Ekonomija

Abazović i Pavićević: Svi visoki funkcioneri da primaju minimalnu zaradu od 222 eura

Predsjednik URE Dritan Abazović i predsjednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević uputili su otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću u kome traže da svim najvišim izabranim funkcionerima plate u naredna tri mjeseca svedu na 222 eura, koliko iznosi minimalna zarada u državi a sve u cilju solidarnosti u skladu sa trenutnom situacijom, saopšteno je iz GP URA.

Pismo prenosimo integralno:

Poštovani,

U ovom složenom trenutku za Crnu Goru i sve njene građane solidarnost, požrtvovanost i strpljenje potrebniji su nam više nego ikada ranije. Suočeni sa situacijom u kome se cijeli svijet, pa i naša država, bori sa pandemijom korona virusa COVID 19 neophodno je da svi zajedno podnesemo maksimalnu žrtvu kako bi zaštitili našu državu i omogućili da se po završetku pandemije život nastavi uz minimalne posljedice. Istorija nas uči da je ovo podneblje uvijek vodilo teške bitke, da je život često bio gotovo nepodnošljiv i da su mnogi građani do sada svoje sunce tražili daleko od naše Crne Gore. Ali smo istrajali. Tako mora biti i sada. Svaka je kriza zapravo i šansa, a promjena uvijek mora početi od nas samih.

Zbog toga je naš apel da ovu krizu iskoristimo u korist Crne Gore. Vjerujući da se najteže bitke dobijaju zajedno, ruka podrške i pomoći mora biti pružena i snažna. Ova bolest je izbrisala sve razlike jer napada sve podjednako. Bogati ili siromašni, hrabri ili poltroni, oni koji su oštetili ovu državu ali i oni koji su žrtva ovakvog sistema, niko nije imun na virus.

Kao ljudi koji dolaze iz različitih poslovnih sfera imamo građansku obavezu da ponudimo konkretne ideje koje bi, makar djelimično, mogle ublažiti posljedice po građane. Zato predlažemo da plate svih visokih i izabranih funkcionera u Crnoj Gori (predsjednika države, predsjednika Skupštine, svih poslanika, premijera, svih ministara, pomoćnika ministara, državnih sekretara, direktora državnih agencija, uprava i regulatornih tijela i gradonačelnika Glavnog grada, Prijestonice i predsjednika svih opština) u naredna tri mjeseca budu na nivou minimalne zarade koja iznosi 222 eura.

Vodeći se primjerom dobre prakse u regionu, konkretno Sjeverne Makedonije, gdje je ova mjera usvojena, a gdje minimalna zarada iznosi 240 eura ili skoro 10 odsto više nego kod nas, smatramo primjerenim da je i u našoj državi, za koju Vi tvrdite da je „ekonomski tigar“, ova mjera apsolutno odgovarajuća. Mišljenja smo da bi nosioci najviših funkcija ovakvim činom pokazali da, bez obzira na obim, teret i odgovornost posla, nedvosmisleno dijele solidarnost sa svim građanima Crne Gore.

Uštede koje bi se ovakvom mjerom ostvarile iznosile bi preko 300. 000 eura na mjesečnom nivou koje bi mogle biti upotrijebljene u cilju umanjenja socijalnih razlika ili nagrađivanja zdravstvenih radnika, službenika civilne zaštite ili bilo koje druge službe koja je od posebnog značaja u ovakvo delikatnom trenutku. Bilo je za očekivati da ovo sami pokrenete jer je solidarnost vrhunska vrlina. Međutim, kako do toga nije došlo, koristimo priliku da kao građani apelujemo i podsjetimo visoke i izabrane funkcionere na obavezu da u žrtvi i požrtvovanosti moraju biti prvi među jednakima.

Osnovni atrubut svih modernih demokratija mora biti solidarnost. Ovaj postulat moraju promovisati naročito javni funkcioneri čime bi u Crnoj Gori, po prvi put, na djelu pokazali da dijele sudbinu običnog građanina. Ovakva mjera bi i simbolički bila sociološko-politički potez koji budi osjećaj zajedništva i podjednake žrtve.

U nadi da ćete uvažiti ovaj predlog te na taj način suštinski i simbolički dokazati da je interes građana na prvom mjestu, očekujemo da pokrenete neophodnu zakonsku proceduru kako bi navedena mjera stupila što prije na snagu.

Najvažnije je da uradimo ono što je do nas, a ovo definitivno jeste. Budite sigurni da će visoki i izabrani funkcioneri nekako pregurati ovaj period, a za mnoge građane to je velika neizvjesnost. Učinimo mali korak da makar djelimično umanjimo njihove brige i strepnje.

Čojska Crna Gora mora da oživi da bi ova zemlja imala budućnost.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ludak u pokretu
Gost
Ludak u pokretu

Bravo abazoviću,abazović za premijera

Apaurin
Gost
Apaurin

Da smanje plate a u februar su im finansijsku pomoc davali za uredjenje stanova.
Ajde Abazovicu, sto znaju botovi sto je dvije hiljade .

somi
Gost
somi

Dobra ideja,zanemarimo politiku,cudi me ovoliko negativnih komentara,to bi narod znao da cijeni,iskreno………ako postoji ta rijec jos……humano bi bilo……

Max
Gost
Max

Kakva je ovo partija ,bez ikakvoga razmisljanja I promisljanja ,samo mlatite bez veze I bez pameti ,jer ovo niko normalan nebi predlozio iz vise razloga ,a ko ima I malo pameti znace zbog cega…

delboj
Gost
delboj

A zbog cega? Evo ja nemam ni malo pameti pa mi ti kazi.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

a što ćemo sa niskim funkcionerima?
njih ima malo više, a isto umiju da pojedu.

freeMNE
Gost
freeMNE

Bravo,podržavam!

Bodi
Gost
Bodi

Odavno ništa gluplje nisam pročitao.

Poreskiobveznik
Gost
Poreskiobveznik

Interesantno koliko se botova aktivira kad je politicka tema u pitanju,tj politicar u njoj bez obzira na temu (koja je sada ekonomska) . Dje ste na teme od drustvenog znacaja? Za to se ne dobija sendvic? po 2-3 komentara imaju bitne teme,a na ovo prduljecate 90 komentara. Ne zna se ko je vise odvratan,ovi sto ne dolaze na posa i… Više »

Milan
Gost
Milan

Slazem se da svi poslanici dobijaju minimlanu zaradu kao i predjsednici svih partija. A ovi pto nisu ni dolazili na posao godinu dana da im se prestane finansiranje iz budzeta i to naredne 4 godine. A tu spada i partija Abazovića!

Joo
Gost
Joo

to kaze onaj koji tri godine ne dolazi u skupstinu ali redovno prima platu…..fuj…..

Raki
Gost
Raki

Nece ti to prihvatit nema sanse moj abazovicu…vole oni vise novac nego majku rodjenu

brat
Gost
brat

Jao presmiješni ste više…Neka im neko javi da je kasno sad za njihove prekasne reakcije,da zavisimo od njih pola nas bilo ne bi do sad!

fiasko
Gost
fiasko

DPS je više puta donirao novac,još ne pročitah niđe da ste vi nešto donirali.

Milas
Gost
Milas

Dje su te velike pare posle. Sto ne napisete kako se trose donirane pare i postavite da sve bude transparentno.
Imamo ministra zdravlja a stavili ste pkljoprivrednika da vodi krizu.

diavolo
Gost
diavolo

Vas (ne)rad ne zasluzuje centa…

principessa
Gost
principessa

Lakse cemo se izboriti sa koronom nego sa ovim savjetodavcima.

kodak
Gost
kodak

Ooo..kad vidim da se pominjete u naslovu samo pomislim evo prazne price..i tako i bi..

pravila
Gost
pravila

A sta cete vi da doprineste,bas me interesuje?

Dara
Gost
Dara

Jos jedni plagorijatori na politickoj sceni Crne Gore, samo me zanima da nije ovo u toku nema trka izmedju njih i Demokrata, pa samo neka nas obavijeste da znamo da ne citamo ove gluposti.

Rada
Gost
Rada

Sa ovim prepisivanjem od Makedonaca ste zeznuli i Becica koji je plagirao njegov magistarski rad.

Stasa
Gost
Stasa

Nasa Vlada je uradila mnogo vise i bolje od vlade Sjeverne Makedonije, sto to ne kazete, nego mi odje idete na socijalnu patetiku koju koristite za licnu promociju, kako vas bre nije sramota???

Kosta
Gost
Kosta

A sto ste vi zabrinuli sad za narod? Sto to bi odjednom preko noci?? Samo da znate ova vam prica nece upaliti kad izboru budu, tako da dzabe kopirate od drugih sta oni rade.

Luka
Gost
Luka

Pa mozda bih ti i povjerovao da mislis ozbiljno da si to radio prije i primao samo 222e a ostatak donirao drugima koji nemaju, a ovako pisi propalo.

Oliver
Gost
Oliver

E kako bi se covjek prevario da vas ne zna, jer vi ste pravi manupulatori koji gledaju samo da sebe sto bolje istaknu i nista drugo.

Jovan
Gost
Jovan

Nasao Abazovic da sad skuplja politicke poene u ovoj situaciji, a ne znam kako ga nije sramota da ista prica kad on prvi prima skoro 2000e a ne radi nista.

Bojana
Gost
Bojana

A ja se pitam odakle njima ova ideja, nije im moglo sunuti samo od sebe nego su lijepo prepisali od Sjeverne Makedonije.

Rozhajë
Gost
Rozhajë

kamo srece,da je vlada sama na nivou drzave,uvela ista primanja za sve,nego nece da se prisete vremena kad su nosili rolke i mantile,ziveli u brvnare i gardonjere prodavali cestitke i vozili fice,sad satovi,odijela,torbice i kola vise vrijede nego sve ove nazovi mere za pomoc gradjanima,koliko smo bijedni,citam komentare ovih botova sto su ovih dana dobili paketice od dps,pa svi brane… Više »

veljo
Gost
veljo

a da doniraju taj novac ovi bogati funkcioneri ili da prodaju djipove pa da pomognu drzavu

veljo
Gost
veljo

neka vide kako je gradjanima koji zive sa 250 eura svaki mjesec

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Ovaj Abazovic ocito previse voli da pametuje. Vlada svakog dana radi sve za dobrobit svih gradjana, a ti si se nasao da dajes prijedloge.

Ivica
Gost
Ivica

Samo se ti Abazovicu ne opterecuj.. Nisi ni do sad, nemoj ni od sad..

Popaj
Gost
Popaj

Svim gradjanima se pomaze koliko se moze, treba li jedni da gladuju a drugi da se slade.. Nista se ti ne brini, tu je Vlada i NKT da se brinu o ostatku gradjana sa malim primanjima..

Rozhajë
Gost
Rozhajë

vidi se kako brinu,jos malo pa ce nam.ministri kuhinje za gladne otvarati

Detlic
Gost
Detlic

Dje vam je doprinos kad ovako pametujete?

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

njihov doprinos je da svakog prvog uzmu 2000 eura za nerad i “mudrovanje” a ovi sto rade, sto brinu, sto organizuju 222 eura, e nazadnice dosta ni je tvojih gluposi

Joca
Gost
Joca

Hahah pa gdje si Dritane.. Koliko ti je trebalo da smislis ovaj predlog.. Ajde ne sprdaj se sa ovim ljudima, ostavi se skupljanja politickih poena u ovom trenutku!

Suncica
Gost
Suncica

Nemojte vi voditi brigu o tome da vas zamolim.

Dana
Gost
Dana

Ja mislim da vec grickaju noktice,da im ne usvoje ovo, jer bi prvi cupali kosu sa glave.

Vlado
Gost
Vlado

Abazovicu i Pavicevicu,umorni smo od ovih sitnih politickih poencica. Probudite te mozgove malo bolje ako mislite ovom narodu nesto pomici.

Višnja
Gost
Višnja

Ne razumijem zašto kao DF oće 222 e zašto nebi svi vi na 000 eura da provate malo sirotinski život

Novinarka
Gost
Novinarka

Da ste u vrijeme kad ste prestali da dolazite u Skupštinu predložili ovo možda bi neko poverovao i podržao ovako ste ovo iznijeli samo da bi ste izašli u javnost posto vas nidje nema i nikakav doprinos ne dajete

prva dama
Gost
prva dama

Vi ne zaslužujete ni minimalac

Tetrijeb
Gost
Tetrijeb

Moj predlog je da vi donirate plate sto ste primali zadnje cetiri godine

Crna Ruza
Gost
Crna Ruza

Dritan je zajedno sa ovim Pavićevićem na minimalcu mogao da bude zadnje cetiri godine!

CiciMici
Gost
CiciMici

E gle na šta oće poene da skupljaju.

Dakica
Gost
Dakica

Prvo bih ja vama sve ukinula da centa ne primate!

Srna
Gost
Srna

Dritko nije ni provirio u Skupštinu,ne zna ni kako izgleda i sad i sad se nasao da predlaze nesto

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Svaki normalan gradjanin koji zivi od plate ili penzije nema ni jedan jedin razlog da ne podrzi ovaj pravedni predlog !

Minja
Gost
Minja

Ko ne radi i to mu je mnogo,ova dvojica i kolege im iz Skupštine

Unico
Gost
Unico

E cus mu price. Ne dolazi na posao evo cetiri godine a prima po 2 000 svaki mjesec i sad se pravi posten i traži da mu se plata umanji za tri mjeseca. Ma nemojte nam reci

Unico
Gost
Unico

Ux ne mogu ovo ulizivanje vise… Daj uradite nesto konkretno za ovaj narod

Bojan I.
Gost
Bojan I.

Bravo Dritane, ti si primjer kvalitetnog politicara

marta
Gost
marta

Umjesto sto samo predlažete bolje da ste vi dali neki doprinos. Vlada najbolje zna sta ce i kako ce da joj vi ne sugerisete svakodnevno

Kratko
Gost
Kratko

Pošteno.

Planinka
Gost
Planinka

A sto vi ne donirate svoje plate? To ste od početka trebali da uradite s obzirom da ih niste zaradili ne bi vam teško palo

Sonja
Gost
Sonja

Kako ste posveceni ovom narodu i suzbijanju pamdemije,cudo jedno. Barem da se ne brukate sitnim politickim poenima,bilo bi lijepo.

Pribrali se
Gost
Pribrali se

Pribrali se botovi pa osuli po predlagačima ovog sjajnog predloga. Ajmo funkcioneri, pokažite vašu solidarnost. “Kočite se i mrkite nas” sa ekrana, šaljete srceparajuće poruke, saosjećate sa bolesnima i siromašnima. Da vidimo folirate li se. Abazoviću i doktoru Pavićeviću svaka čast i poštovanje. Naročito Abazoviću koji počinje od sebe!

Vito
Gost
Vito

Na vrijeme se sjetio. Poslije cetiri godine nerada Neka vrati sve nezaradjene pare

Duska
Gost
Duska

Uh a prvi bi ste vas dvojica pokazali nezadovoljstvo sa 222e i povukli rijeci. Nego sjedite doma i postujte mjere

neven
Gost
neven

Ko su ovi CIVIS ?

Kaktus
Gost
Kaktus

Da ne bi i doktorima smanjivali plate koje ste pameti?

Zbun
Gost
Zbun

Rece funkcionerima, doktore nije pominjao.

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Samo ti predlazi dritane,kupice ti dusko cokoladu

Komita
Gost
Komita

Kad vidim rijec NVO pripovrace mi se …

DIIV
Gost
DIIV

U potpunosti se slazem sa predlogom, mislim realno da su oni i jedini u ovoj drzavi koji mogu da se odreknu dijela zarada i da se na taj nacin solidarisu sa gadjanima. A nije lose da osjete kako je pregurat mjesec sa 200 eura. Takodje bih pohvalio poslanika Popovica koji je sam donirao 10000

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ma genijalna ideja,to ce nas spasit,umjesto da budete zahvalni ti i tvoji bojkotari sto je uopste primate za nerad

Liberal
Gost
Liberal

Glumi ti politcara jos malo,brzo ce ti izbori

Stefo12
Gost
Stefo12

Ovom logikom treba po 200e da prime ovi sto se odrijese od posla kao npr becic koji se luftira kuci?

Belgiju u NATO
Gost
Belgiju u NATO

Kako da ne, primaju bonuse na koronu i varijabilu na otežane uslove rada sa maskom u kancelariji.

Učo
Gost
Učo

Jeftino politikanstvo. Ima bolji predlog.
Ovi što obitavaju oko skupštine a primaju nezaražene platu da se iste odreknu bar 6 mjeseci ovi što rade i žrtvuju se 24 h dnevno njih nagraditi platom od ovih što ne rade.

Ida
Gost
Ida

Bravo, Dritane, patriotizam nijesu isprazne riječi, već djela. Pokažite se na djelu.

Čitalac
Gost
Čitalac

Koliko znam Vlada je preporučila svim javnim funkcionerima da doniraju najmanje polovinu svoje plate kao znak solidarnosti.Treba provjeriti da li su svi to ispoštovali i koliko je ko uplatio.

Cicko
Gost
Cicko

Nisu svi neradnici Abazovicu kao sto ste ti i Pavicevic.

Zoran
Gost
Zoran

Takodje i svi partiski funkcioneri sa tobom na celu

Antoan
Gost
Antoan

Abazoviću prelaziš iz partije u partiju, bojkotuješ rad parlametlnta, ne ideš na posao a primaš velika primanja…pa ti si moj idol čovječe

Pollo
Gost
Pollo

Meni je ovakvi medijski nastupi više nego prizemni i jadni jer služe samo da se dodvore biračima i kako bi prizemnim populizmom podigli sopsteni rejting

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Cijenio sam Dritana ali odavno više ne…mislim da glada isključivo svoj interes i da je sve podredio samom sebi

Rada
Gost
Rada

Šta očekivati od partije koja nema ni cenzus, JRA ne bi nikad imala parlamentarni status da ne ude na izbore kao privjezak drugome

Kengur
Gost
Kengur

Očigledno da je Abazoviću stalo samo da zaradi po neki mali jefitini popitički poen

Ilija
Gost
Ilija

Zar ne bi bilo bolje i svrsishodnije da pozovete narod da kraja poštuju mjere nego da na ovakav način skupljate popitičku podršku

Barska 100ka
Gost
Barska 100ka

Ajde ti se odrekni svoje plate svakako ne ides na posao to bi bilo najkorektnije …licemjeru.

Marta
Gost
Marta

Abazović je ponaša kao u predizbornu kampanju kao se svaki dan ističe kako bi zadobio povjerenje kod birača

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Koriste ovu situaciju kako bi stekli podršku naroda što je zaista ružno jer nije vrijeme za to u sred epidemije

Bogdan
Gost
Bogdan

Plemenitije bi bilo da si lično uradio neko konkterno dobro djelo za naše građane i pomogao nešto

Moralista
Gost
Moralista

A jeste li za to da se i vama poslanicima koji inace nista ne radite za ovaj narod spuste na minimalac??

Zbun
Gost
Zbun

Rekao je da jeste.

Baki
Gost
Baki

Ova ti je na mjestu!!!

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Opet ovi stručnjaci koji sad prosipaju svu pamet ovog svijeta

Haris
Gost
Haris

aaaaaaaahahahahahahahahahaha paraziti se javiše, a što ne reče prije četiri godine da ko ne radi ne prima ništa.

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Naravno,svi funkcioneri poslanici idr

Tikimiki
Gost
Tikimiki

Ka i ti što si kad nisi ulazio u Parlament.

Song
Gost
Song

Konacno nesta pametno da cujem

Catania
Gost
Catania

Odlicna peeporuka

Marko
Gost
Marko

Imaju oni drugih izvora a i naplatili su se do sad da ne znam koja kriza dodje njima ne moze nista. Treba ih zastitit jer su nas zaduzili, debelo zaduzili, oporavljat cemo se dvjesta godina. Ni Svajcarska ne bi izdrzala sto cine funkcioneri i svi politicari

Skorpion
Gost
Skorpion

Svaki Marko radi naopako !!!

Hogar
Gost
Hogar

To moze da se desi kod nas samo na crtanom filmu!

DjeSi
Gost
DjeSi

Biser.Ko danas moze da zivi sa 222 eura.

Zoran
Gost
Zoran

Mogu svi funkcioneri i partiski jer imaju dosta zaliha

Dzigovan
Gost
Dzigovan

Citaj pobro malo,mi ne mozemo,ali oni imaju zaliha…sad godinu da primaju po 222e,da osjete malo

Send this to a friend