Društvo

Zabrinjavajuće: Sve manje majki u Crnoj Gori doji

Ilustracija

Posljednje procjene Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a pokazuju da tri od pet beba ne bude dojeno tokom prvog sata nakon rođenja. S druge strane, svega dvije od deset beba rođenih u Crnoj Gori, Azerbejdžanu i Čadu ima pristup majčinom mlijeku tokom prvog sata po dolasku na svijet.

“Procjene ukazuju na to da se 78 miliona beba ili tri od pet ne doji tokom prvog sata nakon rođenja, što ih izlaže većem riziku od smrti i bolesti i smanjuje vjerovatnoću da će se uspješno započeti i nastaviti s dojenjem”, navode UNICEF i SZO u svom novom globalnom izvještaju.

Većina ovih beba, kako je saopšteno, rađa se u državama s niskim i srednjim nivoom prihoda.

U izvještaju se navodi da novorođenčad koja se doje tokom prvog sata života imaju znatno veće šanse da prežive. Čak i odlaganje od nekoliko sati nakon rođenja može imati posljedice opasne po život.

Procenat žena koje doje u Crnoj Gori, smanjio se u odnosu na prošlu godinu za dva posto, kazala je Dnevnim novinama Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Ona je dodala da je situacija po ovom pitanju “sve gora”.

“Situacija po tom pitanju se ništa nije promijenila u odnosu na prošlu godinu, sve je gora i gora. Svake godine pričamo i sjetimo se tog problema u toj prvoj sedmici avgusta i u nacionalnoj sedmici koja bude u oktobru i to je to. Situacija je gora u smislu da je procenat majki koje doje u Crnoj Gori, do šestog mjeseca, bez bilo kakvih dodataka, sve manji i manji, on je sad 17 odsto, prije je bio 19, prije toga 25”, istakla je ona.

Mihailović dodaje da je razlog tome neadekvatna podrška majkama, te da su savjeti koje majke dobijaju u domovima zdravlja često pogrešni i obeshrabrujući.

“Mi tvrdimo da je neadekvatna podrška, zato što naše savjetnice za dojenje kontaktiraju svakodnevno sa velikim brojem majki i ono što smo mi prepoznali jeste da savjeti koje oni dobijaju u zdravstvenim ustanovama ne odgovaraju onome što su u stvari nekakve preporuke na globalnom nivou koje su se strašno promijenile u posljednje vrijeme. Mi ne pratimo te trendove i vrlo često majke dobijaju skroz pogrešne savjete što ih u potpunosti obeshrabruje da doje djecu”, napomenula je Mihailović.

Nije rijedak slučaj, kako kaže ona, da se majke u situaciji kada odustanu od dojenja i uvedu prihranu u vidu formule, osjete uvrijeđenima misleći da im se nameće poruka da nijesu dobre majke.

Mihailović sa malim procentom dojenja dovodi u vezu to što se u velikom broju porodilišta i domova zdravlja često reklamiraju formule za dohranu beba i ističe da se Kodeks koji to ograničava nikako ne poštuje.

Ona smatra da bi se dojenjem trebalo baviti u porodilištu jer je logično da se majkama već pri prvom susretu sa bebom daju prave informacije kad je podoj u pitanju.

“Svi nekako pokušavaju da prenesu krivicu jedni na druge. U porodilištu kažu da tim treba da se bave škole za trudnice, a one ne postoje u svim gradovima Crne Gore. U tim školama kažu da bi se dojenjem trebalo baviti u porodilištu, s čim smo mi saglasni. Čak i da postoje škole za trudnice u svim opštinama, jedna je priča da se o tome govori, a potpuno druga kad majka prvi put uzme dijete u ruke. Logično je da im se u porodilištu objasni i da im se daju prave informacije. Nije rijedak slučaj da se majkama kaže da su im male grudi i da ne mogu da doje ili da su im uvučene bradavice. To su pogrešne informacije koje su jako opasne. Uzalud je sva priča ako majka dobija tu informaciju”, ističe Mihailović.

Savjetnice iz Udruženja, kako kaže Mihailović, često razgovaraju sa majkama podržavajući ih da budu istrajne u dojenju i dodaje da činjenica da je tako mali procenat dojilja ne treba da čudi jer Crna Gora tapka u mjestu kad je ovaj problem u pitanju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sprdnja
Gost
Sprdnja

Svaka majka zna sta je najbolje za svoje dijete, neka nema mlijeka da doji, pa sta sad treba da crkne zato sto nije u mogucnosti. Ne sprdajte se !

Maki
Gost
Maki

Pitaj nekog iole strucnog doktora kolika je mogucnost da neka zena zaista ne pocne da proizvodi mlijeko poslije porodjaja pa ce ti biti jasno da vecina majki nece ili nema podrsku da doji svoju bebu. U 90% slucajevA “nemam dovoljno mlijeka” je samo izgovor.

Marijina mama
Gost
Marijina mama

Krivica je i u zdravstvenom sistemu, i u majkama, da se ne lazemo mi sad. Sto se mene licno tice, i pored silne zelje ali i neiskustva, uz pomoc i ohrabrenje kako onih u porodilistu tako i izabranog pedijatra , zamalo ostah bez mlijeka. Hvala Bogu i upornosti moje majke , danas moju bebu od 6 mjeseci uspjeano dojim ,… Više »

Trol
Gost
Trol

S obzirom na stanje nam u porodilistima i to cemu izlazu i majke i djecu dobro je da ijedna doji

Stanka
Gost
Stanka

Dr. Rudanovic je jedna od tih doktora koja gura formulu. Na srecu sam nastavila da dojim iako sam dobila zvanicnu preporuku od nje da uvedem formulu jer je kako ona kaze ‘beba alergicna na majcino mlijeko’. Beba je napredovala 1300 u prvih mjesec dana. Sramota sto rade!

gaga
Gost
gaga

I meni je savjetovala vjestacko s oba djeteta. Njene rijeci su da svakako prvog dana breba treba da dobije dohranu da ne bi upala u hipoglikemiju i imala nizi IQ. Naravno da nisam slusala i naravno da sam uspjesno dojila preko 18 mj.

Simo
Gost
Simo

Nema to veze sa porodilstem i doktorima vec sa majkama. Zato ne trazite krivca u dohrani, pedijatrima i sl. Jednostavno je, majka odlucuje o svemu tome, neke ne zele a neke sto zele nemaju podrsku.

Andrea
Gost
Andrea

Bravo ti ga, vidi se da si bas iskusan kad je dojenje u pitanju.
Lako je svaliti sve na zenu i nabiti joj osjecaj krivice.
Dok je takvog razmisljanja dobro se zene uopste usudjuju da rode!

skejsis
Gost
skejsis

Samo je jedna majka

Gile
Gost
Gile

Oce svaka dekolte,da ga sto prije kod babe ostave i da setaju, da se prica po instagramu kako top izgledaju posle 2 mjeseca otkad su se porodile, da ga voze u stoke kolica, itd itd… sve je to vaznije od dojenja

dvadeset
Gost
dvadeset

Nemaju kad od instagrama.

gost
Gost
gost

Današnjim majkama je važnije da sačuvaju s.se nego da doje dijete.

Wabyske
Gost
Wabyske

Što koji matrak okolišate? Recite fino da većina gospođa neće da doji i da ih niko ne može naćerati, te da je danas dobro što se odluče na 100 crnih jada i da rode to dijete

Haha...
Gost
Haha...

Jeste, vala, jedva se odluce, nemaju kad od salijetanja da budu s nekim stalno i rode mu dijete.

jovana
Gost
jovana

Ja se secam jedne majke to nije ni majka trazila je da joj se mlijeko zaustavi da ne moze da doji rodila je blizance ja sam ostala u soku

Send this to a friend