Društvo

Vandalima samo čuvari mogu stati na put

U Podgorici skoro da ne postoji nijedna javna površina na kojoj vandali nisu djelimično ili u potpunosti uništili mobilijar. Štete koju oni nanose klupama, dječijim igralištima,mobilijaru… širom grada problem je koji poslednjih godina postaje sve veći, a za koji nadležni organi nemaju rješenje.

Stalno se uništava i popravlja i tako u krug ništa se ne preduzima, a samo se troše pare poreskih obveznika. Umjesto potrošnje novca za gradnju nekog novog dječjeg igrališta, parka ili nečega drugog, novac se troši samo za popravke.

Sugrađani smatraju da treba pojačati kontrole i počinioce kažnjavati strogim kaznama.

“Sve se uništava, vidite i sami svaka je klupa uništena, jedna je premještena bila je na drugom mjestu. Treba čuvati sve što se postavi od mobilijara, to je za dobro svih nas, a posebno djece. Nadležne službe trebalo bi da obilaze javne površine i da kontrolišu. Jedan mi je čovjek rekao da se lako to može sačuvati i predložio da svi iz jednog kvarta koliko je stanara plate po euro nekome da čuva taj dio noću kada se to najčešće uništava čuva taj dio. Mislim da bi to bilo pravo rješenje”, kazala je Nevenka Ojdanić.

Stanko Vlahović smatra da bi trebalo postaviti čuvare koji će patrolirati tokom kasnih večernjih časova kako bi se otkrili oni koji uništavaju.

“Na uništavanje mobilijara ne može uticati niko, a nadležni organi bi trebali malo više da se pozabave sa ovom problematikom. Moje je mišljenje da bi u nekim djelovima trebalo postaviti čuvare i vjerovatno bi neki pomak bio. Treba pokušati, nešto promijeniti, na lijep način onima što uništavaju grad obraćati se ne vrijedi. Oni koji to rade ne znaju što je lijepo. Najstrožije bih kažnjavao one koji to rade, od blagih kazni nema ništa. Takve treba kazniti debelo po džepu nekoliko puta pa više ne bi pomislili to da rade. Klupe su postavljene da ljudi odmore, a oni na to ne gledaju kao na neku dobrobit za društvo. Najlakše je nešto uništiti ili razbiti ali se time ne dobija ništa”,istakao je Vlahović.

Da nešto treba mijenjati kako bi se ovaj problem riješio saglasan je i Marko Radović koji smatra da država treba da preduzme ozbiljnije korake.

Što se tiče vandalizma to je situacija koja se dešava u svim djelovima grada i to upravo govori o nama kakvo smo društvo. Mislim da država nema dovoljno opcija i mehanizama da to spriječi, tako da mi moramo da se mijenjamo. Ne vidim način da se to spriječi, osim ako se lice uhvati na licu mjesta da vrši to djelo nekom novčanom kaznom, ali previše je ipak takvih situacija u poslednje vrijeme. I da bude pojačane kontrole mislim da to neće spriječiti lomljenje inventara u parkovima i igralištima”, naveo je Radović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stoka
Gost
Stoka

Pravite sve od betona i punog željeza, neka budala slomi ruku, a ne klupu.

alo
Gost
alo

5000 policajaca u CG a ne mozes ni jednog vidjeti osim njih 10 u 5 saobracajnih patrola i to rasporedjenih sirom drzave. Nagradno pitanje: Dje su i sta rade ostalih 4990 policajaca?

Mrgud
Gost
Mrgud

Toj bagri je jedino lijek po džepu i po bubrezima.

djidja
Gost
djidja

Biće to da su izlomili psi i njihovi vlasnici koje svakodnevno progoni komunalna policija. Kad vide 5 narkomana kako sjede i napijaju se do jutra, urliču i zapomažu, to je u redu.

mojsilović
Gost
mojsilović

Lomi bolan sve polomi da je sreće ovi Vandali da ojačaju pa da izlome sav politički interijer. Da je sreće.. moji dušebrižni građani većinom špijuni prodani i korumpirani.

Roki
Gost
Roki

A kad je ko vidio policajca da patrolira evo zadnjih 20 god . Svaki od njih ima svoj reon za patrolu . A oni ga obidju ili ne-obidju kolima . Ne mogu kolima do u park a dok oni izadju i dodju do mjesta dje treba ovi su daleko . Samo patroliranje policije , slikanje , i eventualno privodjenje .… Više »

cetinje
Gost
cetinje

Da je zakona i da se sprovodi,lako je rijesiti ovaj problem.Po dzepu najbolje “zaboli”,ali ne selektivno kao sto obicno biva kod nas,vec za sve jednaki “arsin”pa vandalima nece vise panuti na um da unistavaju tudju imovinu,ali to kuci ne “rade”sigurno.Ima tu “zapreka”,advokat plus sudija,sve po svome zavrse tj.oslobode prestupnika,jer se ne “dotice”njihove imovine.

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Posto se zna ko za koga glasa na izborima zahvaljujuci “aktivistima” (citaj:spijunima) koji ima svaki ulaz, neka ta gospoda iskoriste svoje moci da informišu nadležne ko su te bitange koje lome mobilijar.

Send this to a friend