Društvo

Zdravstvene ustanove kao bilbordi: Nezakonito reklamiraju ljekove i hranu za bebe

Većina zdravstvenih ustanova, počev od domova zdravlja, u čekaonicama i holovima reklamira proizvode za dojenje beba, kašice, razne terapije protiv bolova, kao i aparate za mjerenje pritiska i šećera u krvi, iako je to zakonom zabranjeno. Iz Ministarstva zdravlja su za Dan odgovorili da u zdravstvenim ustanovama nije dozvoljeno reklamiranje proizvoda za dojenje i kašica za bebe. Prema riječima roditelja, nerijetko im pedijatri i ljekari nude samo određene terapije i zamjensku ishranu za djecu, predstavljajući flajere i uputsva, što je takođe favorizovanje određenih proizvođača.

“Ako ima takvih slučajevau praksi, onda treba da budu predmet Uprave za inspekcijske poslove. Budući da je primjena kodeksa obavezujuća za sve zdravstvene radnike i ustanove u Crnoj Gori, zdravstvene ustanove ne mogu prihvatiti donirane zalihe zamjenskih mlijeka od proizvođača i distributera, već isključivo mogu izvršiti nabavku po veleprodajnim cijenamau skladu sa principima Bejbi frendli inicijative i Bejbi frendli inicijative zajednice putem javnih nabavki”, kažu u Ministarstvi zdravlja.

Kako navode na ovaj način onemogućeno je zdravstvenim ustanovama da putem donacije, odnosno prihvatanjem donacije zamjenskih mlijeka favorizuju određenog proizvođača ili distributera, već nabavku ove vrste proizvoda mogu vršiti isključivo putem javne nabavke.

“Podsjećamo da su zdravstvene ustanove u državnom vlasništvu obveznici primjene Zakona o javnim nabavkama. Shodno tome, zdravstvena ustanova kao naručilac dužna je da postupak javne nabavke učini transparentnim u svim njegovim fazama i da obezbijedi da svi ponuđačiu svim fazama postupka javne nabavke imaju ravnopravan tretman. Zakonom je zabranjeno reklamiranje ljekova opštoj javnosti koji se izdaju na recept, dok se ljekovi koji se izdaju bez recepta mogu se reklamirati u medijima, kao i na drugi način, od nosno mogu se davati informacije o ovim ljekovima u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika lijeka koji je sastavni dio dozvole za lijek”, ističu iz Ministarstva zdravlja.

Iz Uprave za inspekcijske poslove za Dan su kazali da je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove nadležna za kontrolu oglašavanja proizvoda i medikamenata u zdravstvenim ustanovama.

Iz Ministarstva navode da su zdravstvene ustanove u obavezi da preduzmu potrebne mjere kojima se obezbjeđuje konkurencija među ponuđačima.

“Zdravstvena ustanova, kao naručilac, ne smije da ograniči ili spriječi konkurenciju među ponuđačima, a posebno ne može da onemogući bilo kojeg ponuđača da učestvujeu postupku javne nabavke neopravdanom primjenom pregovaračkog postupka ili korišćenjem diskriminatorskihuslovai kriterijuma ili mjera koje favorizuju pojedine ponuđače. Kada su u pitanju ljekovi, Ministarstvo zdravlja je donijelo Uputstvo o načinu evidentiranja donacije i sponzorstva za ljekove i medicinska sredstva u zdravstvenim ustanovama, a koje propisuje da predmet donacije mogu biti samo ljekovi koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno koji se nalaze na listi ljekova, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva zdravlja”, pjašnjavaju iz tog Vladinog resora.

Donošenjem uputstva, kako tvrde u Ministarstvu, onemogućeno je da se pacijentima za vrijeme bolničkog liječenja u terapiju uvodi li jek koji je dobijen putem donacije, a ne nalazi se na listi ljekova, što bi imalo za posledicu da pacijenti po izlasku iz bolnice lijek kupuju kao nastavak terapije.

“Na ovaj način smo onemogućili favorizovanje određenog proizvođača lijeka i uputili ljekare da koriste isključivo terapiju sa liste koja će kao nastavak terapije biti dostupna pacijentu na recept”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Iz Doma zdravlja Podgorice i KCCG nijesu odgovarali na pozive i pitanjau vezi sa reklamiranjem proizvoda.

9

avatar
1000
7
2
0
 
9
SrećkovekiCdmxLipovoBole
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srećko
Gost
Srećko

Farmaceuska mafija je jedna od jačih a ako ne i najjača na svijetu.Toliko.

veki
Gost
veki

a uđeš u apoteku kao u prodavnicu cipela, lijeka na recept često NEMA

Lipovo
Gost
Lipovo

Recite mi dva kardiologa, u PG, koji za istu bolest i simptome, odnosno laboratorijske i EKG nalaze, prepisuju isti lijek. Zassto? Zassto uporno prepisuju recepte za holesterol koji izazivaju 10-15 puta veće vrijednosti AST i ALT jetre, kako i njen otok, a ne, recimo, Crestor, pa iako se plaća oko 20€. Ovo iz razloga ssto nas zamjenica ministra zdravlja ubjedjuje… Više »

Bole
Gost
Bole

Ovo ko da se otkriva nesto novo? Svi znamo da doktori dobijaju procenat za reklamiranje i preporucivanje ljekova, raznih proizvoda, terapija i testova. Cemu se tacno cudimo? 🙂

Krsto
Gost
Krsto

Meni da ne vidim reklamu ne bih znao ni da nešto postoji. Tako da reklamiranje flašica, cucli ili mjerača pritiska smatram korisnim, a ne štetnim.

Bole
Gost
Bole

Bogami ako ne znas da postoje cucle, flasice i mjerac pritiska…

Cdmx
Gost
Cdmx

Bole, a ti sve znaš….majke ti ne lupaj! Za šta reklame služe!! Svaki dan nešto novo, bolje jeftinije, kvalitetnije. Ugasi taj telefon da se ne smaraš…sve znaš pa bleji u svom svijetu.

Mama
Gost
Mama

A u bloku 5 stoji onaj kao tv koji svasta reklamira,umjesto da djeci pusti neki sadrzaj zabavnog ili edukativnog karaktera. I mogu da kazem da je dr Gojkovic jedini pedijatar koji mi nikada za 9 godina nije dala nijedan flajer ili upitila na neke kupovne kasice,dok mi kod Bijelicke kad odem kofer treba po izlasku da potrpam sve flajere da… Više »

Haos
Gost
Haos

Javna tajna

Send this to a friend