Društvo

Zločin nad Bošnjacima u Crnoj Gori, o kojem se ćutalo 100 godina

Zločin nad Bošnjacima u Crnoj Gori, o kojem se ćutalo 100 godina// Foto: RFE - RL (Šerbo Rastoder)

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i istoričar Šerbo Rastoder uputili su poslaničkim klubovima u crnogorskom parlamentu Prijedlog rezolucije o genocidu u Šahovićima 1924. godine nad muslimanskim stanovništvom.

Naselje Šahovići, danas Tomaševo, nalazi se između Bijelog Polja i Pljevalja, na sjeveru Crne Gore.

Rezolucijom se traži da Skupština osudi zločin, omogući obilježavanje stogodišnjice masakra i podizanje spomen-obilježja stradalima, kao i posebno pravoslavcima koji su tada spasili nekog od mještana.

“Ove godine obilježavamo stogodišnjicu zločina, a rezolucija je pitanje časti sojske i čojske Crne Gore, njenog građanskog karaktera i multinacionalne politike”, kaže Rastoder za Radio Slobodna Evropa.

Da bi rezolucija ušla u skupštinsku proceduru, neophodna je podrška najmanje četiri poslanika ili peticija od 6.000 potpisa.

Na pitanje da li će Bošnjačka stranka sa šest poslanika podržati da rezolucija uđe u skupštinsku proceduru, u toj stranci je Radiju Slobodna Evropa rečeno da će se o tome odrediti kada ona dođe na dnevni red.

Za usvajanje rezolucije u parlamentu je neophodna natpolovična većina, od 81 poslanika.

Većinu u Skupštini Crne Gore čine stranke prosrpske orijentacije, uključujuči stranke proruskog Demokratskog fronta koji je nedavno rasformiran.

Sa njihovim liderom Andrijom Mandićem koji je na čelu Skupštine, profesor Rastoder je razgovarao povodom rezolucije za koju kaže da je test pomirenja.

“Očekivao sam veću podršku od njega”, riječi su Rastodera.

Rastoder je na čelu Odbora za obilježavanje stogodišnjice od genocida u Šahovićima.

Masakr u Šahovićima 1924. godine

U rezoluciji se pojašnjava da je riječ o malo poznatom događaju iz vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u kojem je u odmazdi, zbog ubijenog policijskog službenika Boška Boškovića, ubijeno između 100 i 1.200 muslimana.

Tačan broj ubijenih se ne zna jer istraga nikada nije sprovedena.

Tadašnji predstavnici bjelopoljske vlasti su ustvrdili da su ga ubili muslimanski komiti (pobunjenici) i pozvali na osvetu, odmah nakon sahrane, u trajanju od 24 sata koju žandarmerija neće sprječavati.

“Osvetnici, njih oko 2.000, uglavnom iz okoline… u dužini od 19 kilometara popalili su sve muslimanske kuće, popljačkali i pobili svakog koga su zatekli”, navode autori rezolucije.

Danas u Šahovićima ne živi nijedan potomak tadašnjeg muslimanskog stanovništva.

Profesor istorije Rastoder kaže da su naknadna svjedočenja pokazala da Boškovića nisu ubili muslimanski komiti, odnosno da je do masakra došlo na osnovu dezinformacije.

“Za zločin nije niko odgovarao niti je povedena bilo kakva istraga od tadašnjih vlasti. Prećutan je od strane nauke i potomaka. To je jedinstven primjer – da je počinjen u vrijeme mira, a da država nije reagovala na stihijsko ubijanje i protjerivanje nevinih ljudi”, ocjenjuje Rastoder.

On kaže da su potomci muslimana, kojih je do tada na tom području bilo oko 90 posto, otišli za Tursku, Sandžak, te Bosnu i Hercegovinu.

“U selima kod Brčkog živi 400 porodica. Oni žele da se, na području gdje su stradali njihovi preci, podigne spomen-obilježje”, navodi on.

Potomci žrtava inicirali obilježavanje zločina

U ime potomaka porodica iz Šahovića koji žive u Bosni i Hercegovini, pisani zahtjev Skupštini za obilježavanje stogodišnjice zločina poslao je Ćazim Suljević.

U pismu, proslijeđenom Radiju Slobodna Evropa, traže da vlasti 9. i 10. novembar, dane masakra u Šahovićima, uvrste u državni kalendar sjećanja na nevino ubijene, da im se omogući da podignu spomen-obilježje i obezbjede uslove za održavanje komemoracije.

“Duboko svjesni da mržnja i želja za osvetom nisu garancija boljoj budućnosti, trajno smo opredijeljeni ka oprostu i pomirenju”, navodi Suljević.

Profesor Rastoder ističe da potomci samo traže mogućnost da obiđu i urede groblja predaka kojih je 34 na tom području.

Za sada, navodi on, nijesu uspjeli od mještana da otkupe dio zemljišta na kome bi bio podignut spomenik.

“Prošlo je 100 godina i ne pada nam na pamet da bilo koga od potomaka okrivljujemo. Naglasili smo i da nikome ne pada napamet da traži nazad zemlju koja je uglavnom oteta i naseljena drugima ljudima”, kaže Rastoder.

Kakav bi mogao biti stav parlamentarne većine?

Budimir Aleksić, istoričar i bivši poslanik Mandićeve partije, za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje da je predložena rezolucija problematična jer ima za cilj produkovanje tenzija i konfrontacija.

Smatra da su prije predlaganja rezolucije istoričari trebali da daju sud o tom događaju.

“U ovom slučaju se, na primjer, i vjerska zajednica bavi istorijskim događajem, pa ide prema političarima sa inicijativom. Put je istraživanje činjenica, dokumenata nakon čega treba donijeti naučni stav o određenom događaju”, stav je Aleksića.

O Šahovićima po ugledu na ranije rezolucije o genocidu

U crnogorskom parlamentu 2022. usvojena je Rezolucija o genocidu u Pivi i Velici, koja se odnosi na stradanje pravoslavnog stanovništva 1943. i 1944. godine, kada su pripadnici SS divizije “Princ Eugen”, uz podršku Handžar divizije, ubili više od hiljadu civila, od čega više od 200 djece.

Piva i Velika nalaze se na sjeveru Crne Gore.

Ta rezolucija usvojena je na inicijativu i podrškom dominantno prosrpske parlamentarne većine koja je osvojila vlast avgusta 2020., kada je smijenjena trodecenijska vladavina Demokratske partije socijalista.

Pozivajući se, upravo na tu rezoluciju o genocidu, Rastoder kaže da se isti pristup može primijeniti i na slučaj Šahovići.

“S tom razlikom što je genocid u Šahovićima počinjen u mirnodopsko vrijeme. Uz to, u Pivi i Velici dan-danas žive potomci žrtava, dok u Šahovićima nema potomaka ubijenih”, ističe Rastoder.

S obzirom da su Ujedinjene nacije tek 1948. usvojile Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, profesor Šerbo Rastoder ocjenjuje da, sa aspekta međunarodnog prava, može biti problematično da se zločin iz ranijeg perioda retroaktivno imenuje genocidom.

Skupština Crne Gore usvojila je i jednu rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida.

Na prijedlog Bošnjačke stranke je 2021. usvojena Rezolucija o zabrani negiranja genocida u Srebrenici koji je počinjen 1995., kada je vojska bosanskih Srba likvidirala više od 8.000 Bošnjaka, mahom civila.

Poslanici parlamentarne većine iz Demokratskog fronta Andrije Mandića bili su protiv.

23

avatar
1000
17
6
0
 
23
SasaPGKrleeKrsto ZrnovŠahovići1924Ludak
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SasaPG
Gost
SasaPG

Treba osuditi svaki zlocin, ukljucujuci i ovaj. BS nije ovo trazio godinama dok su bili u vlasti, tako da je ocigledno da se radi o politickom potezu. To neka ide na njihovu sramotu, a zlocin treba osuditi zbog neduznih zrtava.

Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

A sto to me tražite dok ste vi i DPS bili na vlasti 30 godina no bas sad tražite??!

Šahovići1924
Gost
Šahovići1924

Pokrenuti međunarodni proces protiv Srbije za Genocid u Šahovićima.
tadašnja Krljevina SHS sa Komandom iz Beograda smišljeno je rezirala kako da istrijebi sve što nije pravoslavno u tadašnjim Šahovićima.

Ludak
Gost
Ludak

Jesuli ikada po C Gori bili Turci i jesul pravili ikakav zločinŠto je bilo 1941 u Pljevljima ko sipa vruču vodu po ustanicima.kolko povibe Crnogoraca od Italijana a kolko od predaka ovih patriota.⁸Okanimo se corava posla bilo ne ponovilo se.

Bojan
Gost
Bojan

Kao i obično radi se o veoma preciznim podacima. Od 100 do 1200, na koliko se pogodimo

Emil
Gost
Emil

Zasto se cutalo? BS je bio vlast sa dps-om! Ko je “sređivao” da se ćuti?

PGCG
Gost
PGCG

Isti ti su napravili pokolj i nad crnogorcima.

Jakov
Gost
Jakov

Slazem se da se proglasi genocid nad bosnjacima ist da se proglasi genocid nad crnogorcima od 1918 zlocin su uradili isti dzelati

Husein
Gost
Husein

Tako je,cinjenice postoje i sve zlocine treba osuditi ,nebitno sa koje strane su pocinjeni …

Podgorica
Gost
Podgorica

Velika….

okulitis
Gost
okulitis

Velika je ustanovljena, proglasena. Ovo je isti zlocin ako ne i veci…

MILKA
Gost
MILKA

Nijesu se tada izjašnjavali kao Bošnjaci.

Ema
Gost
Ema

Već kao Turci. Kako koja vlast, tako im je svaka kapa dobro stajala.

GorSt
Gost
GorSt

Koliko znam Boskovica su ubili Bulatovici zbog ubijanja po Rovcima a ne ljudi iz Sehovica. Treba podrzati rezoluciju i kao svim stradalima u zlim vremenima.

Lula
Gost
Lula

Tada se to nije znalo. U tim krajevima su zločine činili odmetnici Jusufa Mehonjića j muslimansko stanovništvo im je pružalo podršku i pomoć.

gavrilo
Gost
gavrilo

kad će u ovoj nesrećnoj zemlji prestat da se revitalizuju negativne stvari, zločini i ne znam ni ja koji su se desili prije 100 godina, dajte da se malo usresrijedimo na danas i na sjutra, batalite se više ovoga svega vam !

Mrs bagro cetni
Gost
Mrs bagro cetni

Bravo gavrilo

Ema
Gost
Ema

Ako se prošlost zaboravi, budućnost neće postojati!
Pogledaj kako po primorju pjevaju i rasipaju mržnju neka djeca čiji roditelji nijesu bili zot da ih vaspitaju !
To pokazuje kakva je država i kuda ide!
Sve dok vasi izabrani predstavnici štite interese Srbije… teško svima vama u CG!
Ne negirajte istinu , može vam pomoći da imate bolju državu!

prijatelj
Gost
prijatelj

ima li još đe što da se izvuče iz naftalina , umirio se malo ovaj narod , daj da se malo garne, neobična je ova tišina , nijesmo mi na to navikli…

Krlee
Gost
Krlee

Osuditi pokolj muslimana na Krusima, Martinovicima, Grahovcu. Ponovo pokrenuti istragu o svirepom ubistvu Smaila Cengica. Sve dokaze poslati u Visbaden na vjestacenje. Potomke zlocinaca strogo kazniti. Jer da nije bilo raznih okupacija mi danas nebi imali multietnicnost.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Teske stvari tesko ista reci moramo dalje zivjeti
I zivjeti kao jedan narod bez podjela na ove ili one

Cool
Gost
Cool

Napravljen genocid koji se ne pamti a o čemubse nije smjelo pričat.To je bruka sramota i greota

FooFighter
Gost
FooFighter

Oni koji su napravili zločin u Rovcima ponovili su isti u Šahovićima. Izdajnici i krvnici Crne Gore.

Send this to a friend