Ekonomija

Aktivacija za ulazak na tržište rada

Rabrenović

Socijalna aktivacija novi je pristup pomoći socijalno isključenim osobama, koji ih, kroz izradu individualnog plana aktivacije, usmjerava na prihvatanje programa podrške, povećavajući time mogućnosti ulaska na tržište rada.

Planovi

Saradnja zavoda za zapošljavanje i centara za socijalni rad, formalizovana kroz Sporazum, bazira se na socijalnoj aktivaciji korisnika materijalnog obezbjeđenja.

“Osobe iz kategorije teže zapošljivih, gdje spadaju i korisnici MOP-a, po pravilu, teže traže posao. Aktivnosti savjetodavaca Zavoda i socijalnih radnika usmjerene su na stvaranje mogućnosti da se oni osnaže, krenu u rješavanje problema i razvijanje sposobnosti za društvenu integraciju i zapošljavanje”, kaže pomoćnica direktora ZZZ Sanja Rabrenović.

Prema njenim riječima, u kontinuitetu se unapređuje saradnja Zavoda i centara za socijalni rad. Od 1. februara do kraja jula centri za socijalni rad dostavili su Zavodu 3.578 planova aktivacije. Zavod je, u dogovorenom roku, dopunio i vratio 3.134 urađena individualna plana.

Ovim planovima, za 1.328 lica predviđeno je uključivanje u mjere aktivne politike zapošljavanja. Već je uključeno njih 427. Rabrenović navodi da se posredovanje u zapošljavanju odvija stalno, u skladu sa iskazanim potrebama poslodavaca i ta mjera je rezultirala sa zapošljavanjem 147 lica.

Pravilnik

“Namjera nam je da obezbijedimo i informatičku podršku osnovnom dokumentu individualnom planu, koji trenutno fizički razmjenjujemo, putem pošte. Radi se na izmjeni pravilnika i obrasca plana aktivacije, koji će dati veće mogućnosti”, najavljuje Rabrenović.

U cilju aktivacije teže zapošljivih Zavod realizuje pilot projekat “Osnaži me i uspjeću”. Uključeno je 925 lica sa evidencije nezaposlenih 95,7 odsto žena. Među njima je 538 majki, bivših korisnica naknade po osnovu rađanja troje i više djece, zatim 185 korisnika MOP-a, dok su ostali iz drugih grupa teže zapošljivih. Drugi dio projekta traje do kraja godine, a u Zavodu očekuju pozitivne rezultate.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dado
Gost
Dado

Hocete da kazete da ste osnazili majke ali koje majke i koje je to godiste sta je s majkama koje su macene s biroa koje su bile 27 g na birou kao moja majka.Sad ste dobili pare da saljete majke u skolicu da ih osnazite Vratite vi majkama ono sto ste im uzeli i sto je trebala za njihovu egzistenciju… Više »

Send this to a friend