Ekonomija CENTRALNA BANKA POJASNILA USLOVE I NAČIN PRIMJENE DRUGOG MORATORIJUMA

Banka ne mora odobriti moratorijum i ako klijent ispuni uslove

CBCG

Prijavljivanje za drugi moratorijum na otplatu kredita počinje od 1. juna. Na bankama je da odluče da li će moratorijum da ponude za sve ili samo za određene kreditne proizvode. Nijesu obavezne da ponude drugi moratorijum korisnicima, čak i ako ispunjavaju uslove propisane novom odlukom CBCG, pojašnjeno je juče iz CBCG. Korisnik kredita može tražiti moratorijum na 90, 30 ili 60 dana.

Banka je dužna da u roku od osam radnih dana obavijesti korisnika o odluci, a do 1. juna treba da definišu i objave uslove za moratorijum na svojim internet stranicama.

Iz CBCG su precizirali da novi moratorijum banke mogu odobriti samo korisnicima kredita koji 31. decembra 2019. nijesu imali kašnjenje u otplati duže od 90 dana, čiji kredit nije bio klasifikovan kao nekvalitetan i nije restrukturiran u 2020.

Korisnici kredita koji su iskoristili pravo na moratorijum iz prve odluke imaju pravo i na ovaj drugi, pod određenim uslovima. To znači da mogu, ako ispunjavaju uslove, odložiti otplatu na šest mjeseci.

Da bi se izbjegle zloupotrebe rok otplate kredita koji jebio u moratorijumu, može se produžiti samo za period trajanja moratorijuma.

Za produženje roka otplate može se koristiti restrukturiranje koje ima tretman novoodobrenog kredita, što omogućava niz olakšica, uključujući i grejs period, uz produženje perioda otplate koji ne mora biti usaglašen sa trajanjem grejs perioda navodi se u objašnjenju i precizira da nijesu dozvoljene bilo kakve nepovoljnije modifikacije uslova moratorijuma, ali nije zabranjeno da bankari ponude povoljnije uslove, koji mogu uključiti jednokratno plaćanje obračunate kamate nakon isteka moratorijuma, jednokratno plaćanje sva tri anuiteta (glavnica i kamata) iz perioda moratorijuma i druge načine otplate na koje pristane korisnik.

Banka ne može naplaćivati nadoknadu bilo kojih administrativnih troškova u vezi sa moratoriju mom, uključujući eventualne anekse.

Za obračun kamate tokom moratorijuma i u daljem toku otplate ne smiju ugovarati nominalnu kamatu veću od one u ugovoru.

Banka i korisnik mogu ugovoriti i drugi način otplate, koja se nakon moratorijuma nastavlja u skladu sa novim planom.

Rok otplate se produžava za period trajanja moratorijuma. Kamata ugovorena za vrijeme trajanja moratorijuma, u skladu sa ugovorom i planom otplate, dodaje se glavnom dugu i raspoređuje ravnomjerno na preostali rok dospjeća, koji uključuje produženje za period trajanja moratorijuma, bez izmjene ostalih ugovornih uslova.

Restruktuiranje

Restrukturirani kredit banka može tretirati kao novoodobreni pod uslovom da korisnik na kraju prošle godine nije imao kašnjenje u otplati duže od 90 dana, čiji kredit na taj dan nije bio klasifikovan kao nekvalitetan i nije restrukturiran u 2020.

Uslov je i da korisnik može dokumentovano dokazati banci da je njegova finansijska pozicija pogoršana ili će to biti u bliskoj budućnosti, zbog uticaja pandemije na njegovo poslovanje, te ako banka procijeni da će nakon restrukturiranja biti poboljšana njegova kreditna sposobnost

Lizing IRF, Atlas banka i IBM

Odluka o dodatnom moratorijumu primjenjuje se na lizing, dok će o primjeni ove odluke na korisnike kredita IRF-a odlučivati organi tog fonda.

Odluka se ne odnosi na korisnike kredita Atlas banke i IBM u stečaju, a o primjeni mjere na njih će odlučivati stečajna uprava.

16

avatar
1000
10
6
0
 
15
CickoNikolaBijenaleA.GotovinaSupersonic C400
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cicko
Gost
Cicko

Stvaranjem Titove SFRJ, srpska kraljevina je samo promijenila naziv. Tito im je preko JNA dao jos vecu moc , jer samo preko JNA mogao je opstati i Tito i Jugoslavija. U to smo se uvijerili 1991. Srbija je u stvari bila okupator SFRJ sa srpskom vojskom i kompletnim naoruzanjem svih gradjana SFRJ. Nastavak znamo .

Nikola
Gost
Nikola

Nase banke zelenaske, ono sto je u svijetu kriminal kod nas je svakodnevnica

Bijenale
Gost
Bijenale

Niste me zajebali ni prvi put da mi uzmete ukupno 600 eura vise, necete ni sada!

Mila K
Gost
Mila K

Evo ga znak da ulazimo u duboku depresiju izazvanu neinstitucionalnim cinizmom guvernera i njegove korporacije ignoranata. Bravo za neuspješni ckl, konačno će gledati kao i 90tih Crnu Goru u dronjcima ekonomije, što im je uvijek bio ključni interes.

Marvo
Gost
Marvo

Bez pomoci banaka imacemo more gladnih ibijesnih građana.

boki
Gost
boki

Baš jak autoritet ima CBCG i Žugić, nema što. A ugasite tu institutciju, bolje da je nemamo, pa neka se banke međusobno dogovaraju šta će i kako će, ionako to već rade.

gagi
Gost
gagi

Dakle CBCG i guverner Radoje Zugic,a sve zajedno sa bankama u Crnoj Gori SKIDOSE MASKE o pljacki koju su napravili za PRVE TRI MJESECA MORATORIJUMA,e sad SLIJEDI NOVI MODEL PLJACKE,pa ko hoce NEKA IZVOLI. Nista cudno u ZEMLJI CUDA. Kako svi VI mislite “posteno narodu”tako ga vama Bog dao.

Jokica
Gost
Jokica

Kako si se izlupao za medalju. Da banke ostvaruju “ekstra profit” sad bi polecele da svima odobre dodatni moratorijum. Sad kad banke crtaju pravila, kome ce ga dati, gledaj koliko klijenata ce ga dobit.

Fakinerija
Gost
Fakinerija

A naćerali su te da uzmeš moratorijum je li? Nego si navikao možda da živiš na tuđoj grbači i da ti drugi finansiraju kredite i troškove?

Vlad Tepesh
Gost
Vlad Tepesh

Pa jel moguce da ovi ‘ljudi’ zaposljeni u CBCG primaju plate? Za sta? Stvarno su prevrsili svaku mjeru. Ugasite je fino, bolje da ne postoji no da je ovakva kakva je… nikakva

medenica
Gost
medenica

Pa koja je ovdje uloga Centralne banke?

Fakinerija
Gost
Fakinerija

Uloga im je bila da izbace srpski dinar i uvedu euro, za mene dovoljno. Ili više voliš dinare?

Milenko
Gost
Milenko

Da je to prava patriotska,Crnogorska,institucija-uvela bi perper druze….
Ali to su marionete stranih banaka,sto su pozaposljavali svoje slabo sposobno potomstvo u tu instituciju,a cojstvo i svojstvo Crne Gore zaboravili.

A.Gotovina
Gost
A.Gotovina

Perper bi kao valuta bio visokorizican da ne bude proglasen za srpski perper, kako se vec duklja i zeta proglasavaju stpskim drzavama. Zato bolje euro sto imamo 🙂

Supersonic C400
Gost
Supersonic C400

Uloga svake CBje da PRIVATNOM kapitalu omoguce bankarsko poslovanje po najboljoj medjunarodnoj praksi i obezbijedi finansijsku stabilnost (sigurnost povjerilaca). Ako mislis da CB bilo koje zemlje moze da uredjuje Privatnom kapitalu kamatnu stopu, kome moze, a kome ne moze davati kredit, moratorijum, restrukturiranje, onda procitaj sta je razlika izmedju centralne i razvojne banke.

Nagual
Gost
Nagual

Bankama odgovara moratorijum, uzimaju ekstra profit.. bogate se na racun onih koji se zaduzuju za dorucak familiji

Send this to a friend