Društvo

Vakcina spasava od malih boginja

Roditelji koji odbijaju da njihova djeca dobiju MMR vakcinu rizikuju da se mališani zaraze morbila virusom koji može da izazove niz komplikacija. Od malih boginja, takođe, mogu da obole i mladi koji nisu primili revakcinu. Epidemiolozi apeluju na roditelje da ne odustaju od MMR vakcine, jer je ona najbolja zaštita protiv ove bolesti.

O uzročnicima, simptomatologiji i liječenju malih boginja  govori doktor medicine Marija Kozomara.

“Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija. Prenose se direktnim kontaktom sa oboljelom osobom, putem vazduha respiratornim kapljicama, a rijetko i preko svježe kontaminiranih predmeta. Kašalj i kijanje oboljele osobe predstavljaju najveći rizik za širenje infekcije. U prvih pola godine života bebe su zaštićene od morbila virusa ukoliko je majka preboljela morbile. Poslije tog perioda prirodni pasivni imunitet kod beba iščezava i one su u riziku da dobiju male boginje ukoliko nisu vakcinisane”, kaže za Dan Kozamar.

Napominje da do pojave prvih simptoma prođe od sedam do 12 dana.

“Oboljela osoba je zarazna četiri dana prije izbijanja ospe i četiri dana poslije izbijanja osipa. Akutna infekcija gornjih disajnih puteva, malaksalost, povišena tjelesna temperatura koja može da “ide” i do 40 stepeni Celzijusa, glavobolja i natečenost lica su prvi simptomi da je došlo do infekcije, a poslije nekoliko dana se pojavljuje osip, pa dijete izgleda kao da je posuto crvenim tačkama. Osip kreće najprije iza ušiju, potom se brzo širi na lice i vrat, a kasnije i na čitavo tijelo. Takođe, jedan od sigurnih znakova malih boginja su i Koplikove mrlje, odnosno sitne bjeličaste promjene na sluzokoži usne duplje okružene crvenilom, a najčešće se javljaju iznad gornjih kutnjaka. Male boginje se povlače istim redom kojim su izbijale, pa se može desiti da na licu osip izblijedi, a da se pojavljuje na stopalima. Osip traje nekoliko dana, a potom bolest počinje da se stišava, što se manifestuje postepenim padom temperature i normalizovanjem srčane radnje koja je u akutnoj fazi bolesti ubrzana.”

Što se liječenja tiće, kako je naglasila, dijete bi trebalo da boravi u dobro provjetrenoj prostoriji, da što češće dobija mlaku vodu i čajeve, kao i sirup za ublažavanje temperature i smirivanje bolova u mišićima.

“Kako male boginje izazivaju osjetljivost na svjetlo, prostorija u kojoj dijete boravi trebalo bi da bude blago zamračena. Roditelji koji izbjegavaju održavanje uobičajene higijene kod djece oboljele od malih boginja griješe – redovno kupanje se podrazumijeva i neće dodatno narušiti zdravstveno stanje u periodu kada je dijete zaraženo virusom”, kazala je Kozamar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vuk
Gost
Vuk

vakcina NE spasava od malih boginja !!! puatite se te farmaceutske propagande ! srecom postoji nesto sto se zove internet i google pa izguglajte da su doktori u srbiji, koji su bili vakcinisani , dobili boginje !!!!

Seka
Gost
Seka

Vuce nije tacno to sto pises,i necitaj i uci medecinu na internetu,pogotovo kad su u pitanju djeca jer ces se tako doveyti u veliku zabludu na svoju stetu….i nazalost medicina nema carobni stapic….

rekbu
Gost
rekbu

Nista to , roditelj nije moderan ako vakcinise dijete . Predvodnik pokreta protiv ( plejboj zecica bivsa ) nam je to sve fino objasnila . Ako vakcinisem dijete , ne ostaje mi ama bas nista po cemu sam poseban ,sto cu onda…no nek se iscima to dijete malo ,neka pere ruke i super je .

Send this to a friend