Ekonomija

Budžeta nema, a kad će ne znamo

Skupština

Zakonski rok u kome je trebalo predlog budžeta za 2021. godinu poslati parlamentu na razmatranje ističe u nedjelju, i ne samo da predlog budžeta nije poslat parlamentu, nego nemamo najave ni kada bi on mogao biti utvrđen na Vladi, koja još nije ni formirana. Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić u posljednjem intervjuu je kratko potvrdio da će intenzivno raditi jer znaju da imaju problem sa definisanjem budžeta do kraja godine, pišu Vikend novine.

Taj paradoks o nepoznanici gotovo nijednog detalja o najvažnijem finansijskom aktu za narednu godinu najbolje bi se mogao opisati kroz modifikovani naziv čuvene serije Živka Nikolića. U našem slučaju budžeta nema, a kad će ne znamo.

Još nema ni Vlade

Zakonski, 15. novembar je rok kada Vlada u parlament šalje predlog budžeta za narednu godinu, koji se prvo razmatra na skupštinskim odborima, a zatim i na plenumu. Dešavalo se i ranije da 15. novembra predlog budžeta ne bude na vrijeme dostavljen u Skupštinu, ali ne sa velikim kašnjenjem. Protekle godine, ministar finansija Darko Radunović je tačno 15. novembra sa saradnicima predstavio detalje budžeta za ovu godinu, a on je kasnije usvojen u Skupštini 27. decembra. I budžet za 2017. je kasnio jer se čekalo formiranje nove vlade, ali je tadašnji tim premijera Duška Markovića prihvatio budžet koji je pripremao prethodni tim Ministarstva finansija, te je usvojen 30. decembra u parlamentu.

Danas je situacija u potpunosti drugačija. Nova vlast ne prihvata predloge sadašnje Vlade, pa će budžet “biti na čekanju” neko vrijeme. Činjenica da Vlada treba tek 2. decembra da bude formirana još više zabrinjava. Već sada je jasno da u ovoj godini budžet neće biti usvojen. Prosto, nova vlada (koja nije ni konstituisana) mora dostaviti predlog zakona o budžetu za narednu godinu (koji nije izrađen još) Vladinoj komisiji za ekonomski sistem (koja nije još ni formirana). Tek nakon toga predlog ide u parlament na dalja razmatranja i moguća korigovanja.

Prvi ispit Spajića

Šta se dešava iza kulisa za sada je nepoznanica. Mandatar za sastav Vlade Zdravko Krivokapić više puta je saopštavao kako će ekonomija biti fokus nove vlasti, te da ima tim koji se bavi tim pitanjima. Međutim, javnost je ostala uskraćena za onu informaciju više o tome kada će tačno biti pripremljen budžet za narednu godinu. Budući ministar finansija Milojko Spajić će imati pune ruke posla, a predlog zakona o budžetu mu je definitivno prvi ispit pred građanima, koji moraju da znaju kako će se njihovim novcem upravljati. I koliko novca fali u kasi za narednu godinu. Naravno, i koji je plan da se nadomjeste nedostajuća sredstva. Pitanja je mnogo, odgovora je za sada malo.

Raspodjela novca

Sa pripremom budžeta za narednu godinu se počinje još u januaru tekuće godine. Početkom godine Ministarstvo finansija daje upustva za pripremu kapitalnog budžeta, a već do kraja oktobra nacrt se predlaže. Ministarstvo finansija, sa aktuelnim ministrom Radunovićem, od početka godine je aktivno radilo na svim pripremama budžeta, ali je sada upitno da li će bilo šta od toga prihvatiti nova vlada. Vikend novine su uputile pitanja Ministarstvu finansija da li će oni ispoštovati proceduru i dostaviti predlog budžeta, ali nijesu dobili odgovor. Budžet sadašnje vlade nema većinu u parlamentu, te je izvjesno da će se preći na tzv. privremeno finansiranje. Privremeno finansiranje podrazumijeva da do usvajanja predloga budžeta za narednu godinu potrošačkim jedinicama se mjesečno odobrava iznos od jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini. Međutim, Krivokapić je najavio spajanje više resora u jedan, pa je nejasno na koji način će ministarstva dobijati novac, jer su svi resori imali različite mjesečne izdatke.

Nema fiskalne strategije

Vikend novine su već pisale da shodno Zakonu o budžetu Vlada priprema i predlog fiskalne strategije i dostavlja na mišljenje Centralnoj banci Crne Gore, koja je dužna da mišljenje dostavi u roku od 30 dana od dana dostavljanja. U zakonu stoji da na osnovu fiskalne strategije Vlada na predlog Ministarstva finansija donosi smjernice fiskalne politike. “Smjernice fiskalne politike iz stava 1 ovog člana donose se na godišnjem nivou za period od tri godine i sadrže: srednjoročne strateške ciljeve ekonomske i fiskalne politike, osnovne makroekonomske i fiskalne pokazatelje i projekcije, limit potrošnje, nivoe bruto zarada i ostalih ličnih primanja, izdatke za penzijsko i invalidsko osiguranje i druge izdatke za socijalnu zaštitu. Vlada uz predlog fiskalne strategije Skupštini dostavlja i mišljenje iz stava 2”, piše u Zakonu.

Tako se može dogoditi, prvi put u posljednjih 30 godina, da Crna Gora uđe u novu godinu bez budžeta, jer se u ovom obimnom i značajnom poslu mora početi od nule.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fortuna
Gost
Fortuna

Kako cemo gladni da se odbranimo od korone, kako cemo podici imunitet, vitamini trebaju I hrana a bez para mozemo samo da nestanemo sa ove planet ko je PAMETAN razumjece, dokle da cekamo vise

Vjecna da
Gost
Vjecna da

lako je za budzet snagom vjere cemo podici ekonomiju dati plate penzije …samo vjeruj i bice struje vode hrane izvoza …vjeruj …sto je crna gora docekala

Shanana
Gost
Shanana

Vaznije od samog usvajanja budzeta je kasnije upravljanje njime, posebno prihodovanje da bi se onda nesto moglo i trosit. Ali ako vjera cvrsta bice para, oce li? Vjeruje li ovaj Spajic, zbilja se nadam da je vjera jaka u njega.

Fortuna
Gost
Fortuna

U mojoj porodicu bolesnik koji mora neke ljekove da placa neke ne, nemam ni novca da kupim kvalitetnu hranu koju mora jesti da bi bio ziv jedemo sirotinjski, stidim se Sama sebe nasto covjek spane, a neko prima do 2000eura plate a mi obicni smrtnici mrvice od plate, OCEKUJEMO REGULISANJE BUDZETA, DA PLATE NEKASNE, I DA POKAZU KAKO FUNKCIONISU DA… Više »

zabjelo
Gost
zabjelo

Dje podjose onih 28miliona pitam onako

Fortuna
Gost
Fortuna

Trazimo obecanja koja ste nam Dali u predizbornoj kampanji:redovne plate, penzije, socijalna primanja, I ovako se o jadu zabavismo kako da prezivimo, vecinski dio stanovnistva u kreditima, to malo sto ostane mozemo pola racuna da platimo pola ne, I da imamo za dva obroka jedva da se prehranimo, prije ce narod od glad umirati nego od korone😓😣🤔😓😓😴😣🤔😖😞🤔🤔🤔🤔pocinjite vise sa radom,… Više »

mrki
Gost
mrki

ne treba to nista kad je pustoš i pohara vise decenija

Hogar
Gost
Hogar

Ko još brine za budžet.Sredstva za razne projekte vezane za posrbljavanje naći će se u budžetu Srbije a što se naroda tiče poželjno je da bude gladan jer gladan čovjek em nije sposoban da misli em se može kupiti za manju svotu,ako zatreba.

Fortuna
Gost
Fortuna

Hogare u pravu si mi obicni smrtnici zelimo samo skroman zivot I da se prehranimo I ako preostane da platimo mjesecne racune! KAD SI GLADAN NISI SVOJ SA SOBOM!!!

Crni
Gost
Crni

Juce ste se bunili zbog datuma odrzavanja skupstine a sada pricate kako nema budzeta…

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Evo 2 mjeseca su imali vremena da formiraju Vladu, a ne da se kolju između sebe.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ulaziopov i kaze
Daj pare
Kaze politicar koji se nasao tu
Ja sam politicar ne diraj mene
Lopov njemu
E taman daj ono sto je moje

Turimvamga
Gost
Turimvamga

Budzet je u dzepove bivse vlasti ! Trebalo bi puno da naucimo iz hrvatskog primjera HDZ i Sanader !

Milos
Gost
Milos

Ti ni ne znas kako funkcionise budzet i kako se raspolaze parama iz budzeta. Nije to kasa u koju ce neko da zavuce ruku i uzme novac ili prebaci novac na svoj racun. Prosvijetli i nas koji ne znamo kako funkcionise

Maśa
Gost
Maśa

Ahaaa, lako je bilo iz opozicije ljeljekat, a sad da vidimo eksperte! Prc!

Laki
Gost
Laki

Uzmite ga đe ga nađete,ali moraćete da radite.Nema više DPS i vi ste odgovorni.Za sve loše vi ste odgovorni.Sve dobro ići će vam u korist.Ali to kako pravite vladu pokazuje da je bitno da se uhljebe stranački kadrovi,a ne da se izaberu najbolji.

Bnjj
Gost
Bnjj

Za 30god uprave došli smo u teškom siromaštvu Hrvatski neto minimalac je 450e,znači viši od 7
80%plata u Cg. Cg je pohara na, kumovi rodbina bivše vlasti su vlasnici države.

Milos
Gost
Milos

Veci minimalac ne zbaci bolji standard. U HR su sve moguce cijene roba i usluga skocile i narod ne zivi bolje

Joanikije
Gost
Joanikije

Ne umire se od gluposti srecom.

Maśa
Gost
Maśa

Sad kad eksperti ufate stvar u svoje ruke ima da bidne obećana Švicarska!

Aleksa
Gost
Aleksa

A ko kaže da nema odreknitese vaši plata i vaši krađa resrorana i bijsni auta odlaska na konsultaciju kod Vučka PG -BG ko to plaća Narod koji vam je dao glas samo vi da uživate

Lukijan
Gost
Lukijan

Sto se ne bi moglo revi za tvoje depeesovce 🙂

Dudureste
Gost
Dudureste

Nema sto, ulazimo u privremeno finansiranje. Neodgovorno ponasanje nove vlasti, Vladu su mogli imati vec 10. Oktobra, kada se moglo nesto uraditi, sad je iluzorno pricati o kredibilnom budzetu koji bi se sklepao u 20 dana. Rejting agencije ce nam oburdati rejting expressno. Vazno je da su lap topovi upaljeni i da se ispoziralo.

Cici
Gost
Cici

Misliš da su upalili lap topove kad su pozirali?

Sova
Gost
Sova

Kako u privremeno finansiranje, kad je Rukoljub ispreturao ministarstva? Neki direktorati su prebačini iz jednog ministarstva u drugo. To nije moguće uraditi, da na nešto liči, za kratko vrijeme. Nije moguće ustanoviti budžete novih ministarstava, osim da ofrlje stave neke brojeve i da kažu da je to 1/12 prethodne godine. To, naravno, nije po zakonu. Ne postoji zakonit izlaz iz… Više »

Dudureste
Gost
Dudureste

Sovo skoro sto si napisao je tacno, upravo zato kazem da she za 20 dana budzet sa izmijesanim budzetskim jedinicama me moze napraviti barem ne kvalitetno, taman Stiglitz da dodje. Medjutim nema prekida Budzeta i isplata i naplata, do sastavljanja novog Budzeta ide privremeno finansiranje sa postojecom organizacijom. U svakom slucaju katastrofalni efekti i signal medjunarodnim investitorima.

Send this to a friend