Društvo

Vanna otkazala koncert na Jadranu

Hrvatska pop pjevačica Vanna iznenada je danas otkazala koncert koji je trebalo da održi sjutra u Tivtu na palubi školskog broda “Jadran”, Mornarice VCG. To su danas potvrdili iz Turističke organizacije Tivat.

<<<Vanna dolazi u Tivat<<<

Podsjećamo, nizom manifestacija Crna Gora proslavlja 85. rođendan jedrenjaka Jadran, najljepšeg i najvrijednijeg broda Mornarice Vojske Crne Gore. No, osim što je ploveći spomenik jednog vremena i pomorske tradicije na ovim prostorima, vlasništvo nad školskim brodom je predmet spora Hrvatske i Crne Gore koji traje još od vremena raspada bivše Jugoslavije, a čije se rješenje još ne nazire.

Kada je najavljeno da će pjevati na rođendanu Jadrana, Vanna se našla u središtu hrvatsko-crnogorskog spora, a zbog nastupa u Tivtu prozvali su je brojni hrvatski mediji.

“Turistička organizacija Tivat obavještava javnost, da se koncert ‘VANNE’, kako smo danas saznali zbog iznenadnih razloga izvođača, neće održati, te se koncert smatra otkazanim. Naš slavljenik će ipak imati pjesmu za svoj dan, a odgovor je grupa “PERPER”. Brodu Jadran, još jednom čestitamo njegov dan uz želje da nam još dugo krasi našu rivu i naš grad, da kao i do sada bude pravi domaćin svim ljudima dobre volje i otvorenog srca, a naš pouzdan partner u brojnim daljim zajedničkim projektima”, navodi se u saopštenju TO Tivat.

Još od raspada bivše države i pokretanja sukcesije između država nastalih njenim raspadom, Hrvatska od Crne Gore potražuje školski brod “Jadran” jer smatra da ima pravo nad jedrenjakom na osnovu činjenice da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše JNA, svoju bazu imao u ratnoj luci “Lora” u Splitu.

<<<Nema razgovora sa Hrvatskom o Jadranu<<<

Međutim, kako je nakon izbijanja rata između svih republika bivše Jugoslavije postignut dogovor da se sve naoružanje i vojne instalacije, koje su se na početku sukoba našle na teritoriji pojedinih republika, mogu smatrati i vlasništvom tih republika, tako je i školski brod “Jadran”, koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom”Arsenalu”, ostao u posjedu Crne Gore.

No, da Hrvatska ne odustaje od zahtjeva da “Jadran” pređe u njeno vlasništvo pokazala je i protestna nota zvaničnog Zagreba vlastima Crne Gore i Malte u maju ove godine, kada je jedrenjak bio na krstarenju na relaciji Tivat-Valeta-Tivat. Naime, Hrvatska je od Malte diplomatskim putem zatraženo da otkaže gostoprimstvo “Jadranu” i njegovoj posadi”, što se , međutim nije dogodilo.

Brod je danas vezan na tivatskoj rivi Pine, gdje osim što služi za obuku i školovanje pomorskih oficira, predstavlja ukras grada ali i mjesto gdje crnogorski zvaničnici organizuju prijeme za visoke goste.

S.Đ.

Tagovi

86 Komentara na "Vanna otkazala koncert na Jadranu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend