Društvo

Zgrada medicinara u Radovićima puna vlage, krov prokišnjava

Iako je izgrađena prije manje od dvije godine, druga od dvije stambene zgrade u Radovićima za potrebe tivatskih zdravstvenih radnika, ima veliki broj nedostataka. Prema tvrdnjama stanara, niti investitor, niti izvođač radova ne pretržu se da ih otklone.

Investitor zgrade u kojoj su 24 stana bila je Stambena zadruga Zdravstvo iz Podgorice, a izvođač radova kompanija Roaming Montenegro iz Nikšića. Ove stanove koje su kupovali po povlašćenim cijenama od 680 eura po kvadratu, dobilo je osam radnika tivatskog Doma zdravlja, te još nekoliko njihovih kolega – medicinara iz Nikšića koje u svoje stanove plaćali po 850 eura za kvadrat.

Ostatak stanova i kompletno prizemlje Zdravstvo je prodalo trećim licima. Prizemlje je kupila firma Napredak koja je nedugo potom ovaj prostor iznajmila trgovinskom lancu Aroma koji je ovdje otvorio veliku prodavnicu i restoran-kuhinju sa gotovim jelima.

Stanari tvrde da to nije namjena ovog prostora koja je previđena originalnim projektom zgrade, što je konstatovo i vještak građevinske struke kojeg je u međuvremenu angažovala Skupština stanara zgrade.

Oni nadalje navode da objekat u kojem su kupili stanove ima brojne nedostatke i da je građen uz odstupanja od originalnog projeta, što se kažu, vidi i golim okom na primjeru balkona njihovih stanova koji se razlikuju od identične- prve zgrade za tivatske medicinare, a koja se nalazi odmah preko puta njihovog objekta. Za tu zgradu koju je radila kompanija Montas Engineering kažu da je u potpunosti urađena u skladu sa projektom i traženim standardima, za raziku od njihove koja, iako je još pod dvogodišnjim garantnim rokom koji ističe u okrobru, ima brojne neostatke.

Krov njihove zgrade prokišnjava, oluci u nekvalitetni i loše postavljeni, u unutrašnjosti zgrade vidljive su fleke od vlage koja prodire kroz krov i zidove, problema je bilo sa liftom i mašinskom sobom, a mermer koji je ugrađen kao podna obloga stepeništa i hodnika je nekvalitetan i sa flekama koje se ne mogu skinuti ni nakon više pokušaja čišćenja.

Predstavnici Skupštine stanara koji su novinara portala Boka news sproveli po novoj zgradi pokazali su i glavne elektro-razvodne table uz koja su im ugrađena stara i već korišćen električna brojila za struju umjesto projektom previđenih novih digitalnih brojila.

Ukazali su i na brojne probeme kanalizacijom u i oko objekta koja po njihovim riječima, takođe nije izvedena po projektu. Tvrde i da tokom gradnje zgrade stručni nadzor nije postojao i da je zgrada kasnije ipak tehnički primljena iako je imala brojne nedostaake i odstupanja od projekta.

Dio njihovih tvrdnji opravdava i nalaz sudskog vještaka građevinske struke Zorana Filipovića koji je u oktobru prošle godine na zahtjev Skupštine stanara pregledao zgardu i evidentirao brojne nedostatke, iako nije mogao doći ni do originalnog ugovora o građenju, kao ni do okončane situacije od strane izvođača radova.

Pored ostalog, vještak je konstatovao da „objekat u pogledu kanalizacije nije dimenzionisan za sadašnje stanje“ i da „sadašnja upotreba kanalizacuije nije previđena projektom“ jer u prizemju zgrade nije bi projektovana velika prodavnica- restoran, već četiri manja uslužna lokala.

Vještak je konstatovao da ne postoji ni ventilacija iz prizemlja kojom bi se odvodili mirisi iz kuhinje Arominog trgovinsko-ugotitejskog objekta, a stanari tvrde da nikada nisu dali većinsku sagasnost vlasniku polovnog prostora u prizemlju njihove zgrade, da on i njegov zakupac otvore ovakav objekat od koga kažu, nemaju mira, kako zbog intenzivnih mirisa iz kuhinje, takko zbog buke u ranim jutarnjim satim kkada dolaze kamioni sa robom za porodavnicu , odnosno sa neredom u dvorištu od ambalaaže, paleta i drugog.

Iz Komunalne inspekcije i Komunalne policije Opštine Tivat Boka News nije dobio odgovor na pitanja u vezi pritužbi stanara zgade u Radovičima.

Predsjednica Sindikata Doma zdravlja Tivat Violeta Račić kazala da je upoznata da ima primjedbi stanara na zgradu, ali da ona nije nadležna za to.

„Ja nisam zgradu ni projektovala, ni gradila, niti vršila nadzor nad njome, ni tehnički prijem jer to niti je moja struka, niti se ja time mogu baviti. Za sve to odgovore stanarima treba da da investitor objekta Stambena zadruga [email protected], kazala je Račić.

Iz te zadruge na čijem je čelu v.d. direktor Vladimir Pavićević kazali su da je stručni nadzor nad izgradnjom sporne zgarde vršilo preduzeće BK Elektro grupa d.o.o Bar.

“Stručni nadzor je imao licencu za vršenje ovog posla, izdatu od Inženjerske komore Crne Gore. Tehnički pregled a samim tim ni prijem predmetnog objekta ne vrši ni Stambena zadruga ZDRAVSTVO, kao investitor, ni stručni nadzor na izgradnji objekta, već preduzeće koga svojim rješenjem imenuje nadležni gradski Sekretarijat, a koje, razumije se, za to mora ispunjavati zakonom propisane uslove. Sekretarijat za uređenje prostora i izgradnju objekata opštine Tivat je Rješenjem od 14.08.2017. godine imenovao preduzeće Arhiline doo Nikšić za vršioca tehničkog pregleda predmetnog objekta. Na osnovu pozitivnog Izvještaja o izvršenom tehničkom pregledu objekta, pomenuti Sekretarijat je Rješenjem od 03.10.2017. godine izdao upotrebnu dozvolu za predmetni stambeno-poslovni objekat”, istakao je Pavičević.

On je dodao da je Stambena zadruga, na osnovu dostavljenih primjedbi upisanih u Zapisnicima o primopredaji stambenih jedinica i dopisa upućenih od Skupštine stanara druge zgrade, angažovala izvođača radova da sa svojim stručnim ekipama izađe na lice mjesta i otkloni sve nedostatke i primjedbe na koje je ukazano, ali nije precizirao kada će nedostaci biti otklonjeni i zašto se to još nije desilo.

Pavićević je potvrdio da je kompletan poslovni prostor u spornog zgradi prodat firmi Napredak.

“Sva sredstva od prodaje ovog poslovnog prostora kao i značajna dodatna sredstva su utrošena za izgradnju prostorija Doma zdravlja u prvom stambeno – poslovnom objektu, jer je na placu koji je opština Tivat poklonila Sindikalnoj organizaciji Doma zdravlja Tivat, postojao stari objekat Doma zdravlja, koji je zbog potrebe izgradnje novih stambenih objekata srušen, a uslov za bilo kakvu gradnju na ovom placu je bio da se Domu zdravlja Tivat obezbijede prostorije u novim stambenim objektima. Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da smo uspjeli da građanima ovog područja obezbijedimo moderne ambulante za pružanje zdravstvenih usluga”, zaključio je on.

12

avatar
1000
12
0
0
 
8
Dom zdravljaMjestaninDraganoZora Milovickomentator
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dom zdravlja
Gost
Dom zdravlja

Gospodine Pavićeviću, evo javno da vam kažem da je Luštica Bay donirala pare za modernu i savremenu ambulantu, a gdje su pare od druge zgrade, to je sad pitanje?

Mjestanin
Gost
Mjestanin

U kom su smjeru pare pošle od dtuge zgrade? Daleko je više dobijeno prodajom nego u prvoj zgradi a veliki dio donacija za izgradnju i opremanje Doma zdravlja je od strane Lustica bay, Vladimire! I zašto si na prvom objektu bio na otvaranje a na drugom se nisi udostojio da dođeš?

Mjestanin
Gost
Mjestanin

Podhitno kazniti komisiji Tehničkog prijema i oduzeti im licence kao i nadzoru!

Mjestanin
Gost
Mjestanin

Gdje su pare od prodaje stanova i poslovnog od druge zgrade?Izvođač ne treba niti smije da se mješa u prodajnu cijenu stanova!

Mjestanin
Gost
Mjestanin

Druga zgrada je rađena bez nadzora ininžinjera!

Dragano
Gost
Dragano

Gospodo sveje tacno u tekstu osim sto ste postavili sliku druge zgrade koja je napravljena do perfekcije koja moze da sluzi kao uzor kako treba dase gradi.Molimo da preomjenite sliku posto izvodjac moze da vas tuzi a cudnoje daste clanak preuzeli od bpka njuza a sliku stavili drugu .Nadamo se dacete propust ispravit

Zora Milovic
Gost
Zora Milovic

Zgrada na slici je PRVA ,koja je vrhunski izgradjena,kvalitetno i sigurno,kojom su stanari prezadovoljni 4.g. Zahvalni smo Stambenoj zadruzi i izvodjacu “Montas Enginjering”.Neumjesno je sto nije “postavljena”slika sporne zgrade!

komentator
Gost
komentator

Mozda je vrijeme da se nekome konacno oduzme licenca za nadzor, cisto za primjer drugima kako mogu proci ako pecatiraju i pisu izvjestaje a da nikad nisu ni bili na objektu

mojsilović
Gost
mojsilović

Da li se neko ipak nada da će se ovim ljudima riješiti problem?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Sve je to dobro ako je beton propisanog kvaliteta I armatura po projektu. Sve te sitnice se mogu uklanjat postepeno ili istrpit. Nemojte mislit da pravdam izvodjaca, naprotiv ako mozete stegnite ga da to ispopravlja, nego poredim da drugim objektima I krupnijim problemima.

Bilvoliladaznas
Gost
Bilvoliladaznas

Sve istina.

Flojd
Gost
Flojd

Zanimljivo je da se ovakve stvari nikada nisu mogle desiti u SFRJ.. bilo šta da nije bilo regularno letjele bi glave.

Send this to a friend