Društvo

Vazduh ponovo najzagađeniji u Podgorici

Podgorica, foto: CdM

U centralnom i sjevernom regionu Crne Gore koncentracija PM10 čestica juče i danas je varirala, a zagađenje vazduha najveće je u Podgorici, saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine, dodajući da je u stanicama koje se nalaze u Baru i Kotoru kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta. S obzirom na meteorološke uslove, sjutra se očekuje smanjenje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu.

“Najveće, maksimalne koncentracije juče su izmjerene u 23 časa u Pljevljima 57 µg/m3, istovremeno u Podgorici 245,8 µg/m3 i u Bijelom Polju 146 µg/m3, te u 20 časova u Nikšiću 210,6 µg/m3”, naveli su u Agenciji.

Najmanje koncentracije PM10 čestica juče su izmjerene u 7 časova u Pljevljima 9,1 µg/m3, u 9 sati u Podgorici 7,2 µg/m3,
u 12 časova u Bijelom Polju 13,7 µg/m3 i u 15 časova u Nikšiću 16,1 µg/m3.

“Prema podacima sa mjernih stanica od 14 časova (14.02.), koncentracija PM10 čestica iznosi: u Pljevljima 11,1 µg/m3, u Podgorici 62,7 µg/m3, u Bijelom Polju 21,7 µg/m3 i u Nikšiću 45 µg/m3”, naglasili su.

Preporuke Instituta za javno zdravlje

Visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3):

  • preporučuje se svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu;
  • Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brže ili dublje (trčanje, vježbanje i sl) na otvorenom.

Veoma visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3):

  • preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brže ili dublje (trčanje, vježbanje i sl) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alo
Gost
alo

Sta se to desilo zadnjih pola godine da Pg postade najzagadjeniji grad u Crnoj Gori i sire, sa vecim zagadjenjem i od Pljevalja? Zasto ne pitate nekog od strucnjaka sta je uzrok i sta se moze uciniti da se smanji zagadjenje?

Marina
Gost
Marina

Ne interesuje nas ovo sto nam direkton utice na zdravlje, Nas interesuje istorija od nje se najbolje zivi.

Send this to a friend