Društvo

Vasilije i Sofija najpopularnija imena u Nikšiću u prethodnoj godini

Nikšić/Foto: RTNK

Lično ime važan je dio identiteta i predstavlja trajnu oznaku jedne osobe, a iako se pitanje njegovog odabira kroz istoriju mijenjalo, gotovo je oduvijek bilo društveno i kulturno uslovljeno. U prethodnoj godini u Nikšiću, prema podacima dobijenim iz Opštine Nikšić, najveći broj dječaka dobio je ime Vasilije, a potom imena Bogdan i Jakov.

Za žensku djecu najčešće je birano ime Sofija, što je godinama unazad najpopularnije ime ženskih novorođenčadi u Crnoj Gori. Na drugom mjestu našlo se sve aktuelnije Bogdana, a slijedi ime Sara.

Komentarišući navedene podatke za prethodnu godinu, sociolingvistkinja mr Andriana Lukovac za RTNK objasnila je da je očigledno riječ pretežno o imenima religijskog karaktera, koja prave balans između tradicionalnog i modernog. ,,Utisak je da su inače aktuelna moderna, kratka i zvučna imena, a pri odabiru malo se vodi računa o morfološkim i fonološkim karakteristikama, slaganju sa prezimenom i sl. Dakle, ključno je da je ime u trendu”, dodaje naša sagovornica, objašnjavajući da inspiraciju za izbor imena roditelji pronalaze u različitim sferama: književnosti, filmovima, magijskim vjerovanjima, cvijeću, istorijskim ličnostima i dr.

U tabelama ispod možete vidjeti 10 najčešćih imena djece rođene u Nikšiću u 2022. godini:

Foto: RTNK

Primjetno je da su imena u Nikšiću u prethodnoj godini generalno bila veoma raznovrsna, a da su, s jedne strane, najmanje frekventna neobičnija imena, pretežno stranog porijekla: Leona, Ines, Simeon, Kasija, Lav, Pava, a s druge, stara crnogorska imena: Milenko, Zdravko, Dragoslav, Stanka, Vojo. Sagovornica RTNK kaže da u prvom slučaju takvi izbori nastaju iz želje roditelja da samim činom imenovanja dijete učine posebnim i drugačijim, dok je u drugom obično riječ o tradiciji nasljeđivanja imena od bliskog pretka.

Zakon omogućava i promjenu ličnog imena, a procedura se sprovodi na lični zahtjev i bez obaveze obrazloženja razloga ovakvog čina. Ovo pravo onemogućeno je isključivo u slučaju zaštite javne bezbjednosti ili prava i sloboda drugih lica. Najčešći motiv jeste to što se djeci u kasnijem periodu ne svide imena koja su im data po rođenju, jer nijesu u skladu sa vremenom i sredinom u kojima trenutno žive.

,,Promijeniti ime nije laka stvar, jer se ruši taj simbolični čin imenovanja”, kaže Lukovac, zaključujući da bez obzira na to da li trendovi, tradicija ili društvene okolnosti utiču na naš izbor, ne treba zaboraviti na opštepoznatu izreku da ne nosi ime čovjeka, već čovjek nosi ime.

 

12

avatar
1000
11
1
0
 
11
NK gradSvetozar mIskustvenoMoje imeMarta
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NK grad
Gost
NK grad

Pomodarstvo…

Svetozar m
Gost
Svetozar m

Bogu hvala.

Moje ime
Gost
Moje ime

Djevojcica skoro upola manje, nego djecaka rodjeno… Strasno… I to su sigurno neke vjernike velike, a strasne stvari rade

Marta
Gost
Marta

Kad sam se rodila davne ’87 zamalo su mi dali ime Ikonija…

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Ja mislio Rade ili Risto😂😂😂

Jasno
Gost
Jasno

Znam, po trajektu.

Pravo
Gost
Pravo

Ok Sofija lijepo ime ali Vasilije hmmm mislim da to kasnije neće biti lijepo za momka .

Iskustveno
Gost
Iskustveno

Svi će ga zvatii Vaso, na užas roditelja.

Krsna moracanka
Gost
Krsna moracanka

Oce silu na sramotu niksicani da postanu moderni beogradjani,Bogdana i Strahinja bas imena iz Nk kraja

Pepe
Gost
Pepe

E, Jakov je bas danas predivno, 🤪🥺🤔😰😨

stvarno dobro
Gost
stvarno dobro

Kao na trajekt najpopularniji trajekt.😂

Plazmica
Gost
Plazmica

A bgm vam izbor imena dosta govori o stanju u gradu

Send this to a friend