Ekonomija

Bar će sa projektom Maljevik stati uz rame Tivtu i Budvi

Projekat Maljevik (skica)

Barski odbornici su većinom glasova usvojili sporazum o međusobnim pravima i obavezama opštine i kompanije Sonuba Montenegro za projekat Maljevik.

Povjerenje toj tački dnevnog redajavnom prozivkom dalo je 24 odbornika, protiv je bilo četiri, a dva su bila uzdržana. Sporazumom se ta kompanija, pored ostalog, obavezuje da u roku od 12 godina od kada se steknu preduslovi izradi hotelski kompleks u koji će u roku od pet godina od otpočinjanja radova uložiti od 30 do 60 miliona.

Predsjednik opštine Dušan Raičević podsjetio je na, kako je kazao, burnu istoriju projekta.

“Nažalost, u prethodnih osam mjeseci, lokalna uprava se bavi problematikom starijom od deset godina. Lokalitet Maljevik je imao burnu istoriju, vlasnika je mijenjao tri puta. Prvo je bio prodat Zastavi iz Kragujevca, potom KAP-u, pa Sonubi 2007. godine. Takođe, planska dokumentacija je predviđala u sva tri slučaja izgradnju hotelskih sadržaja površine 249.000 kvadrata. Opština Bar i ovaj saziv je propustio dobru priliku 2011. ili 2012. godine da se po principu ekskluzivnosti ovog lokaliteta smanji stepen izgrađenosti. Kazao sam da je ovo bio „posao vijeka”. I jeste. Po tadašnjim tržišnim vrijednostima zemljišta utvrđena je početna cijena na tenderu od 80 eura, a postignuta je prodajna cijena od 160 eura. Zaključen je ugovor o komunalnom opremanju gradskog građevinskog zemljišta akontativno iako nije izdata građevinska dozvola”, podsjetio je Raičević.

Raičević

On smatra da taj podatak jasno govori o tome koliko su investitori bili spremni da uđu u projekat Maljevik.

“Platiti 11 i po miliona unaprijed za nešto što će tek da se radi je velika stvar”, istakao je čelni čovjek barske opštine, izražavajući zadovoljstvo što „priča o Maljeviku na sjednici SO Bar nije imala političke primjese”.

Po njegovoj ocjeni, Maljevik je bio najbolji posao koji je op-ština zaključila u posljednjih 50-60 godina.

“Ako smo tada prodali zemlju za 32 miliona, nismo bili svjesni problematike koja će tada da nastupi. A ponajmanje su te problematike bili svjesni investotori. Investitor prve tri godine nije bio u mogućnosti da dobije čist posjedovni list, budući da je jedan dio obuhvaćen tim tenderom bio pod teretom restitucije”, kazao je Raičević.

Odgovarajući na pitanje odbornika šta su konkretno stanovnici Sutomora dobili od prodaje Maljevika, Raičević je podsjetio da su 24 građanina koja su imala pravo na obeštećenje po osnovu restitucije prihodovala 6,4 miliona eura.

Građani su dobili duplo veću kompenzaciju i nadoknadu u odnosu na onu koja je u tom periodu bila uobičajena.

Prvi čovjek opštine kazao je i da se lokalna uprava prijedlogom sporazuma ne odriče izvršne i pravosnažne presude, a da se Sonuba, koja je u međuvremenu pokrenula niz sudskih spo rova, odriče svih podnijetih inicijativa i prema Privrednom, Osnovnom i Ustavnom sudu, jer je između ostalog pokrenut i zahtjev za ocjenu ustavnosti nekih zaključaka iz prethodnog perioda.

Na pitanje postoje li garancije za posao, Raičević je odgovorio da je izvršna i pravosnažna presuda mnogo veća garancija.

“Da li je prilikom zaključenja ugovora trebalo tražiti bankarsku garanciju? Vjerovatno. Ali ako ste s druge strane imali investitora koji je „iz cuga“ isplatio 32 miliona, kakva garancija nam je bila potrebna? Treba li još neka garancija od investitora koji izmiruje sve obaveze u iznosu od preko 400.000 eura? Od 2007. godine redovno izmiruje i obavezu po osnovu poreza na nepokretnosti, a u periodu od 2010. do 2018. godine uplatio je 550.000 eura po osnovu poreza na nepokretnosti. Naknadu koja se plaća Morskom dobru takođe izmiruje u iznosu od preko 30.000 eura. Bio bih najsrećniji da smo mogli da dobijemo bankarsku garanciju kao potvrdu da će tamo nešto da krene, ali mi je izvršna i pravosnažna presuda mnogo veća garancija”, kazao je Raičević.

26

avatar
1000
12
14
0
 
16
JovanaŽeljkobebaBar4meBu2
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovana
Gost
Jovana

Znam celu obalu Crne Gore. Ne dirajate Maljevik. To pripada narodu oko Sutomora i Haj-Nehaj. Zahtev svim investitorima, molimo da pazite na prirodu i pokušate da zadržite sve komplekse u mediteranskom stilu. Zaustavite izgradnju zgrada veće od 2 sprata. Uništava vid obale. Modernizacija nista ne valja kad kvari pogled prirode. Turisti vole naše zemlje zbog prirode i bez betonski zgrada.

beba
Gost
beba

hahaha evo jopet ona priča za malu djecu

Bar4me
Gost
Bar4me

Nekako smo kao grad prihvatili tu u komunizmu nam nametnutu sudbinu industrijskog/luckog grada.
Smjesteni izmedju BD i UL uvjek smo imali turisticki komleks nize vrijednosti.
A jedini smo grad koji zivi preko citave godine, BD nam parira zadnje 10tak godina.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

REALNO GLEDANO ,BAR JE PO SVAKOM PITANJU ISPRED BUDVE,A TEK KAD SE KOCKICE POSLOŽE,BUDVA JE CRNOGORSKI “LESKOVAC”AKO SE IZUZME STARI GRAD.RAIČEVIĆU SAMO NAPRIJED.

perece
Gost
perece

dadoh ti dislajk samo zato sto si napisao raicevicu samo naprijed.

Željko
Gost
Željko

@DUKLJA Budva je šabački vašar!!

Bnjj
Gost
Bnjj

Vrijeme je mnogo bitan faktor, 12 izgubljenih godina niko ne moze nadoknadit sad još koliko godina treba cekat mora se hitno krenut u izgradnju nema vremena, opština da ubrza to malo

važi
Gost
važi

možda bi trebali kovertama malo to da ubrzaju.

Elma
Gost
Elma

Ne moze bar sa Tivtom. Bar je za siromasne turiste a Tivat je za gospodu

Mrak
Gost
Mrak

Tako nam te gospode 👎👯

Moje ime
Gost
Moje ime

Ti ocigledno ne znas kako je Tivat izgledao prije Porto Montenegro-a. Pitaj starosjedioce, znaju oni kako je bilo prije nego sto si došla

Dr.Kuso
Gost
Dr.Kuso

Tivtu krupnim koracima gazi sve pred sobom!
Porto Montenegro,Lustica bay,Aerodrom..
Kada se valorizuje ostrvo Sveti Marko mislim da ce biti najpozeljnija mediteranska destinacija!
Poredjenja radi..
Lustica vrijednost projekta 1.2 milijarde.
Porto do sada ulozeno preko 800 mil a tek je izgradjeno 1/3 .
Bar rame uz rame sa 60 mil? 🙂

Vele
Gost
Vele

Hahaha jes Tivat najpozeljniji na Mediteranu ti druze nisi krocio dalje od Tivta izgleda. Nisi gledao Francusku rivijeru, Spansku, Hrvatsku, Grcku, Italiju. Smijesan grad bez Porto Montenegra.

m🍹n☀e
Gost
m🍹n☀e

Pa TV je Porto MNE, Lustica …

Moje ime
Gost
Moje ime

Potpuno se slazem sa vama.

Moje ime
Gost
Moje ime

Će biti, biće, uskoro, itd.
Evo prođe 10 godina od tada.

Mili
Gost
Mili

Pa Tivat osim Porta Montenegra nema nista cime bi se mogo pohvaliti. Pogledajte kuce nicu uz magistralu kako kome odgovara.

Željko
Gost
Željko

Ima Tivat i “saobraćajni čep” u sezoni gdje je turistima brže doći od Splita da Dubrovnika, nego od trajekta preko Tivta do Budve!

NekoTamo
Gost
NekoTamo

I Herceg Novim valjda

Jozo
Gost
Jozo

Mozda se za 30 godina tamo izgradi nesto. Cz je napravila put prije 30 godina i to je sve.

Joj
Gost
Joj

Ono kad je Budva parametar za nešto dobro . 😳🎃

Bu2
Gost
Bu2

Mnogo se grijesilo u BD, ali i pored toga je BREND i ima mnogo prostora za razvoj. Vrijeme je da i Bar pocne sa koriscenjem svijih potencijala.

Joj
Gost
Joj

Čega brend ?

Bu2
Gost
Bu2

Provoda Joj, 3/4 onih koji u CG dodju zbog klasicnog provoda borave u BD

Joj
Gost
Joj

“klasičan provod” , aha .
Nadam se da ce Bar svoje potencijale usmjeriti u nekom drugom pravcu.

Bu2
Gost
Bu2

Bas me interesuje u kom pravcu?

Send this to a friend