Društvo

Zdravstvenom sistemu prijeti kolaps

Foto: Pobjeda

Kaćuša Krsmanović

Eskalacija epidemije koronavirusa, enorman broj inficiranih, zastrašujući broj umrlih od posljedica kovida-19, zakašnjela vakcinacija, nedostatak medicinskih sredstava i ljekova, redovi pacijenata pred ambulantama Poliklinike KCCG, obračuni obezbjeđenja sa pacijentima u kojima je morala da interveniše i policija, povratak dugih lista čekanja na specijalističke preglede i dijagnostiku, odnosno za neke od njih ni nema termina, samo je dio učinaka skoro osmomjesečnog ministrovanja ljekarke Kliničkog centra Crne Gore Jelene Borovinić Bojović resorom zdravstva, piše današnja Pobjeda.

Epidemija koronavirusa u Crnoj Gori opet se razbuktava, a više poznavalaca prilika u zdravstvenom sistemu sa kojima je Pobjeda razgovarala, upozorava da naše medicinske ustanove, koje će ponovo morati da se vrate na rigorozan „kovid režim“, sa ovolikim listama čekanja, neće biti sposobne da odgovore potrebama pacijenata.

Podaci za brigu

Podaci do kojih je Pobjeda došla pokazuju da su te liste ne samo zabrinjavajuće duge, već imaju tendenciju rasta. I to dnevno.

Izvori Pobjede iz sistema zdravstva kažu da za zakazivanje pregleda u gastroenterološkoj ambulanti termina nema prije oktobra, kao ni u kabinetu za gastroskopiju, u što su se i sami uvjerili.

“U reumatološkoj ambulanti prvi termini su, takođe, u oktobru, neurološkoj kraj septembra, endokrinološkoj i ambulanti za kapilaroskopiju početak oktobra, psihijatrijskoj ambulanti i dispanzeru za epilepsije kraj septembra. Termini za kabinet za DXA su kraj septembra, za kabinet za ultrazvuk oka, kao i kabinet za kontaktna sočiva sredina septembra. U kardiološkoj, kardiohirurškoj i audiološkoj ambulanti, kabinetu za holter i ultrazvuk srca prvi termini su početkom septembra”, kaže izvor Pobjede.

Ni najmlađi pacijenti nijesu pošteđeni čekanja. Tako, kako ističe sagovornik Pobjede, u podgoričkom Domu zdravlja prvi dostupan termin u psihijatrijskoj ambulanti je sredinom oktobra.

“Kod dječijeg fizijatra i alergologa početak oktobra, u genetskoj ambulanti sredina septembra, kao i u dječjem EEG kabinetu i kabinetu za magnetnu rezonancu”, dodaje on.

Objašnjava da ništa bolje nije ni u Centru za radiološku dijagnostiku.

“Prvi slobodan termin za MSCT angiografiju je novembar, MR kostiju i zglobova kraj oktobra, digitalnu mamografiju oktobar, MR abdomena sredina oktobra, ultrazvučnu dijagnostiku oktobar i MSCT koronarografiju sredina septembra”, podaci su Pobjedinih izvora.

Ističu da su u većini ambulanti Kliničkog centra liste čekanja na specijalističke preglede duže od mjesec, uključujući i MR dijagnostiku za onkološke pacijente.

Jedan od sagovornika Pobjede podsjeća da je u martu situacija u Kliničkom centru sa listama čekanja bila znatno bolja zahvaljujući dopunskom angažovanju zdravstvenih radnika vikendom, uprkos veoma složenoj epidemiološkoj situaciji.

“Bilo je obećano da će se rad nastaviti istom dinamkom kako bi liste čekanja bile eliminisane. Što se od tada promijenilo? Došli smo u paradoksalnu situaciju – epidemiološka situacija je bila stavljena pod kontrolu, ali je s druge strane rapidno porasla lista čekanja za većinu specijalističkih pregleda”, ističe on.

Nova prijetnja

Broj inficiranih koronavirusom od juče u našoj zemlji ponovo premašuje stotinu, odnosno 132 u jednom danu. To znači da će zdravstvene ustanove morati da šire kapacitete za kovid pacijente, što s druge strane podrazumijeva, manje kapaciteta za sve ostale bolesnike.

“Pred ozbiljnom smo prijetnjom novog rapidnog skoka broja zaraženih uzrokovanog delta sojem koronavirusa, a imamo ogromne liste čekanja. I umjesto da se u periodu relaksacije kadrovskih i prostornih kapaciteta nastojalo da se u Kliničkom centru liste čekanja, ako ne eliminišu, makar svedu na najmanju moguću mjeru u novi talas ulazimo sa dugim listama čekanja. Bojimo se da zdravstvenom sistemu, sa ovakvom organizacijom posla, prijeti kolaps”, upozorava jedan od Pobjedinih sagovornika.

A naša ministarka umjesto da pruži kakav-takav odgovor građanima Cne Gore kako će se liječiti pred prijetnjom nove eskalacije epidemije nastavlja da se preko saopštenja obračunava sa prethodnicima i uz to je odlučila da iz Mreže zdravstvenih ustanova isključi privatni sektor.

Ubuduće će privatne zdravstvene ustanove, od ambulanti do bolnica i apoteka, morati da se prijavljuju na javne oglase za usluge koje javno zdravstvo nije u mogućnosti da pruži građanima. Plan je da sve te procedure odrade u narednih pola godine. Borovinić Bojović nije našla za shodno da zahvali privatnim zdravstvenim ustanovama za podršku koju su pružile javnom zdravstvenom sistemu i pomogle da ne doživi kolaps u jeku epidemije koronavirusa.

U obraćanju javnosti ministarka je rekla da građanima Crne Gore šalje poruku da je „cilj unapređenje javnog zdravstva i smanjenje lista čekanja, a ne njihovo vještačko gomilanje i stvaranje gužvi da bi javni zdravstveni sistem omalovažili, a predane i posvećenje ljekare i svo ostalo medicinsko osoblje predstavili kao nesposobne“.

Arogantno, kao u svakom obraćanju javnosti, nije ni pokušala da objasni zašto su za njenog ministrovanja liste čekanja toliko nagomilane da za većunu specijalističkih pregleda nema termina prije jeseni.

I još važnije, nije našla za shodno da građanima koji joj daju platu saopšti kakav „kovid odgovor“ su ona i njen tim pripremili za nadolazeću eskalaciju epidemije.

Jasno je da će broj inficiranih u narednim danima prelaziti stotinu, to znači i znatno povećanje broja hospitalizovanih pacijenata, samim tim i potreba za još više medicinskih radnika na kovid odjeljenjima…

Osim toga, vjerovatno će opet morati da se posegne za obustavom ili ograničenjem ambulantnih pregleda u Kliničkom centru što podrazumijeva rast lista čekanja.

“Osiguranici neće imati izbora nego da se snalaze kako znaju i umiju za novac kako bi pregled platili privatniku. Bojimo se da je to ono što građane čeka u mjesecima koji dolaze”, zaključuju sagovornici Pobjede.

 

29

avatar
1000
23
6
0
 
26
GrađaninVirusFoteljeJovoMiki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Građanin
Gost
Građanin

Mi umiremo jer vi ne umijete da se organizujete. A da smo vam familija, kumovi Ili ne daj bo,že da vas podmitimo onda bi bilo preko reda?

Fotelje
Gost
Fotelje

Danas 69 zaraznih , pa mi to ne izgleda enormno. Zašto takva kvalifikacija

Jovo
Gost
Jovo

Plate Doktorima po 3 000 € i problema biti neće.
Ovako svi odlaze u inostranstvo.
Šta nije tu jasno.

Jovo
Gost
Jovo

Doktor medicine plata 650€ a vatrogasac u Herceg Novom.720€.
Ovo je istina

Građanin
Gost
Građanin

Doktor medicine ne bi trebao da vrijeđa bilo koga a pogotovo ne službu zaštite I spašavanja

Anonim
Gost
Anonim

Nažalost, mislim da je evidentno da je država u kolapsu. Ne, ovo nije neznanje, ovo je namjera

Virus
Gost
Virus

Anonimni ove su plate bile za vrijeme DPS vladavine.

Hurem
Gost
Hurem

I ako sama cekam reeglede kod specijalista nesto mi ovo mirise na OSVJEZENJE.TRAZILI STE GLEDAJTE.KRST U RUKE PA NEKA VAM BOG POMOGNE.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pošteno govoreći ovo je nasleđe Dps. Nisu pravili Bolnice nego su stanove dobijali.

Miki
Gost
Miki

Nego sta, nego nasledje DPSa. A cdm im je samo produzena ruka mrznje koju sire

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Sve ovo što se dešava je vrlo pažljivo isplanirano! Neće pucati u nas već će nas uništavati virusima i ostalim bolestima bez mogućnosti liječenja! Za to vrijeme ostali eksperti uništavajz sve što se moźe uništiti od prosvjete do ekonomije! Puzajuća okupacija, FAŠIZAM NA SCENI!

IQ.
Gost
IQ.

Dižete paniku bez veze ! svako normalan zna da je kod nas haos od pamti vijeka !

Lipovo
Gost
Lipovo

Naše zdravstvo je već punu godinu na ,,intezivnoj” Teško tome ko nema novca za ,,privatnike”!

Markoz
Gost
Markoz

Sto nam rade eksperti. Vidi li iko kraja ovom ludilu.

Iz regiona
Gost
Iz regiona

Francuska je ponos Evrope….Policija se pridruzila narodu koji hoce da ukine korona mjere
Danas je ponosno reci da si Francuz
A nasi mediji mrak pustaju i ne daju sto je narod po Evropi ustao

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Nevjerovatni su mi ovi antivakseri! Oni su protiv već u startu! Ne morate se vakcinisati ali onda živite izolovano jer ni mi vakcinisani ne želimo da naše živote ugrožavaju neke primitivne, neobrazovane osobe. Vaše pravo je da se ne vakcinišete, naše pravi je da budemo zaštićeni od virusa!

Iq200
Gost
Iq200

Bravo

Titan
Gost
Titan

Dzaba pisete nece vam se vratiti DPS. Ali mogu vam reci da uzivam dok vas gledam kako se koprcate. Boli vad uvo zapalili bi citavu zemlju ako treba da Mila izdignete.

Srdjan
Gost
Srdjan

Koliko je bolnica dps napravio ?

Patriota
Gost
Patriota

Više nego što ćete vi saznati koliko ste milijardi poklonili državi srbiji !

Sasi
Gost
Sasi

Ne mlatite

Da te vidim CG
Gost
Da te vidim CG

Zbog SZO i korona mjera U Italiji narod masovno na ulice i uzvikuje “”SLOBODA “”
Ubrzo ce korona the end 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Maine
Gost
Maine

Dje ste dušebrižnici bili prošle godine?

Volim te CG
Gost
Volim te CG

SZO je samo za sklapanje miliona od respiratora, maski , rukavica, , asepdola alkohola, domestosa, toalet papira, paste, raznih konzerv, brasna,,i , i sada vakcina. .
Sada trazite od SZO neka vam pomogne jer nijesu dali da se lijece teze oboljeli od korone .( tumor, rak , dijabetes, srce, i td i td )
K

@lexa
Gost
@lexa

Poznata priča. Za sve je kriva prethodna vlast. Ako nešto ne preduzmeto, ovakvo stanje ako ne i gore, imaćemo naredne tri godine. Na nama je odluka.

Janko
Gost
Janko

Kakva ministarka takvo i zdravstveno stanje u drzavu

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Nikada ova vlast nije kontrolisala pandemiju,a čini mi se i malo šta drugo.

Beli
Gost
Beli

Kolaps nam je i bio neminovan sa cetnicima,dje cetkik dodje pisi propalo slobodno !!

kVD
Gost
kVD

Vlada ostavku i da dodje onaj. Ko zna sta radi

Send this to a friend