Ekonomija

Bankari na gubitku, trgovci na dobitku

Ukoliko bude usvojen zakon o međubankarskim naknadama, koji je sada u formi nacrta, a kojim su limitirane transakcije debitnom karticom na 0,2 odsto, a kreditnom na 0,3 dsto vrijednosti, na dobitku će biti trgovci, na gubitku banke, a cijene za potrošace će ostati iste, kazao je generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković.

CBCG je utvrdila nacrt ovog zakona kojim su naknade srezane i do deset puta i poslala ga Ministarstvu finansija. Objasnili su da je analiza pokazala da visina i razlike u međubankarskim naknadama negativno uticu na potrošače, trgovce i spriječavaju inovacije.

Pejaković kaže da su komercijalne banke preko Udruženja banaka dale komentare, sugestije i prijedloge povodom nacrta zakona.

“Ključno je da će se smanjiti prihodi banaka po ovom osnovu. Nadam se da je shvatljivo da su prihodi u odnosu na profitabilost različite kategorije i da je margina banaka na manjem nivou od procjene većine, koji ne vide svu pozadinsku aktivnost i prateće troškove za malo tržiste. Umanjenje dobiti odražava se na targete poslovanja, ulaganje u konkretan segment poslovanja koji kao takav nije pogodan za razvoj, ali u konačnom i na iznos poreza. Trgovci će imati korist, ali potrošačima cijena ostaje ista”, smatra Pejaković i dodaje da se sve banke zalažu za postupnu primjenu novih rješenja.

“U konačnom smo imali razumjevanje predlagača, ali ne i za odlaganje primjene do ulaska u EU, što bi bilo opravdano sa aspekta angažovanja sredstava i resursa, odnosno vremena pripreme kompetativnosti lokalnih banaka za utakmicu koja se očekuje”, objašnjava Pejaković i dodaje da bankari očekuju jaču saradnju u izradi podzakonskih akata, jer je mišljenje operativaca iz komercijalnih banaka nesumnjivo dodatni kvalitet.

Prosječna međubankarska naknada po osnovu rada platnih kartica iznosi, kaže Pejaković, oko jedan odsto, a konkretna visina zavisi od vrste usluge.

“Zato predloženo utiče na smanjenje prihoda, što isplativost ovog segmenta poslovanja dovodi u pitanje, kako navode bankari”, kaze generalni sekretar.

Visinu međubankarske naknade, dodaje, diktiraju kartične platne šeme.

“Visina ove naknade je 60 odsto do 70 odsto trgovačke naknade, dok se iz ostatka podmiruju naknade karticnog sistema plaćanja, naknade procesorima, operativni troškovi i margina banke prihvatioca. Posebno treba imati senzitivan pristup prema bankama prihvatiocima, jer imamo razne aspekte troškova po osnovu saradnje sa različitim nabavljačima i trgovcima kojih je u kartičnom poslovanju puno. Trgovačka naknada varira u zavisnosti od vrste djelatnosti. U stvarne troškove treba uzeti u obzir sve ostale troškove koje banka prihvatilac ima u odnosu na platne šeme, procesora i ostale dobavljače”, objašnjava Pejaković.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moje ime
Gost
Moje ime

Ukoliko ovo usvoje prenijecu kompletnu naplatu na kartice.
U pitanju je turizam.

Zoro
Gost
Zoro

Šutnuli ovog strucnjaka iz svake banke.Ovo sto on kaze to znaju i sa osam razreda osnovne…

Braco
Gost
Braco

Zoro, tako zdravo bio kako istinu pises! Nesto si pobrkao. Poznajes li covjeka i poslove koje je radio?

Podgorica
Gost
Podgorica

‘Strucnjak’ hahahahaha kuku na sta lici ovo celjade

Sunce
Gost
Sunce

Na tebe ne lici, jer je obrazovan, a ti si…? Sta, ko, besposlen, zaludan…?

Hahahahaa
Gost
Hahahahaa

Iza STA stoji znak pitanja bez obzira sto nabrajas , ali nema veze ti si obrazvovan :))))

Todor
Gost
Todor

Propadose banke

Send this to a friend