Ekonomija

Brković da plaća porez na nepokretnosti

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu Osnovnog suda u Pljevljima odbacivši na taj način tužbu “Vektre Jakić” protiv Opštine da je nezakonito naplatila od ove komanije dva miliona eura na ime poreza na nepokretnosti, piše Dan.

Sudija izvjestilac Višeg suda u Bijelom Polju, Milan Smolović u slučaju između Opštine Pljevlja i kompanije Draga Brkovića presudio je da “Vektra Jakić” mora da plati svoja dugovanja za porez na nepokretnosti.

“Potvrdio sam presudu Osnovnog suda u Pljevljima kojom je Vektra dužna da plati porez koji joj pripada”, kazao je Smolović.

Podsjećamo, “Vektra Jakić” je prije dvije godine tužila Opštinu Pljevlja da je nezakonito, blokadom računa, naplatila oko dva miliona eura, tražila je i obeštećenje u poslovanju u iznosu od 3, 5 miliona, kao obeštećenje no pitanju urušavanja ugleda kompanije.

Ukupan iznos u tužbenom zahtjevu iznosio je šest miliona. U tužbi “Vektre Jakić” navedeno je da potraživanja pljevaljske opštine, prilikom uvođenja stečaja u ovoj kompaniji 2012. godine, nijesu prijavljena i osporili da je Opština imala pravo da naplati potraživanja nakon što je ova kompanija 2014. godine izašla iz stečaja. Zastupnici lokalne uprave su tvrdili suprotno, i Osnovni sud je tužbu “Vektre Jakić” odbacio.

Uslijedila je žalba kompanije i Viši sud je čitav proces vratio na ponovno suđenje. Osnovni sud u je opet presudio u korist Opštine na je „Vektra Jakiuć“ opet podnijela novu žalbu, čime su se stekli uslovi da Viši sud odlučuje o čitavom slučaju. Prije donošenja presude Viši sud je angažovao vještaka ekonomske struke.

U čitavoj priči zanimljivo je da se prilikom izborne kampanje 2014. godine aktuelni predsjednik Opštine Mirko Đačić u više navrata biračima obraćao ispred fabrike “Vektra Jakić” obećavajući industrijski napredak Pljevalja.

Nakon nepune dvije godine došlo je do otvorenog sukoba između vlasnika kompanije Dragana Brkovića i Đačića. Dok je Đačić poručivao da će nastaviti sa blokadom računa jer je lokalna uprava zapala u finasijske probleme zato što “Vektra Jakić” ne plaća redovno porez na nepokretnosti kao ni koncesije na šume, Brković je Đačiću upućivao uvrede tvrdeći da ga ometa u radu. U jednom momentu Đačić je pokušao da od Vektre dobije trupce(balvane). Međutim, kako lokalna uprava nije zakonski imala mogućnost da vrši prodaju građe, đačić je od takvog načina poravnanja dugova odustao.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radoje dakic
Gost
Radoje dakic

A ovaj ne placa koncesije, kredite, poreze i doprinose, plate , sto ne dodati i jos ovo, prije svega jedan veliki gospodin i biznismen

Brkovic Branka
Gost
Brkovic Branka

Brkovic

Mega prevaranti
Gost
Mega prevaranti

Neka uđe u Kneževićevu stranku. Druge mu nema.

KasabaPodgorica
Gost
KasabaPodgorica

Ko je sad ovaj Drago Brković?

Send this to a friend