Društvo

Vlada dostavila Sporazum Sindikatu prosvjete

Foto: Miraš Dušević/CdM

Vlada Crne Gore dostavila je jutros Sindikatu prosvjete Sporazum, na osnovu jučerašnjeg dogovora, po kojem će prosvjetarima zarada od 1. jula biti povećana 10 odsto bruto, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto. Premijer Milojko Spajić je Sindikatu prosvjete dostavio Sporazum.

“Dogovor sa Sindikatom prosvjete precizan, Vlada ispunila obećanje”, naveo je Spajić na društvenoj mreži X.

Tekst sporazuma glasi: 

1. Kroz novi sistemski Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (koji će Vlada predložiti Skupštini Crne Gore na usvajanje, najkasnije do kraja II kvartala 2024. godine) biće prepoznati koeficijenti za zaposlene u oblasti prosvjete;

<<<Sindikat čeka pismenu ponudu Spajića, većina učionica i danas prazna, Ministarstvo povlači tužbu<<<

2. Do momenta donošenja sistemskog zakonskog rješenja iz tačke 1, a kao garanciju primjene koeficijenata, Vlada i Sindikat prosvjete pristupiće izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete na način da se iz GKU isključuju koeficijenti složenosti utvrđeni da važe od 01. januara 2025. godine iz člana 22.

3. Osim navedenog, koeficijenti složenosti za 2024. godinu će se primjenjivati od 01. jula 2024. godine, uz brisanje odredaba kako slijedi: “Zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koeficijenti složenosti poslova koji su u tabelama od A do E, dodatno će se razmotriti, o čemu će se donijeli poseban Sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024. godine”.

4. Takođe, pored navedenog povećanja, od 01. septembra 2024. godine, kako bi se dodatno unaprijedio status zaposlenih u oblasti prosvjete, a skladu sa dogovorom postignutim između Vlade Crne Gore i Sindikata prosvjete ukupno uvećanje neto zarade u kumulativnom iznosu biće najmanje 17 odsto (uključujući uvećanje iz tačke 3 od 10 odsto u bruto iznosu utvrđenim GKU za oblast prosvjete (“Sl.list CG, br. 151/2022).

Iz Sindikata prosvjete su sinoć kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

25

avatar
1000
22
3
0
 
24
VladanLjudiMićkoSuzanaobjektivan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vladan
Gost
Vladan

Znači očekujemo da deset jaja bude 4e..

Ljudi
Gost
Ljudi

Ne mogu da se u opštem zakonu o zaradama utvrde novi koeficijenti za prosvjetu bez GKU sa prosvjetom.Ta rješenja ne može jednostrano da utvrđuje Vlada bez socijalnih partnera.

Suzana
Gost
Suzana

A Javnoj upravi!!!?

objektivan
Gost
objektivan

razmotrice koeficijente to znaci izvrsice povecanje ali ce im umanjiti koeficijente, jer se licni dohodak obracunava po koeficijentu, prosvjeto ne prihvatajte ugovor osimkolektivni ugovor!!!

Nnnn
Gost
Nnnn

Jadno je zasta se borite potrosacka korpa treba da je osnovica licnih dohodaka a skolovanom covjeku ako nije licni dohodak u visini potrosacke korpe onda treba da ga je sramota nesposobnog

Lolo
Gost
Lolo

Dje nam je radno vrijeme 7 sati ????

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Samo naprijed Spajke ! Bravo !

Milos
Gost
Milos

Spajic ce predloziti Skupstini na usvajanje, a Skupstina ne mora da ga izglasa. Dakle, pazite se prosvjetni radnici, da ne bude vuk pojeo magarca, a vas Spajke mitoman preveslao jeftinim, pljevaljskim trikovima.

SHOW
Gost
SHOW

A što alo većina u Skupštini ne prihvati predlog Vlade?

Mrkela
Gost
Mrkela

Kako se gadjaju sa procentima

Ja sam evo
Gost
Ja sam evo

Kakva sprdačina od sporazuma.

freaky
Gost
freaky

Evo da vidimo sta im sad nece biti ok.

Miro
Gost
Miro

Nije slučajno stavljeno povećanje od jula tj. kad se završi školska godina jer tada je raspust pa je štrajk bez efekta. Opet će lažavi Spajić da ih izigra. Prevarant samo kupuje vrijeme. Živi bili pa viđeli.

svizajedno
Gost
svizajedno

Svi a posebno Vlada , vodite dobro računa da se prostiremo koliko smijemo da nebi dosli u poziciju
da svih nas i CG neki spasilac na kraju kupi za male
pare ….. 🙏

petrovic2njego
Gost
petrovic2njego

Kad se ruke sloze sve se moze

Sneza M
Gost
Sneza M

Ko je pisao ovaj amaterski dokument?

Paf paf
Gost
Paf paf

Neto..bruto …kumulativno…dodaj,oduzmi…malo u junu,malo u septembru i trt!Je li to vrijedjelo ovolike bruke sto ste proredili djeci😤

Zoran
Gost
Zoran

Sto je ovo ljudi, kakva prevara, nista precizno i jasno, ovo je blam

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Bravo za Sindikat prosvjete! U svemu lošem ima i nešto dobro: svi su pokazali lice. Roditelji, uglavnom oni nepismeni, su se pokazali kao najveći mrzitelji onih koji uče njihovu djecu. Direktori obrnuli ćurak i vrebaju fotelju u Ministarstvu, samo rijetki nijesu. Neki gimnazijski profesori, umišljene veličine, prazni i polupismeni. Sindikalci su odigrali svoju ulogu na najbolji način. Ministarka je pokušala… Više »

Lale
Gost
Lale

Zasto mislite da su vam roditelji krivi ? ,,sindikat” ili vi posto ste evo cudo napravili objasnite rijec ,,kumulativno”

Mićko
Gost
Mićko

Ja sam vrlo pismen, ali osudjujem ove koli nam uce djecu jer ih je vecina neradnici i nestrucni, sasvim solidna primanja imaju koliko rade na dan i u toku godine!

Milka
Gost
Milka

kumulativno… sta…

Aaa
Gost
Aaa

Nista. Isto sto ce svi u CG dobiti kroz isti program, povecane cijene i povecana zarada neto 17%.. Znaci bez povecanja za prosvetare, samo mazu oci, da ispadnu da su dobri i kao povecali plate..
A uglavnom dzaba ste strajkovali. Ne trebaju prosvetari pristati na ovo.

Dragan
Gost
Dragan

Pa sto su im odje ponudili, opet mopraju da cekaju pola godine, ne razumijem…

Ambas kolo vode
Gost
Ambas kolo vode

E tako sad se zaduuzite do grla

Send this to a friend