Ekonomija

Auto put otvara Kolašincima neslućene mogućnosti

Auto-put, most Moračica

Opština Kolašin sa pažnjom prati dinamiku građevinskih radova na autoputu Bar – Boljare, na dionici Podgorica – Mateševo i veoma su ohrabreni najavama da ova „investicija vijeka” za Crnu Goru treba da bude završena do kraja novembra, odnosno, do kraja ove godine, pišu Vikend novine.

Od kako je počela realizacija ove istorijske investicije, život u Kolašinu počeo je da se odvija na drugačiji način. Činjenica da će ovo turističko mjesto auto-putem da bude neuporedivo bliže Podgorici, primorju, aerodromima u Podgorici i Tivtu, učinila je da sve djelatnosti i njihovi nosioci svoje planove i poslovnu i životnu budućnost, vežu za novu viziju Kolašina kao grada budućnosti, kao nove regionalne turističke metropole.

Sve više investitora

Ono što je sigurno činjenica jeste da u ovom gradu ne bi bilo ovoliko investitora koliko ih sada ima da se ne gradi auto-put kojim će Kolašin biti bliži svim administrativnim i poslovnim adresama Crne Gore i njena veza sa međunarodnim saobraćajnicama.

Prema riječima predsjednika Opštine Milosava Bata Bulatovića, tokom godina gradnje auto-puta, Kolašin je već osjetio brojne benefite.

Izvođači radova iz kompanije CRBC su, u početku, dok nijesu izgrađeni kampovi na trasi auto-puta, bili smješteni u objektima čiji su vlasnici Kolašinci. Kolašinske trgovine i prodavnice imale su povećan obim posla, pogotovo, kada se i povećao i broj radnika iz Kine, angažovanih na auto-putu.

“Sa posebnim značajem ističemo da je auto-put angažovao, u formi podizvođača, i značajan dio domaće građevinske operative, koja je mogla da odgovori traženim standardima gradnje”, kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, takođe su brojni primjeri individualnih angažmana Kolašinaca, koji nijesu imali zaposlenje, da su na auto-putu našli mogućnost da zarade i obezbijede svoju i egzistenciju svojih porodica.

“Auto-put nam je donio i tek će donijeti interesovanje investitora. Sigurni smo da ne bi bilo ovoliko investitora, koji su već postavili temelje stambenih i poslovnih zgrada i reprezentativnih hotela, da se ne gradi auto-put, kojim će Kolašin biti bliži svim administrativnim i poslovnim adresama Crne Gore”, istakao je Bulatović.

Benefiti se već osjećaju

Zbog toga, kako ističe, auto-putu pripisuju i zadovoljstvo da se u ovom trenutku u Kolašinu gradi šest reprezentativnih hotela, od čega četiri na Bjelasici, a dva u prigradskom naselju Breza, da je najavljena izgradnja još hotela, da su u finišu radovi na dvije stambene zgrade sa blizu 100 stanova, da su iskopani temelji za nove objekte u ulicama Boška Rašovića, Palih partizanki, Mojkovačkoj…

“Da budemo jasni i precizni svaki novi temelj u Kolašinu, bilo da se radi o poslovnim ili porodičnim objektima, zapravo se dešava zbog auto-puta. Sigurno je da nas, nakon prolaska prvih automobila od Podgorice, Bioča ka Mateševu, čeka jedan drugačiji i mnogo ambiciozniji Kolašin sa kvalitetnijom ekonomijom, raznovrsnijim preduzetništvom, kreativnijom kulturom, boljim zdravstvom, uspješnijim sportom…

Ističe da je gotovo nemoguće nabrojati sve kolektivne i lične djelatnosti kojima će auto-put i njegovi benefiti omogućiti da kolašinska budućnost bude izvjesnija.

“Ključ i završnica svega jeste da Kolašin stavi znak „STOP” na proces iseljavanja i da bude grad u koji će se dolaziti, a ne iz kojeg će se odlaziti. Toliko ćemo biti blizu svim važnim crnogorskim adresama da neće biti nemoguća misija raditi u Podgorici ili na Primorju, a živjeti u Kolašinu”, istakao je Bulatović.

Život sa auto putem

Uz sve te realne optimističke najave, svjesni su i obaveze da se kao grad, kao lokalna uprava i, konačno, kao svi građani, moraju pripremiti za „život sa auto-putem”. To znači, kako on objašnjava, da svi moraju biti spremni za intenzivirana interesovanja investitora, ali i običnih ljudi, koji će u Kolašinu, na auto-putu, tražiti adrese za poslovanje i stanovanje.

Između ostalog, u prvom planu će biti i priprema adekvatne infrastrukture spremne da se izađe u susret investitorima, ali i da se omogući kvalitetno vodosnabdijevanje, elektrosnabdijevanje u modernijem i zahtjevnijem Kolašinu.

“Kada su u pitanju pristupni putevi atraktivnim i vodećim turističkim sadržajima, kao što su skijališta na Bjelasici, moramo napomenuti da su to putevi državnog značaja i da lokalna uprava nema ingerencije da ih održava i servisira. Naime, put Kolašin – Jezerine, odnosno put preko Jelovice ka Beranama, put je od državnog značaja i za njegovo održavanje su zadužena preduzeća koja odrede nadležne državne institucije, a to je do sada bilo preduzeće Strabag Crnagoraput”, poručio je Bulatović.

Navodi da će naravno, s pozicije lokalne uprave, insistirati da se obezbijedi kvalitetno i adekvatno održavanje tih saobraćajnica.

“Takođe ćemo, u komunikaciji sa vlasnicima skijališta na Bjelasici predložiti da se kvalitetnije riješi problem parkinga ski-centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Sve gradske i prigradske komunikacije, koje su u nadležnosti lokalne uprave, biće adekvatno održavne, kako bi, tokom ljetnje i zimske sezone, bile u potpunoj turističkoj funkciji”, zaključio je Bulatović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Auto put slepo crveo,na zapadu kazu,put do nikud.A sto se tice investicija,to je prica za malu decu…

IQ
Gost
IQ

Kasnite alo !!! Vise od godinu a biće korona kriva !

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakva godina kasne preko 2, 5god

Branko
Gost
Branko

Sad slijedi Budvanizacija Kolasina i tu je kraj.

Marko
Gost
Marko

Neslućene mogućnosti da brže presele u Podgoricu , nema nikakve industrije nije se ulagalo u poljoprivredu , infrastrukturu, aput slijepo crijevo mimo Kolašina nije mrda a kad će ne znamo.

Eto tako
Gost
Eto tako

Auto put im daje šansu da prodaju svoju đedovinu po nešto većim cijenama i kupe jeenosoban stan u Podgorici.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sa platama odv200do 400e teška budućnost čeka KL.Zasad je sve priča, ljudi odlaze iz KL.

Emi
Gost
Emi

Da za 15 min brze stižu u Podgoricu.

Send this to a friend