Društvo

Zbog nepravilnosti nekoliko master i doktorskih radova vraćeno na ispravku

Foto: UCG

Od usvajanja odluke o korišćenju iThenticate softvera za utvrđivanje plagijata do juče, realizovana je 151 provjera, prilikom čega je zbog utvrđenih nepravilnosti na ispravke vraćeno nekoliko master i doktorskih radova, saopšteno je Dnevnim novinama iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Kako objašnjavaju, softver se koristi, prije svega, u kontekstu prevencije plagijarizma, a za navedene radove, provjera putem softvera se vrši prije dostavljanja na uvid javnosti, kako bi se, u slučaju da se utvrdi da postoje elementi koji ukazuju na plagijat, preventivno djelovalo i izvršile potrebne korekcije.

“Do sada, ovom procedurom, vraćeno je na korekciju nekoliko magistarskih radova i par doktorskih disertacija, gdje je riječ bilo o dodatnim pojašnjenjima i ispravkama, usljed uočenih nepravilnosti. Shodno pomenutoj odluci “Kandidat je dužan da koriguje sporne djelove u roku od 30 dana od dana dostavljanja sugestija komisije. Ukoliko korišćenjem softvera za utvrđivanje plagijata bude potvrđeno da lice čije se autorsko djelo provjerava nije korigovalo sporne djelove, komisija na osnovu prikupljenih dokaza u prethodnom postupku priprema mišljenje za Senat, odnosno vijeće organizacione jedinice.” Međutim, takvih slučajeva nije bilo, te ovom metodom do sada nije utvrđen plagijat”, napominju iz UCG.

Takođe, oni ističu da dinamika provjere zavisi od produkcije magistarskih i doktorskih radova i publikacija.

Podsjećamo, odluka o korišćenju Ithenticate softvera za utvrđivanje plagijata na Univerzitetu Crne Gore donjeta je 12. aprila ove godine i njom su utvrđena pravila, namjene, ciljevi i procedure korišćenja softvera za utvrđivanje plagijata na Univerzitetu Crne Gore.

“Kako je definisano pomenutom odlukom, svi magistarski, doktorski kao i radovi izdati u okviru izdavačke djelatnosti Univerziteta Crne Gore prolaze provjeru originalnosti korišćenjem datog softvera, i tek po dobijanju potvrde od nadležnih organa Univerziteta Crne Gore, dostavljaju se na uvid javnosti u Centralnoj univerziteskoj biblioteci. Za svaki predati rad, na sajtu Univerziteta Crne Gore, u rubrici Akademska obavještenja, daju se imena magistarskih i doktorskih radova uz imena njihovih potpisnika, dostupna na linku: http://www.ucg.ac.me/objave_ spisak/blog/1 “, objašnjavaju u UCG.

Evaluaciju autorskih radova vrše Odbor za doktorske studije, Odbor za magistarske studije i Uređivački odbor su tijela Univerziteta Crne Gore, shodno članu 9 odluke o korišćenju Ithenticate softvera, objašnjavaju u UCG.

Odlukom su detaljno određeni i način i postupak provjere. Tako, ukoliko se evaluacijom autorskih radova posumnja da ima elemenata koji bi se mogli tumačiti kao plagijat, Centar za studije i kontrolu kvaliteta na Univerzitetu Crne Gore formira komisiju iz reda lica sa akademskim ili naučnim zvanjem na Univerzitetu.

“Zadatak komisije je da prikupi dokaze, sprovede analizu da li su rezultati evaluacije relevantni za konkretne slučajeve i rezultat provjere dostavlja tijelima koja su zadužena za evaluaciju. Po potrebi, komisija može da organizuje zajednički sastanak sa autorom i mentorom (kod magistarskih/ master radova i doktorskih disertacija) radi dobijanja dodatnih obrazloženja”, propisano je u odluci.

Kako je istaknuto, rezultat primjene metode za provjeru plagijata je pozitivan ako postoje elementi koji se mogu tumačiti kao plagijat. Indikatori pozitivnog rezultata za doktorske disertacije i magistarske/master radove su ako postoji bilo koji dio teksta koji je direktno preuzet od drugih autora bez navodnika i originalnog izvora ili ako postoji bilo koji segment metode, ideje i slično koji je preuzet, a da nije citirano originalno djelo u kome su metoda, ideja, software i drugo uvedeni.

Takođe, rad je plagijat i ako postoji više od 30 odsto sličnosti između doktorske teze/master rada kandidata i autorskih radova drugih autora, a da nisu navedeni izvori ili ako kandidat ne navodi jasno djelove sopstvenih naučnih radova u master radovima ili doktorskim tezama.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo11devetki💔
Gost
Dejo11devetki💔

Imam jedno pitanje ako se vratim u crnu goru a moja italijanska vozačka istekne. Imam li ja pravo na osnovu nje da dobijem našu vozačku dozvolu da ne izlazim ponovo na polaganje. 👍

ND
Gost
ND

Koliki je broj već nostrifikovanih lažnih diploma sa kojima ljudi uveliko rade? Ko će iz Ministarstva prosvjete odgovarati za ogroman broj lažnih diploma koje su nostrifikovane i sa kojima se našoj djeci,koja su regularno zavšili škole i fakultete,oduzima posao?

Ljuta
Gost
Ljuta

Dobro meni reče rektor jednog CG univerziteta…propisivanje je dopusteno ako znaš kako

Nada
Gost
Nada

Šta će država uraditi sa diplomama iz Tutina?Studenti uplate 1200eura godinu i ne izlaze na ispite.Tskbe kadrove zatim zaposle u državnim firmama i šta da se očekuje osim propast.

Slavko
Gost
Slavko

Zasto govorite o magistarskim radovima?Odavno ne postoji mogucnost izrade magistarskog rada niti sticanja zvanja – magistar. Ne samo u CG nego nigdje u svijetu.
Sada je moguce raditi iskljucivo master radove i sticati zvanje mastera (MA) iz odredjene oblasti.

HNovi
Gost
HNovi

A šta ćemo sa već 3/4 falsifikovanih doktorata, koji primaju veliki novac i zauzimaju visoke pozicije. Šta ćete uraditi, šta?

Kec
Gost
Kec

To su doktorati mahom iz regiona, sa sumnjivih fakulteta, nisu sa ucg

Konzilijum
Gost
Konzilijum

A amdasador Sanjica, sa više od 60% prepisanog. Od tačke do tačke.

Send this to a friend