Ekonomija

CEDIS brigom o zaposlenima do prestižnih rezultata

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ovu godinu završava sa nagradom za društveno odgovorno poslovanje u oblasti Briga za zaposlene u kategoriji velikih preduzeća, koju dodjeljuje Unija poslodavaca (UPCG).

Rukovodilac Sektora za ljudske resurse, opšte usluge i korporativne komunikacije u CEDIS-u Magdalena Vukčević kazala je Dnevnim novinama da je nagradom UPCG na najljepši način završena poslovna godina za CEDIS, u dijelu odnosa sa zaposlenima.

“Veoma smo srećni zbog nagrade. U jakoj konkurenciji uspjeli smo da se izdvojimo i dobijemo priznanje Najbolji poslodavac u kategoriji Briga o zaposlenima”, istakla je Vukčević, dodajući da je posao brige o zaposlenima, kojih CEDIS ima više od 1.300 na različitim lokacijama u državi, veoma izazovan.

Iza dobrih rezultata, kako je istakla Vukčević, nalazi se tim stručnih ljudi, entuzijasta, onih kojima je stalo da obezbijede što bolje uslove rada i koji “žive” sa kompanijom.

“Taj tim, na čelu sa izvršnim direktorom Zoranom Đukanovićem, čine oni koji se bave regrutacijom i selekcijom, pripremanjem ugovora o radu, obračunom zarada, oni koji vode računa o razvoju zaposlenih, o njihovoj radnoj sredini i informisanosti”, navela je Vukčević, dodajući da je taj tim tokom 2018. godine radio na projektima čiji je cilj bio usavršavanje vještina i kompetencija zaposlenih.

Samo zaposleni koji je zadovoljan, motivisan i kompetentan, kako je istakla, može na najbolji način pružiti uslugu.

“S obzirom na to da je CEDIS jedan od stubova elektroenergetskog sistema države, odgovornost koju na najbolji način daju ljudski resursi u kompaniji, dodatno je pojačan”, ukazala je Vukčević.

Vukčević ističe da na zadovoljnog radnika utiču i njegova uključenost, informisanost i interakcij a sa kolegama. Kako bi se ta komunikacija poboljšala, ona najavljuje i uvođenje Intraneta, tačnije aplikacije za umrežavanje, informisanje i interakciju sa zaposlenima.

Za Dnevne novine objašnjava da se dugo razmišljalo na koji način da informacije iz kompanije budu dostupne što većem broju zaposlenih, naročito terenskim radnicima.

“Imajući u vidu da gotovo svi koristimo pametne telefone, došli smo na ideju da napravimo mobilnu aplikaciju, koju smo nazvali CEDIS klik. Riječ je o platformi za informisanje i interakciju preko koje će zaposleni moći da kontaktiraju ljudske resurse, prijave određene probleme, podnosu zahtjeve za odsustvo”, navela je Vukčević, zaključujući da će CEDIS klik zaposlenima biti dostupan do kraja godine.

CEDIS je u ovoj godini, kako su u kompaniji kazali Dnevnim novinama, optimizovao i broj radnika.

“Postigli smo sporazum o raskidu radnog odnosa sa 78 zaposlenih, uz isplatu otpremnine”, naveli su CEDIS-u.

Uskoro kreću i u realizaciju projekta čuvanja, skladištenja i digitalizacije arhivske građe.

“Arhivski materijal, sačuvan na taj način, moći će, na zahtjev zaposlenog, biti dostupan i putem web aplikacije”, kazali su u kompaniji, dodajući da su u 2018. godini realizovali više od 40 projekata u oblasti društveno odgovornog poslovanja.

Vukčević je izdvojila šest projekata, vrijednih 17.400 eura, koji su podrška vaspitno-obrazovnim ustanovama, ali i takmičenje Energija u žici koje je CEDIS organizovao sa Udruženjem nastavnika elektrotehnike, uz podršku ministarstava ekonomije i prosvjete.

CEDIS je u novembru potpisao ugovore sa dobavljačima i izvođačima radova za adaptaciju poslovnih prostora. U kompaniji su počeli aktivnosti na tom projektu i nastaviće ih u narednoj godini.

“Ove godine formirali smo službu čiji je zadatak održavanje i optimizacija poslovnih prostora. Sprovodimo i stručne obuke, kao i usavršavanja zaposlenih, jer je profesionalni i lični razvoj prioritet Sektora za ljudske resurse, opšte poslove i korporativne komunikacije. Organizacioni razvoj i korporativno upravljanje takođe su bili u fokusu ove godine, pa smo u nadležnosti Sektora za ljudske resurse donijeli četiri pravilnika, šest procedura i jednu smjernicu. Donijeli smo i 16 internih akata koji su u nadležnosti drugih organizacionih jedinica”, navela je Vukčević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cirilo
Gost
Cirilo

Sramne Cedis lupeske Cedis Ojadili narod Cedis Slikajete se od nasih para poltroni.Sramno

Cikoticki
Gost
Cikoticki

Od nasih mukom zaradjenih para vi dijelite tim ulizicama, poltronima i clanovima dps i autobus partija. Nijedan se tu nije zaposlio na posteno sve preko veze. Doci ce i da kad ce gospoda strucnjaci ici kuci i kod privatnika da rade za 300eur

raz
Gost
raz

treba da vas je sramota, sve vas u cedisu, zbog kompletnog stanja u koje ste doveli distribuciju

CCGCG
Gost
CCGCG

Ajde jednu nezavisnu agenciju ubacite da anketira zadovoljstvo zaposlenih, pa da vidimo onda rezultat. Hahahahaha

keks
Gost
keks

Bolje bilo da povedete računa o svakodnevnim nestancima struje nego o arhivskoj građi i sličnim glupostima.

Grom
Gost
Grom

Prosto se pitam da li u ovom CEDIS-u ima inžinjera ili elektro tehničara.
Mada su oni, vjerovatno, nebitni za razvoj firme kojoj je primarni zadatak distribucija električne energije do krajnjih potrošača.
Sreća što imaju “tim stručnih ljudi koji se bave regrutacijom i selekcijom, pripremanjem ugovora o radu, obračunom zarada, oni koji vode računa o razvoju zaposlenih.”

Cikoticki
Gost
Cikoticki

To je najbitnije. Mora neko dadiljat tatine i mamine male ulizice i poltrone

Send this to a friend