Društvo

Vuković: Kolege da vrate svaki euro, pokrenuti inicijativu za ukidanje maturskog ispita i rasformiranje Ispitnog centra

Krsto Vuković

Povodom skandaloznog raspleta ocjenjivanja maturskog ispita iz CSHB jezika i književnosti, a ništa manje zakulisnog i problematičnog vrednovanja testa iz engleskog jezika, profesori i uprava SMŠ “Danilo Kiš“ iz Budve pozivaju sve kolege koji su preko Ispitnog centra angažovani za novo ocjenjivanje ovogodišnjih maturskih ispita i za taj posao su plaćeni, da državi vrate svaki euro jer ne samo da ga nisu zaradili već su obrazovnom sistemu i crnogorskom društvu nanijeli ogromnu štetu, kazao je direktor ove škole Krsto Vuković.

Takođe, zahtijevaju da se na prvoj sjednici Nacionalnog savjeta za obrazovanje i drugim institucionalnim nivoima pokrene inicijativa za ukidanje maturskog ispita i rasformiranje Ispitnog centra.

“Iz više očiglednih, po prosvjetu dramatičnih razloga. Eksterni maturski ispit u srednjim školama je, po javnom priznanju dugogodišnje članice Komisije za ocjenjivanje prof. Milice Stanković, godinama bio praćen brojnim propustima i problemima a ove godine i kulminacijom vanserijske nesposobnosti najodgovornijih lica, nespremnih da se odupru kršenju ispitnih procedura i masovnom prepisivanju”, kazao je Vuković.

Kako je istakao, kroz odnos prema probematičnoj organizaciji maturskih ispita, iz dana u dan svjedočimo brutalnom urušavanju obrazovnog sistema, ponižavanju prosvjetnih radnika, totalnoj degradaciji struke i izrazito malignom djelovanju na osnovne postulate humanističkog vaspitanja i obrazovanja.

“Varalicama i neznalicama se daje vjetar u leđa, vrijednim, darovitim i poštenim učenicima se šalje poruka da su odabrali pogrešno, da cilj opravdava sredstva i da je važno „snaći se“ a ne učiti i znati i graditi povjerenje u institucije. I to baš u trenutku kada smo napadnuti sa brojnim anomalijama i destrukcijama pred kojim upravo isključivo prosvjeta mora biti glavna linija odbrane. U društvu u kojem bujaju lažne diplome, lažne nagrade, lažni heroji, lažni prijatelji, lažni savezi, lažni poslovi. U društvu u kojem je instalirano ne samo besprizorno „vrijeme laži“ već i plasiran prototip „novog čovjeka“ po mjeri vladajuće kaste, tržišta i zakonima prljavog kapitala. Očigledno, potrebni su poslušnici, licemjeri i poltroni a ne građani koji slobodno misle, kritički preispituju i savjesno djeluju uz čvrste moralne principe na kojima je istrajavala naša nekadašnja pozitivna tradicija poštenog rada, časti i čojstva”, ističe Vuković.

Zatim je poručio.

“E, dame i gospodo, mi nemamo namjeru da učestvujemo u programu stvaranja najamne jeftine radne snage pod palicom i navalicom političke magle i programiranih interesa raznih skorojevića. Nemamo namjeru da pogrešno vaspitavamo djecu i hrabrimo ih da žmure na nepravdu i da sreću traže van Crne Gore”, ističe Vuković.

Prosvjetni radnici SMŠ“Danilo Kiš“ nedvosmisleno podržavaju sve učenike koji vrijedno rade i pošteno postupaju.

“Osuđuju jasno sve kalkulacije sa maturskim ispitima, jasno dižu glas protiv političkih igara u prosvjeti, protiv nesposobnosti, nestručnosti i neodgovornosti u svim segmentima obrazovnog sistema i traže od svih odgovornih lica donosioca odluka da se urgentno reaguje i zaustavi potop naše svete profesije. Istovremeno, pozivamo sve kolege da stanu u odbranu kvaliteta rada i profesionalne etike. Ko na to nije spreman neka preispita status, vjerovatno je zalutao”, poručuje Vuković.

19

avatar
1000
15
4
0
 
19
MarsalVladoDarijaPodrškaZbunjeni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marsal
Gost
Marsal

Pitajte joanikija što se dešava svi vi koji ste ga glasali

Vlado
Gost
Vlado

Stanje u obrazovanju i školstvu se degradira svake godine.počelo je početkom devedesetih od kad nam je došla demokratija.Od profesora koji nemaju svoj stav i treba znati prenijeti znanje na učenike(može neko biti doktor nauka ako ne umije da prenese svoje znanje drugome). Još kad sam kod svoje đece vidio da je za lektiru Hari Poter a ne neki Dostojevski jasno… Više »

Darija
Gost
Darija

A kada će doći na red problematika sa dodjelom Luča ? Poklanjaju se po dvije ocjene na Nastavnićkom vijeću osrednjim učenicima. Dok vrijedni i kvalitetni zbog jedne četvorke ostaju bez Luče jer nijesu ” miljenici” Da li ” dobitnicima” čine uslugu ambiciozni roditelji i potkupljivi nastavnici ?

Podrška
Gost
Podrška

Najzad da neko daa racionalan predlog ukidanje i komisije i završnog ispita, koji ne znači ama baš ništa. Neka učenici se na prijemnom ispitu na fakultetu pokažu šta su naučili.

svizajedno
Gost
svizajedno

Radi se o vrlo ozbiljnoj problematici , jednostrani potezi nisu dobri a još manje ispravni i adekvatni ! Ne postoji ozbiljna zemlja bez eksternog maturskog ispita . Npr u UK kandidat sam bira predmete koje će polagati na eksternom maturskom ispitu, bira i nivo koji želi , sve u zavisnosti zašto mu treba da li za nastavak skolovanja na odredjenoj… Više »

Stojan
Gost
Stojan

Svaka čast!!!

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

E sada si u pravu!

Damjanović
Gost
Damjanović

Bravo gospodine Vukoviću, znam da ste čestit i pošten čovjek i izvanredan direktor škole, svo poštovanje!

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Svaka vam je na mjestu
Sprdnja sa skolstvom
Sad smo dosli.do toga da se i maturski ispiti koriste za izbore.

RRRRRR
Gost
RRRRRR

Je li istina da nijesu mogli naći ocjenjivače nego su angažovani iz drugih institucija.

Fallcone
Gost
Fallcone

Realno👍

Pomatrač
Gost
Pomatrač

Bravo! Naša prosvjeta ima PROFESORE i ,,profesore”, nažalost ovi drugi su na ministarskim pozicijama, ovi prvi moraju da dignu glas zarad budućnosti ove države i naše djece.

cogito
Gost
cogito

Zavrsiti ovogodisnje maturske ispite tako da nijedno dete ne bude zakinuto. Niko ne sme da dobije ocenu 1 pa i da slovo nije napisao. I pustiti generaciju da svi upisu fakuktete u prvom roku a ne da ovi sto su dobili 1 ostanu za avgust i gube upisni rok! A onda ukinuti maturski, uvesti prijemne za fakuktete ali ne bodovati… Više »

Vesela67
Gost
Vesela67

Jedino sam saglasna da Luce ne treba dodatno bodovati pri upisu na fakultet. Ukinuti maturski takodje zato sto je gotovo nemoguce sprijeciti prepisivanje pod ovim uslovima (nema ometaca). Dodju sa dva -tri mobilna telefona nasa postena djeca, buducnost ove drzave

Peđa
Gost
Peđa

Pozdrav i podrška za prof Vukovića

Laban
Gost
Laban

Poništiti kompletan maturski ispit

milovan
Gost
milovan

Umjesto da kazniš ove što su prepisivali, ti bi kaznio sa ovim većinu koja je regularno položila ispit.

Vojin
Gost
Vojin

Svaka čast profesore! Sve živa istina. Vidim da sada na portalu nema komentara, normalno, jer nas ne dotiče stub države. Bitno je da se komentariše o crnogorstvu i srpstvu i da tu dokazujemo lažni patriotizam. Sram nas bilo!

Zbunjeni
Gost
Zbunjeni

I dati prednost svim poklonjenim Lučama? A znate li kakve su razlike u kriterijumima između škola? Ukinuti jedino što malo ujednačava. Kuku nam u pamet.

Send this to a friend