Ekonomija

Boljević: Ulaganje u prvi blok TE jedini ispravan potez

Savjetnik za energetiku Centra za zaštitu potrošača Predrag Boljević očekivao je da će Vlada ranije raskinuti ugovor sa Škodom Praha za izgradnju drugog bloka termoelektrane.

“Kad već pet decenija nemamo značajnijih investicija u energetski sektor, kašnjenje u realizaciji novih kapaciteta u pljevaljskom basenu je nedopustivo i može nas koštati smanjenja ekonomskog rasta u bliskoj budućnosti. Nadam se da će Vlada nastaviti da traži način i partnera za drugi blok, a do tada ovo je najoptimalniji potez”, kazao je Boljević Pobjedi.

Saradnja sa Škodom Praha je prekinuta jer nijesu uspjeli da ponude prihvatljiv model finansiranja projekta.

Boljevića zabrinjava trenutni zastoj u izgradnji drugog bloka, ali je zadovoljan najavama rekonstrukcije prvog.

“Investiranje u prvi blok je u ovoj situaciji jedini ispravan potez Vlade, kojim Crna Gora postaje regionalni lider u prilagođavanju novim ekološkim standardima”, rekao je Boljević.

Prvi blok TE bi, kako je najavljeno, trebalo da do 2021. godine bude u potpunosti ekološki rekonstruisan, čime će mu se radni vijek produžiti za 20 godina. Rekonstrukcija će koštati 40 miliona eura i finansiraće je EPCG.

“Sigurno je da ćemo i u procesu evropskih integracija nakon ovog poteza dobiti pohvalu, a NVO koje se bave zaštitom životne sredine trebale bi da pohvale ovu odluku Vlade”, rekao je Boljević, koji se nada da i u NVO sektoru u Crnoj Gori postoje osobe koje se bave zaštitom životne sredine i koje shvataju da naša zemlja nije toliko bogata da se može odreći lignita iz pljevaljskog basena.

“Ni mnogo bogatije i ekonomski razvijenije zemlje nijesu spremne odreći se fosilnih goriva, već kao i Crna Gora rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom novih obezbjeđivati energiju”, kazao je Boljević i naglasio da je kvalitet života direktno povezan sa cijenom energenata, jer utiče na standard.

“Bitno je da imamo sopstvenu energiju čiju cijenu mi možemo kontrolisati”, naglasio je Boljević, ističući da ne možemo imati dugoročno stabilan elektro-energetski sistem bez termoelektrane. On očekuje da će se u narednom periodu paralelno sa TE raditi i na hidrocentralama na Morači.

“Na tržištu ima jeftinog novca za gradnju tih elektrana, jer su to sigurne investicije sa velikim i kratkim vremenom povrata”, smatra Boljević.

Do kraja januara naredne godine EPCG planira da predloži Vladi alternativno rješenje za izgradnju drugog bloka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
fantom
Gost
fantom

ima li teme da se ovaj “strucnjak” ne javi

podgoričanin
Gost
podgoričanin

Koliko primejćujem, što vjerovatno i ti primjećuješ, ali ti ne odogovara, ne brljavi teme kao većina NVO stručnjaka opšte prakse, već kao elektro inžinjer, glasne se sam po pitanju električne energijee i telekomunikacija, jer valjda o tome i nešto zna, bez ako ne misliš da bi mu ti trebao dati permeso o kvalifikaciji. Moguće nebi treba dok mu kakvi bot… Više »

Send this to a friend