Ekonomija POSLANICI POČELI RASPRAVU O PREDLOGU ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA, U SKUPŠTINI PORUČENO

Apel poslodavcima da ne dijele otkaze

Poslodavcima u Crnoj Gori treba poslati apel da u trenutku krize, koju je izazvala pandemija korona virusa, ne otpuštaju radnike, poručeno je na jučerašnjoj sjednici Skupštine.

Tokom rasprave o Predlogu zakona o privrednim društvima, čulo se i da je u proteklih mjesec oko 3.000 građana ostalo bez posla.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević smatra da država treba naći način da obeshrabri poslodavce koji otpuštaju radnike, tako što u narednom periodu ta preduzeća neće moći da rade sa državom.

“Strogo se pridržavam takvog stava, iako to nije prihvaćeno. Saglasan sam da bi to imalo sudara sa Ustavom, ali na neki način treba kreirati ekonomske politike u tom smjeru, jer imamo veoma neodgovorne poslodavce koji u ovom trenutku otpuštaju radnike ne želeći da podijeli teret ekonomske krize. Treba da pošaljemo zajednički apel svim poslodavcima da u ovom trenutku krize ne otpuštaju radnike. To rade mnogi”, naglasio je Rakočević.

Prema riječima nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića, više od 3.000 crnogorskih radnika je ostalo bez posla proteklog mjeseca.

“Više od 20.000 domaćinstava prošlog mjeseca nije platilo račun za struju. Ako imamo u vidu šta se danas dešava nakon pandemije korona virusa, mislim da je vrijeme da se Vlada fokusira na stvarnost i da pokušamo zajednički pronaći odgovor na situaciju u kojoj se nalazimo i koja će iz dana u dan biti teža”, rekao je Rudović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić istakla je da je Crna Gora tokom trajanja epidemije pokazala, ne samo sa aspekta očuvanja zdravlja ljudi, već i sa aspekta funkcionisanja ekonomije, pravovremene i odgovorne reakcije,

“Nijedan artikal nije falio, nijesmo imali prazne rafove. Svjedoci smo da nigdje nije bilo zastoja u prometu roba. Pravovremeno smo reagovali i sa prvim i drugim ekonomskim paketom mjera”, retkla je Sekulić tokom diskusije koja će biti nastavljena danas.

Ona je, govoreći o Predlogu zakona, navela da se novim rješenjem i razrađene zloupotrebe osnivača društva sa ograničenom odgovornošću, kao i da su definisane mogućnosti za sankcionisanje tih zloupotreba.

“Primjena ovog zakona omogućiće svim poslovnim subjektima da postanu relevatan i ravnopravan učesnik na jedinstvenom evropskom, ekonomskom prostoru, doprinijeće konkurentnosti i prosperitetu crnogorske ekonomije, odnosno dobrobiti biznisa i građana Crne Gore”, kazala je ministarka.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić ukazao je da je prvi Zakon o privrednim društvima donijet je prije skoro dvije decenije.

“Vjerujem da su najinteresantnija poglavlja koja se tiču osnivanja privrednih društava, ali i prava akcionara. U prethodnih deceniju i po imali smo najviše primjedbi upravo na ove zakonske norme. Pitanje je na koji način se zakon odnosi posebno prema manjinskim akcionarima. Rekao bih da su prava manjinskih akcionara ovim zakonom zaštićena i rekao bih da je to najpozitivnija promjena u ovom dijelu”, ukazao je Sekulić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nije im lako...
Gost
Nije im lako...

Apel Vladi…pozabavite se problemom rada radnika iz inostranstva…nasi gradjani sjede doma bez posla a stranci lagano rade kod elitnih nosioca turizma…sad ima prostora da svi turisticki magnati urade obuke i da se nas narod zaposli…ovdje se samo prica trosenju novca na domace a plate primaju stranci…sad ce da pohrle na primorje radnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine…a onda cete… Više »

NYC
Gost
NYC

Vi nekome nesto da kazete maske niste u stanju da podijelite dzabe

Plav
Gost
Plav

Kakav apel pa upravo vi sa tog mjesta sto govorite iz skupstine ste krivci ovakvo stanja ovo je rezultat vaseg neznanja. Bezi lebovici

Bnjj
Gost
Bnjj

Reforma poreske politike, uvesti neoporezivi dio zarade, minimalac na 350e podići

Neno_
Gost
Neno_

A cime da ih platim, mogu jedino bubreg, jetru ili neki organ da im ponudim…ova tri mjeseca su nas vecinu masakrirala…i onako smo bili na staklenim nogama

Privatnik
Gost
Privatnik

Privatnik nema kome da se obrati, ako nije iz Podgorice i ako nema veliku firmu. Banke gledaju u sitna crijevca, država ako ne odmaže kao da je pomogla. U dilemi da li da ugasim firmu i time otpustim radnike, ili samo otpustim radnike, logično je da moram da uradim ovo drugo. Lično, u aprilu sam primio na posao jednog radnika… Više »

KOTOR
Gost
KOTOR

Nije se smjelo dozvoliti da mali privrednici plaćaju ikakvi porez za vrijeme zabrane rada,iako mi nije simpatičan,onaj kopija je u pravu u skupštini!
Isto tako,veliko hvala elektrodistribuciji,telekomu,vodovodu na veliko ništa od pomoći!

Sta reci
Gost
Sta reci

Koliko neznanja ovo nije normalno. Prvo apeluju pa onda ucjenjuju. Dokazali su da im ekonomija nije jaca strana. Kako da das plate Rakocevicu ako ti je prihod nula? Kako da das plate u turizmu ako pad bude 80%? Ucjenama hocete to da rijesite umjesto kao normalne drzave da pomognete privredu koja vam puni budzet i daje plate za 60 hiljada… Više »

Ana
Gost
Ana

Zadrzati radna mjesta u turizmu? Kako?

Penzija 128 e
Gost
Penzija 128 e

A ko im je dao vjetar u ledja da otpustaju radnike I smanjuju plate mnogi I ako su radili u doba korone najbolje ? A ko ce platiti struju sa platom 300 E I penzijom nepunih 200 E ?

Send this to a friend