomenik samo Viliju već svim osobinama koje su pomenute, a koje nam sve češće nedostaju, ili ih barem sve rjeđe pokazujemo.

11 Komentara na "Uspavan Vili-omiljeni pas svih Novljana"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend