Društvo

Vjera se sve agresivnije nameće

Foto: RTNK

Informacija da su dodijeljene ikone uz diplomu „Luča“ u Prvoj stručnoj školi u Nikšiću je izazvala burne reakcije javnosti, koja je osudila taj čin. Ministarstvo prosvjete je na pitanja Pobjede da li je time prekršen Zakon o opštem obrazovanju i kakav je odnos tog resora zbog religijskog djelovanja u obrazovnim ustanovama, odgovorilo da su tražili pisanu informaciju od uprave te škole i da im je odgovoreno da direktor nije dodijelio ikone – već je to učinio donator.

Ministarstvo nije komentarisalo činjenicu da je ikona dodijeljena u obrazovnoj ustanovi sekularne države. Da bilo kakvom religijskom djelovanju nije mjesto u obrazovnom sistemu Crne Gore piše u Opštem zakonu o obrazovanju, u kojem se navodi da je „u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera“. Nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole.

Profesor Univerziteta u Novom Sadu, etičar Slobodan Sadžakov je rekao da je slučaj, koji se dogodio u Nikšiću, još jedan u nizu onih koji nedvosmisleno pokazuju kršenje Ustava i zakona, a ujedno je i primjer sve veće agresivnosti u pogledu nametanja vjere.

Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje je kazala da je došlo do kršenja zakona te da se radi o provokaciji.

Nakon dodjele diploma ,,Luča“ prošlog petka, reagovale su Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate koje su isticale da su tim činom povrijeđena prava na slobodu vjeroispovijesti koja garantuje Ustav Crne Gore i da je dodjela ikona posljedica politike koju je prethodna vlada uspostavila.

Ipak, direktor škole Milomir Šumić je kazao da se ikone dodjeljuju već deset godina u toj školi i da nikome to do sada nije smetalo.

Ministarstvo prosvjete je Pobjedi poslalo kratak odgovor na nekoliko pitanja.

Odgovorili su da u pisanoj izjavi direktora škole Milomira Šumića piše da niti uprava Prve srednje stručne škole, niti direktor te ustanove nijesu prilikom dodjele učenicima diplome ,,Luča“ uručivali ikone. U izjavi direktora Šumića je navedeno da je on uručio diplome, a razredne starješine su uručivale prigodne knjige.

“Prema informacijama koje smo dobili od direktora Šumića, jedan od donatora škole, bivši profesor praktične nastave Petar Rakojević je više od deset godina sponzor nagrada – ikona koje su vrijedan umjetnički rad. Tako je i ove godine dvije ikone poklonio đaku generacije i najboljem učeniku na praktičnoj nastavi”, odgovoreno je Pobjedi iz Ministarstva prosvjete.

Pobjeda je resoru kojim rukovodi Miomir Vojinović poslala sljedeća pitanja: Da li je dodjela ikona suprotna Opštem zakonu o obrazovanju, u kome religijsko djelovanje u školama nije dozvoljeno, osim u ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole; Da li je uprava škole prekršila Zakon; Ko je i zbog čega odlučio da se dodjeljuju ikone učenicima; Kakav je stav Ministarstva prema ovoj vrsti nagrađivanja najboljih; Što će Ministarstvo preduzeti povodom ovog događaja?

Na pitanja o kršenju Opšteg zakona o obrazovanju nije odgovoreno.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je odgovorio da će dati mišljenje o događajima o kojima su saznali iz medija. Saopšteno je da nijesu dobili pritužbe povodom ovog slučaja te da su formirali predmet po sopstvenoj inicijativi.

“Do okončanja postupka ne možemo davati preliminarne ocjene i odgovarati na pojedinačna pitanja. O ishodu postupanja javnost će biti blagovremeno obaviještena”, odgovorio je ombudsman.

Nije u redu i tačka!

Snežana Kaluđerović je Pobjedi kazala da o ovoj situaciji nema mnogo što da se kaže – „to nije u redu i tačka“.

“U sekularnoj državi ne smijete potpirivati netrpeljivost na taj način, a to se čini ovakvim postupanjem rukovodioca jedne javne ustanove. Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju je vrlo jasan – u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera i nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole”, kazala je Kaluđerović.

Istakla je da se „ovo zove provokacija i kršenje zakona“ te da su ikone mogle biti dodijeljene mimo škole.

“Koliko je meni poznato iz medija, radi se o Prvoj stručnoj srednjoj školi u Nikšiću, a ne o vjerskoj školi. Mogle su se lučonošama udijeliti ove ikone i na drugim prigodnim mjestima mimo škole”, istakla je.

Profesor Slobodan Sadžakov je istakao da već dugo vremena svjedočmo narušavanju temelja sekularizacije, odnosno nepoštovanju elementarnih civilizacijskih parametara koji se odnose na striktnu razdvojenost države i vjerskih organizacija.

“To narušavanje postaje sve drastičnije i, što je najgore, postaje nešto normalizovano, tako da sve manji broj ljudi vidi u tome neki problem. Međutim, tako nešto ima konkretne i značajne posljedice po društvo u kome se to događa”, rekao je on.

Sadžakov je istakao da su škole mjesta gdje se, po zakonu, njeguje i vrednuje znanje i da one ne treba da budu poligon vjerske propagande, „koja već, u mnogo toga, dobija formu vjerskog fundamentalizma“.

Vjerski uticaj u školama

U Crnoj Gori je bilo nekoliko slučajeva religijskog djelovanja u školama, a suprotno Opštem zakonu o obrazovanju. Najupečatljiviji je, svakako, slučaj učiteljice Rade Višnjić koja je prije dvije godine povela učenike petog razreda u crkvu na molitvu.

Djeca su tada u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru metanisala i fotografisana su kako leže na podu hrama. Ministarstvo je tada saopštilo da je koristeći direktnu komunikaciju sa djecom ona promovisala i nametala svoja religijska uvjerenja, što je zakonom zabranjeno. Višnjić je suspendovana, ali je nakon godinu dana ministarka Vesna Bratić donijela odluku da se Višnjić imenuje za v.d. direktora OŠ ,,Jugoslavija“ u Baru. Nakon reakcija javnosti, ministarka je povukla odluku, ali tako što je kao razlog navela privatni život učiteljice Višnjić u koji javnost nema uvid, a ne zbog religijskog djelovanja i kršenja zakona zbog kojeg je i dobila otkaz.

U osnovnim školama u Tivtu je takođe bilo religijskog djelovanja kada je društvo ,,Sveti Pantelejmon“ bratstva Srpske pravoslavne omladine iz tog grada dijelilo prvacima u dvije škole novogodišnje paketiće uz koje su bili prikačeni leci sa ikonama i kontaktom tog društva. Taj slučaj je komentarisao i ombudsman koji je u mišljenju istakao da navedene aktivnosti nijesu bile u skladu sa propisima koji definišu da u tim ustanovama nije dozvoljeno religijsko djelovanje.

Ribari ljudskih duša

Profesor Sadžakov kaže da je najporazniji stav nadležnog ministarstva, koje dodatno svojom reakcijom podstiče ovakve pojave. Ističe da su škola i ministarstvo nadležni za funkcionisanje obrazovnog procesa i za ono što se događa u državnoj ustanovi, „a volja i želje donatora su na svaki način irelevantne“.

“Vjerski ,,ribari ljudskih duša“, uz blagonaklonost vlasti koja ne reaguje, stvaraju atmosferu koja je neustavna i protivzakonita, pa se onda možemo zapitati šta se, zapravo, može očekivati od onih koji ne poštuju pravni poredak vlastite države. Možemo se zapitati i kakav primjer daju mladim ljudima koji su nagrade zaslužili na osnovu svog znanja, a bez želje da budu vjerski indoktrinirani. Ikona ni po jednom zakonu nije predviđena kao dodatak diplomi te je nesumnjivo da se ovdje radi o samovolji, protivzakonitom činu i narušavanju principa sekularizacije”, kazao je Sadžakov.

Potpredsjednica NVU Prosvjetna zajednica mr Olivera Leković rekla je Pobjedi da je podjela ikona učenicima uz prisustvo glavnog čovjeka Nikšića slučaj u kom treba da reaguje država i resorno ministarstvo.

“Svima je poznato da smo sekularna država i moralo bi isto tako svima biti jasno što to podrazumijeva. Zašto ipak nije i zašto se ovo dozvoljava, mi ne znamo odgovor, a trebalo bi da nam odgovorni to što prije objasne”, rekla je Leković.

Kaže da se nadaju da su imali poklon i za učenika druge vjere i ateiste.

“Ili je u toj školi predodređeno da luču dobijaju samo učenici pravoslavne vjeroispovjesti “, kazala je Leković.

19

avatar
1000
18
1
0
 
19
sramnoNikolinoVfdknikolaLjubo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sramno
Gost
sramno

Ministar prosvjete bi trebalo JAVNO DA REAGUJE. Ovo je sekularna država, državne škole koje se finansiraju iz Budžeta, a ne vjerski velikosrpski kružoci u kojima svako može da radi što mu padne na pamet. Smijeniti direktora Škole – bez pogovora!

Nikolino
Gost
Nikolino

A zašto povodom ovakvih događaja moramo da konsultujemo Sadžakova iz Novog Sada? Nema sociologa u CG?

Vfdk
Gost
Vfdk

Opravdanje je da se već 10 godina dodjeljuju ikone u školi.To nije opravdanje , već dokaz da se pitajući puč spremao već desetak godina , a tadašnja vlast mislila da će netalasanjem problem nestati.Hranili su krokodila..

nikola
Gost
nikola

Sve ove treba procerati iz skolstva i drzavne sluzbe pa neka idu u manastire da popuju

Petar
Gost
Petar

Vjera je lična stvar svakog čovjeka. Ni jedna religija ne smije da se na silu nameće ljudima.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Da je zdrava vjera pa prosto sve nego etnički paganizam, kult mrtvih, isprazna mantranja, popovske maškarade (tzv. litije), i sl. a kao šlag na torti velikosrpski nacionalizam.

Omg
Gost
Omg

U Americi da se desi ovako nešto, svi učesnici bi doživotno izgubili licencu za rad! To je najstrože zabranjeno!!!!! Zabranjena i rasprava sa đacima na bilo koji način o vjerskim opredeljenja, pa čak i na časovima istorije .

Ljubo
Gost
Ljubo

Naravno da bi u americi nagraisali,tamo se slavi noć vještica,crni petak…

Kako goj
Gost
Kako goj

Koliko se radi o provokaciji najbolje govori mogućnost da je tu ikonu moglo zamiritati neko muslimansko dijete. To su osjetljivo stvari, ne živimo u jednoreligijskom društvu. Nego- koga briga. Pravoslavni talibani su se raspojasali, dobro je dok nas ne biju.

Butko
Gost
Butko

Los naslov. Vjera treba covjeku. Pa makar u ljubav da vjeruje. Da gura dalje. Religije i crkvene organizacije se namecu ljudima.

Hogar
Gost
Hogar

Ne znam jeste li viđeli na kioscima “pravoslavni kalendar za djecu” vidno izložen a dobijaju se i nekakve ikone uz prosrpsku štampu.
#ovo je ludilo,mora biti zaustavljeno.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ovo je klasična poltizacija i zloupotreba vjere. Novokonponovani vjernici se žele pokazati pred onima koji im daju uputstva kako da djeluju.

Mila
Gost
Mila

šta će ikone po školama? Šta je ovo?

Gorštak
Gost
Gorštak

Direktoru automacki otkaz a SPC prođerat iz Crne Gore tačka.

Alienware
Gost
Alienware

Mismo zemlja teletabisa…to je nas intelektualni nivo…

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Sekta!!!

Lipovo
Gost
Lipovo

Samo se pitam : da li je direktor ove škole ovakav gazda i domaćin u svojoj kući (porodici) ili mu drugi gazduje i odlučuje ?

Cuk
Gost
Cuk

Ovo.je bizarno.

boki
Gost
boki

crne vrane vide da su ljudi siromasni ,mnogi nesrecni ,i tu oni stupaju,ONI ŽIVE OD NARODNOG JADA I SMRTI- OSVJESTITE SE VIŠE

Send this to a friend